14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateDe ce să tratăm varicele în sezonul rece

De ce să tratăm varicele în sezonul rece

După o vară în care n-am știut cum să ascundem mai bine inesteticele varice de pe picioare, acum, în sezonul rece, este momentul să luăm măsuri împotriva lor. Toamna și iarna sunt cele mai bune perioade pentru tratament, transmite prof. dr. Dorel Firescu, medic primar chirurgie generală.

Varicele sunt dilatații patologice și permanente ale venelor ce aparțin sistemului venos superficial. Ele nu vor trece niciodată de la sine. „Mulți le consideră doar o problemă estetică, dar nu e numai atât. Prin ele, sângele nu circulă normal, are tendința să se coaguleze și să formeze cheaguri, ceea ce înseamnă probleme de sănătate. La început, dau simptome ușoare, precum mâncărimi de gleznă, senzație de picior greu, umflat, senzație de arsură, crampe musculare, prurit, iritații cutanate. Apoi pot apărea modificări de culoare a tegumentului, care arată că sângele nostru stagnează în venă, băltește pe celule și le sufocă. Următorul stadiu este apariția ulcerului varicos de gambă. Există riscul să apară complicații mai grave, precum tromboză, dermatită de stază, hemoragie prin ruperea varicelor, embolism pulmonar“, precizează medicul.

Tratamentul este simplu și nedureros în stadii incipiente

În stadii incipiente, funcționează perfect scleroterapia, o procedură simplă, noninvazivă, care durează doar 20-30 de minute. Aceasta presupune injectarea direct în venă a unui agent sclerozant care duce la distrugerea peretelui vascular. „Este un procedeu vechi de cel puțin 60 de ani, dar care s-a îmbunătățit prin substanțele folosite. Ceea ce utilizăm noi acționează lent asupra venei și o transformă încet, încet, dintr-un tub într-un cordon. Adică o anulează pe loc, o sclerozează, iar sângele nu mai circulă prin ea sau circulă foarte puțin. În felul acesta, am scăpat de riscuri. Avantajul e că pacientul pleacă acasă într-o jumătate de oră de la injectare, are libertatea să se miște, să facă orice. Va trebui doar să poarte un pansament compresiv timp de trei zile, destul de strâns și să spele substanța. După aceea, timp de trei săptămâni, va purta un ciorap elastic numai în timpul zilei“, adaugă doctorul.

Ciorapii medicinali, ușor de purtat în perioada rece

Singura cerință, după tratamentul varicelor, este purtarea acestor ciorapi compresivi. Fabricați din bumbac, nailon sau spandex, ei pot fi destul de incomozi primăvara și vara, deoarece sunt călduroși. Iarna, în schimb, prind chiar foarte bine pe sub pantaloni. „Să stai vara cu ciorapul și cu pansamentul compresiv e incomod. De aceea, e de preferat să faci tratamentul în sezonul rece. Acum, toamna și iarna e momentul“, spune dr. Firescu.
Alt motiv pentru care tratamentul varicelor se recomandă în sezonul rece este că, după scleroterapie, trebuie evitată expunerea la soare timp de câteva săptămâni. „Ori vara e mai greu să te ferești de soare și să porți ciorap elastic. Este perioada vacanțelor“, explică profesorul Firescu.


Iar dacă argumentul medical, al grijii pentru sănătate, nu e suficient de motivant, poate cel estetic sună mai convingător: până la primăvară, când se deschide din nou sezonul hainelor lejere, picioarele vor avea timp să se amelioreze semnificativ și varicele să dispară complet. „Tratamentul e indicat acum atât pentru varicele mari, cât și pentru cele mici, pentru venectazii“, ne informează specialistul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS