30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRoiniţa reduce stresul

Roiniţa reduce stresul

Unul din motivele pentru care anumite persoane beau sau li se recomandă ceaiul de roiniță este efectul calmant asupra sistemului nervos. Studiile au arătat că roinița ameliorează comportamentul anxios și depresiv la animale. Aceste efecte sunt puse pe seama proprietăților sale antioxidante şi antiinflamatoare.

Cunoscută în tradiția populară și sub numele de „melisa”, roinița face parte din familia mentei. Roinița este înzestrată în mod natural cu capacitatea de a calma la nivel profund sistemul nervos.

Studiile dovedesc că roiniţa combate stresul

O recenzie sistematică apărută în 2021 în jurnalul „Phytotherapy Research” a investigat efectele acestei plante în depresie și anxietate. Autorii au revizuit studiile clinice publicate până în anul 2020 pe acest subiect.

Participanții incluși în aceste studii erau pacienți cu simptome de depresie sau anxietate, cu manifestări acute sau cronice. O meta-analiză a rezultatelor a dezvăluit că roinița a ameliorat semnificativ scorurile de anxietate și depresie comparativ cu placebo. În plus, terapia nu a produs efecte secundare însemnate. Un studiu uman a arătat că roinița a eliminat complet depresia la 70% din participanți. La persoanele cu insomnie, planta a îmbunătățit somnul în 85% din cazuri. Planta a demonstrat efecte benefice asupra memoriei de lungă durată la animale. Conform acestor rezultate, roinița ar putea fi eficientă în ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate acută.

O cană de ceai pe zi reduce semnificativ stresul

Dr. Eric Berg consideră roința extrem de eficientă pentru scăderea nivelului de stres. Consumul unei căni de ceai în fiecare zi poate reduce semnificativ stresul la persoanele stresate. Roinița nu trebuie administrată continuu, ci doar în perioadele de stres crescut. Roiniţa devine, astfel, un susţinător important al sistemului imunitar, pentru că stresul afectează dramatic imunitatea și apărarea împotriva patogenilor. Nivelul crescut de cortizol suprimă activitatea sistemului imunitar. Acest lucru înseamnă un risc crescut de infecții virale.

La nivelul sistemului nervos, acționează benefic în atacuri de panică, insomnie, slăbiciune de natură nervoasă, dureri de cap pe fond nervos (în acest caz se recomandă infuzia rece de roiniță).

HMPC: Nu există concluzii ferme, dar se cunoaşte utilizarea tradiţională

HMPC (Comitetul pentru medicamente din plante) transmite că utilizarea medicamentelor din frunză de roiniţă pentru tratamentul simptomelor uşoare de stres, favorizarea somnului şi tulburările digestive uşoare se bazează pe „utilizarea tradiţională” a acestora în afecţiunile respective. Aceasta înseamnă că, deşi nu există suficiente dovezi din studiile clinice, eficacitatea acestor medicamente din plante este plauzibilă şi există dovezi că acestea au fost utilizate în siguranţă în aceste moduri timp de cel puţin 30 de ani (inclusiv în UE, cel puţin 15 ani). În plus, utilizările prevăzute nu necesită supraveghere medicală.

În evaluarea sa, HMPC a ţinut cont de utilizarea bine documentată a frunzei de roiniţă pentru aceste indicaţii. De asemenea, HMPC a analizat studiile clinice publicate, inclusiv un studiu de mici dimensiuni care a examinat efectele preparatelor din frunză de roiniţă în tratamentul simptomelor anxietăţii uşoare până la moderate şi al tulburărilor de somn. Deşi a fost observată o posibilă ameliorare a simptomelor, neconformităţile din concepţia studiului nu au permis stabilirea unor concluzii ferme. Prin urmare, concluziile HMPC privind utilizarea medicamentelor din frunză de roiniţă se bazează pe utilizarea îndelungată a acestora.

Moduri de administrare

Roiniţa poate fi utilizată nu doar sub formă de ceai, ci şi de ulei sau tinctură. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de frunze de plantă și 1 cană de apă clocotită. Se lasă 10-20 de minute la infuzat, apoi se strecoară. Se beau câte 2 căni de ceai pe zi. Efectele sale relaxante sunt mai puternice când este folosită în stare proaspătă, mai ales sub formă de tinctură. Aceasta acționează ca un sedativ general. Tinctura se poate prepara din 3 părți alcool (votcă) și 1 parte de roiniță. Se lasă la macerat câteva săptămâni, apoi se strecoară. Se poate administra în doze mai mici (1-3 picături) sau mai mari (10-30 de picături). Poate fi folosită și extern, pentru calmarea durerilor reumatice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS