14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlunițele care ne dau de gândit

Alunițele care ne dau de gândit

Cele mai multe dintre alunițe sunt inofensive, însă dacă acestea își schimbă culoarea, formă sau mărimea, este vitală o vizită la dermatolog, potrivit medicover.ro

Aluniţele sau nevii pigmentari sunt leziuni cutanate. Există un determinism genetic pentru apariția lor, deci este înscris în gene că vor apărea la un moment dat. Nu există, practic, persoană fără alunițe. Cei mai mulți oameni au între 1 și 40 de alunițe. Cele mai multe sunt leziuni bune, dar pot fi și alunițe rele. Și doar medicul este cel care apreciază alunița bună față de cea rea. Aluniţele bune au o structură simetrică de obicei, culoarea este uniformă, sunt mai mici de 6 mm. Din punct de vedere medical se numesc NEVI TIPICI sau COMUNI. Aluniţele rele de obicei sunt mai mari, structura este asimetrică, marginea e neregulată.

Ce alunițe sunt periculoase

Există o regulă gândită internațional pentru urmărirea aluniţelor. Se numește REGULĂ A, B, C, D, E care se referă la:

Asimetria aluniţei

B-ul vine de la Border – marginea aluniţei e neregulată

C de la Culoare – mai multe culori pe suprafață

D de la Dimensiune (în general, alunițele rele sunt mai mari de 6 mm)

E-ul vine de la Evoluție, adică o aluniță care se modifică.

Cancerul de piele se dezvoltă pe alunițele atipice, pe cele care depășesc criteriile din regulă A, B, C, D, E. Deci sunt mari, asimetrice, au mai multe culori. Nu toate aceste alunițe se transformă în cancer. Melanomul apare doar în 50%, sau după alte păreri medicale 70%, din cazuri pe alunițe. În restul procentelor, melanomul apare pe pielea sănătoasă.

„Cel mai important lucru de știut este că o aluniță veche care se modifică trebuie să ne aducă la doctor. Dar și o aluniță nouă care, de asemenea, crește repede, trebuie să ne aducă la doctor”, a subliniat dr. Doina Tabacila.

Melanomul poate să apară la orice vârstă. Foarte foarte rar la copii, dar nu imposibil, tineri, adulți, persoane mai în vârstă.

De ce apar alunițele – factori de risc

Soarele este cel mai important factor de risc. Dar și genele fiecărei persoane, pentru că, spune dr. Tabacila „la gene nu putem umbla – chiar dacă părinții nu au alunițe, prin combinarea genelor, copilul poate să aibă multe alunițe și din cele considerate cu risc”. Alt factor de risc e reprezentat și de anumite boli (imunosupresie), când imunitatea e modificată. Sunt mai mulți factori, dar în general, soarele e cel mai important.

Sunt mai expuse persoanele care au foarte multe alunițe, peste 100. Dar și cele care au alunițe atipice, cu dimensiune peste 6 mm, precum și cele care au istoric de melanom, deci persoanele care au o rudă de gradul întâi cu melanom. Persoanele cu pielea deschisă la culoare, cu ochi deschiși, blonde, cele care au suferit arsuri în copilărie și în adolescență, arsuri repetate, au un risc crescut pentru melanom.

În ce constă evaluarea alunitelor și când se face controlul lor?

Nu tot ce avem pe piele sunt alunițe. Există și alte tipuri de leziuni: papiloame, cheratoze, alunițe roșii (angioame), pe care este bine să le evalueze un medic specialist. Controlul medical este recomandat a fi făcut o dată pe an sau de fiecare dată când se observă modificarea unei alunițe sau apariția uneia noi. „De exemplu, o aluniță poate avea și culoarea roz, nu doar neagră. Este bine că acestea să fie evaluate de către medic. Dacă ajungi la doctor la timp, boală poate fi curabilă”, a punctat dr. Tabacila.

O parte a controlului alunitelor constă în examenul clinic, atunci când medicul examinează toate alunițele. A două parte este ceea ce se numește dermatoscopie. Cu ajutorul unui aparat că un microscop, folosind o iluminare specială, medicul poate mari structurile de la nivelul leziunii. Evaluarea alunitelor se poate face și prin dermatoscopie digitală. Altfel spus, alunițele pot fi înregistrate sub formă unei hărți, atât că imagine macroscopica (cum arată ele cu ochiul liber), cât și preluate că imagine dermatoscopica, într-un calculator. Ulterior, când pacientul vine la control la anumite intervale, la 6 luni sau 1 an, se compară alunițele. Orice modificare poate fi suspectă și necesită tratament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS