8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateEfectele colaterale ale pandemiei: Un sfert din pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic în 2020

Efectele colaterale ale pandemiei: Un sfert din pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic în 2020

Pandemia loveşte în bolnavii cronici, iar datele care continuă să iasă la suprafaţă arată cum tabloul devastator se extinde pe zi ce trece. Un studiu iniţiat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) semnalează că aproape un sfert (mai exact, 22,8%) dintre pacienţii cu boli cardiovasculare (BCV) din România nu au fost deloc la medic anul trecut. Fie de teamă, fie din cauza închiderii spitalelor, aceştia şi-au neglijat, astfel, boala şi tratamentul.

59% dintre pacienţi au evitat consultul de teama infecţiei cu Sars-Cov2

Studiul COPAC a inclus 320 de pacienţi cu boli cardiovasculare și a fost realizat online în luna februarie.
Datele au relevat că “22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut. 59% dintre aceştia nu au mers la medic de teamă de a nu se infecta şi pentru că nu au avut unde, spitalul fiind închis”, a precizat asociația, într-un comunicat.

Un sfert dintre participanţi au menţionat drept cauză lipsa accesului la serviciile medicale.
Potrivit studiului, 96,3% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) şi dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).

Vârsta medie a pacienţilor cu afecţiuni grave, în scădere în România

Pacienţii solicită un acces mai bun la medic sau la spital (71,8%), o mai bună cooperare cu medicul (14,1%) şi mai multe medicamente compensate (12,8%).

Studiul sugerează că vârsta medie a pacienților cu probleme cardiovasculare grave, precum infarctul sau insuficienţa cardiacă, este în scădere în România.

Astfel, 25% dintre respondenţii chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45 și 55 ani, considerate persoane active.

„Infarctul nu aşteaptă să treacă pandemia”

Dintre pacienții incluși în studiu, 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilaţie atrială, 8,6% insuficienţă cardiacă, 8,2% angină pectorală şi 6,6% infarct miocardic.

“Pacienţilor le este teamă de COVID-19 şi trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluţii imediate: o boală precum infarctul nu aşteaptă să treacă pandemia. Mergeţi la medic dacă simţi durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, ameţeală, respiraţie îngreunată pentru mai mult de 15 minute, sunaţi-vă medicul de familie”, a declarat preşedintele COPAC, Radu Gănescu, citat în comunicat.

COPAC şi Fundaţia Română a Inimii îndeamnă pacienţii şi populaţia să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezenţa unor simptome precum respiraţie îngreunată, ameţeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel mondial, iar România se află în pe primele locuri în topul ţărilor cu decese provocate de aceste afecţiuni. INSP semnala în 2019 că BCV sunt responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor din ţara noastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS