15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateUn român aruncă, în medie, 129 de kilograme de mâncare pe an

Un român aruncă, în medie, 129 de kilograme de mâncare pe an

Cornel Hanganu, consilier în cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României, a declarat că un român aruncă, în medie, 129 de kilograme de mâncare în fiecare an. Guvernul și-a propus să reducă această cantitate la jumătate până în 2030, potrivit Digi24.

Cornel Hanganu a precizat că această risipă alimentară se produce pentru că estimăm greşit cantităţile atunci când facem cumpărături.
„Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an, în medie, însemnând mâncare gătită, fructe, legume, produse de panificaţie, lactate, carne. Această risipă alimentară se produce pentru că estimăm greşit cantităţile atunci când facem cumpărături. De asemenea, nu depozităm corect alimentele şi nu suntem atenţi la termenul de valabilitate”, a explicat Cornel Hanganu.

12% din mâncarea cumpărată ajunge la coş

Potrivit acestuia, 12% din mâncarea cumpărată ajunge la coş, în timp ce 15% din populaţia României este obeză. Asta înseamnă că „românii nu se preocupă de calitatea şi de cantitatea mâncării”, susține Hanganu.

La rândul său, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a arătat că, pentru a diminua risipa alimentară, cea mai importantă este educarea consumatorului în familie şi în sistemul educaţional. De asemenea, importante sunt şi reglementările şi activitatea instituţiilor care au atribuţii în acest sens.

„Mă bazez foarte mult pe implicarea autorităţilor, a institutelor de cercetare, a mediului academic şi a partenerilor interesaţi de acest fenomen. Noi, la Ministerul Agriculturii, care ar trebui să ne precupăm în primul rând de securitatea alimentară şi de suficienţa hranei, contribuim la acest subiect. Vom încerca să tragem un semnal de alarmă, să facem o agricultură sustenabilă, durabilă. Trebuie să educăm consumatorul în direcţia prevenirii risipei alimentare şi în direcţia consumului de produse proaspete şi sănătoase”, a declarat Oros, conform Agerpres.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS