14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIntri în spital cu copilul şi te îmbolnăveşte mâncarea: Amenzi pentru furnizorul SCJU Craiova

Intri în spital cu copilul şi te îmbolnăveşte mâncarea: Amenzi pentru furnizorul SCJU Craiova

În urmă cu câteva zile, Secţia de Pediatrie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Craiova a constatat că mâncarea pentru pacienţi era „neconformă”. Sesizată, conducerea spitalului a hotărât să facă un departament de dietetică pentru verificarea hranei. În plus, a anunţat comisarii judeţeni ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) şi reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj. Aceştia au descoperit mai multe nereguli, în urma cărora furnizorul de hrană a fost amendat. GdS a solicitat celor două autorităţi informaţii concrete privind problemele pe care le-au găsit la faţa locului.

CJPC: Ouă neigienizate, produse lactate depozitate necorespunzător

Informat în data de 16 iunie cu privire la deficiențe legate de activitatea firmei de catering ce livrează mâncare SCJU Craiova, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) DOLJ a efectuat control la punctul de lucru al societăţii în data de 17.06.2022. În urma acestuia, SC Ansamble Catering SA a primit două amenzi în valoare de 30.000 lei.
„Au dispuse și măsurile de oprire definitivă a unor produse în valoare de 945 lei, precum și de oprire temporară a funcționării vitrinei frigorifice, până la remedierea deficiențelor/înlocuire”, a menţionat instituţia în răspunsul remis GdS.

CJPC a descoperit 600 de ouă depozitate, fără a fi igienizate, în lada frigorifică, utilizarea unei lăzi frigorifice care prezenta urme de rugină și apă in exces şi de 36 de litri și 5 kilograme de produse lactate depozitate necorespunzător, la o temperatură mai mare decât cea menționată de producător pe etichetă. Temperatura de păstrare indicată era 0-8 grade Celsius, iar produsele erau păstrate la 10 grade Celsius.

DSVSA: Nereguli privind normele de igienă

În urma episodului din Secţia de Pediatrie, spitalul a trimis către DSVSA două meniuri pentru analize de laborator în data de 16 iunie, însă direcţia nu a efectuat analizele deoarece valabilitatea meniurilor „expirase în data de 15.06”, transmit reprezentanţii acesteia. Cu toate acestea, şi DSVSA a mers în control la unitatea care procesează meniurile pentru pacienţii spitalului şi a constatat, de asemenea, „nereguli la normele de igienă privind manipularea şi depozitarea produselor alimentare”. Astfel că firma a mai primit o amendă şi de la DSVSA, în cuantum de 20.000 lei.

Conducerea spitalului va institui mai multe „filtre de control”

După ce Secţia de Pediatrie a SCJU Craiova a sesizat în data de 15 iunie că meniul este neconform vizual, conducerea spitalului a întreprins mai multe acţiuni de verificare şi a făcut demersuri pentru instituirea unor filtre de control proprii.

„După sesizarea scrisă venită din partea Secţiei de Pediatrie, s-a întrunit un comitet director, care a decis sesizarea autorităţilor competente. De asemenea, s-a hotărât înfiinţarea unui Departament de Dietetică pentru verificarea hranei, în subordinea directorului de îngrijiri.Am transmis solicitarea acordului la Ministerul Sănătăţii. Am organizat şi o comisie de verificare deoarece, conform contractului, spitalul poate verifica hrana şi modul de preparare la sediul furnizorului. Am stabilit şi ca medicul şef de gardă de pe spital să verifice organoleptic mâncarea şi să sesizeze eventuale nereguli managerului”, spune managerul SCJU Craiova, Eugen Georgescu.

Din momentul sesizării neregulilor, firma are două ore la dispoziţie să înlocuiască meniul neconform, conform contractului.

„Suntem în etapa soluţionării pe cale amiabilă a problemelor. Sigur, dacă lucrurile nu vor evolua conform aşteptărilor, vom merge mai departe, către măsuri mai drastice. Din punctul meu de vedere, firma trebuie să îşi respecte angajamentele, dar şi spitalul trebuie să instituie aceste filtre de control pentru că este vorba despre hrana bolnavilor”, adaugă directorul spitalului.

De-a lungul timpului, hrana pacienţilor a fost motivul unor numeroase reclamaţii, iar Gazeta de Sud a abordat subiectul în mai multe articole. Pacienţii refuză, de multe ori, mâncarea din spital din cauza calităţii îndoielnice.
Firma SC Ansamble Catering SA este furnizorul SCJU Craiova din 2019 şi livrează meniurile în regim catering.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS