8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePlasmă umană pentru fabricarea medicamentelor, colectată în premieră în România din 2023

Plasmă umană pentru fabricarea medicamentelor, colectată în premieră în România din 2023

Primele 10 centre de plasmafereză din România, deschise de ONG-ul Donăm Plasmă, vor funcționa de la începutul anului 2023. În țara noastră se vor putea colecta în acest fel 200.000 litri de plasmă anual – cantitatea de care este nevoie pentru fabricarea medicamentelor necesare pacienților români. În prezent, pacienții români care suferă de boli grave au acces limitat la tratamentele esențiale fabricate din plasmă umană, din cauza crizelor repetate de imunoglobulină. Statul român nu a reușit, până acum, să înființeze centre de recoltare de plasmă, țara noastră fiind singura din Uniunea Europeană care care nu colectează plasmă pentru fabricarea medicamentelor derivate.

Câtă plasmă va fi colectată

În prezent, România nu colectează plasmă pentru fracționare și nu trimite la fracționare plasmă umană recuperată din sânge integral. Asta deși date prezentate de oficiali ai sistemului național de transfuzii și de experți independenți arată că, anual, România distruge peste 50.000 de litri de plasmă.

Asociația Donăm Plasmă va deschide în România 10 centre de plasmafereză. Acestea vor colecta de la donatorii români până la 200.000 de litri de plasmă annual.

Această cantitate este suficientă pentru a acoperi necesarul fabricării medicamentelor derivate din plasmă de care au nevoie pacienții români:

  • 1.000 kg de imunoglobulină normală;
  •  minimum 2.000 kg de albumină;
  • 40.000.000 UI factor de coagulare.

Centrele vor fi operaționale începând cu primul trimestru al anului 2023. Ele vor funcționa în 10 mari orașe ale țării. Investițiile pentru amenajarea, dotarea, autorizarea și operarea acestora se ridică la un total de aproximativ 52 milioane de euro. Toate fondurile vor fi asigurate de către Asociația Donăm Plasmă, din sponsorizări și parteneriate cu diverse companii private cu experiență în colectarea și procesarea de plasmă umană. Pe această cale, Asociația face un apel către toate companiile de profil care doresc să se alăture acestei inițiative.

Citește întreg articolul pe Hotnews.

Citește și: Managerul Spitalului de Neuropsihiatrie din Dolj, mort într-un accident pe Dunăre

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS