10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCeaiul de mușețel, beneficii pentru sănătate

Ceaiul de mușețel, beneficii pentru sănătate

Ceaiul de muşeţel este excelent pentru prevenirea răcelilor de sezon

Muşeţelul este o plantă ale cărei flori sunt folosite de secole în tratamentul diferitelor probleme de sănătate, cum ar fi tulburări digestive, crampe menstruale, viroze respiratorii sau migrene, precum şi în prevenirea îmbătrânirii pielii, ameliorarea arsurilor solare, a acneei, cearcănelor şi a scalpului uscat.

Florile de muşeţel sunt bogate în minerale (calciu, fosfor, zinc, siliciu, fier, mangan, cupru), vitamine esenţiale (B1 şi C), glucide, acizi organici şi ulei eteric – compus chimic deosebit de eficient în problemele pielii. Astfel, ceaiul de muşeţel poate prezenta proprietăţi antispasmolitice, antiinflamatoare, anxiolitice, analgezice, antialergice, anestezice locale, antiseptice, emoliente şi cicatrizante.

Beneficii

Ameliorează durerile de stomac şi simptomele sindromului de intestin iritabil, precum şi refluxul gastroesofagian, crampele specifice sindromului premenstrual, balonarea şi durerile de încheieturi, iar asta se datorează uleiurilor esenţiale precum alfa-bisabolol şi matricina, care au proprietăţi antiinflamatorii.
De asemenea, ceaiul de muşeţel este excelent pentru prevenirea răcelilor de sezon şi pentru întărirea sistemului imunitar, datorită substanţelor cu efect antibacterian şi detoxifiant.
Muşeţelul face minuni şi în cazul persoanelor care se confruntă cu insomnii şi anxietate. O ceaşcă de ceai de muşeţel băută cu 30-45 de minute înainte de culcare te va ajuta să te relaxezi şi să ai un somn odihnitor.
Dacă ai probleme cu dantura (gingivite, abcese dentare, stomatite, afte), infuzia de ceai de muşeţel este ideală (se ţine în gură infuzia călduţă timp de cinci minute).
Pentru amigdalită sau dureri în gât este recomandată gargara cu infuzie de muşeţel de trei-patru ori pe zi, iar pentru tratamentul leucoreei (secreţii albicioase dense, asociate cu un puternic prurit) sunt indicate spălăturile vaginale.

Ajută la un somn mai bun

Efectul calmant al ceaiului de mușețel se datorează apigeninei, un antioxidant care se regăsește din belșug în infuzia de mușețel. Potrivit unui studiu publicat în Molecular Medicine Report4, apigenina influențează activitatea anumitor receptori din creier, ceea ce poate duce la reducerea stării de anxietate și la stimularea somnului.
Un alt studiu care a vizat mai multe femei cu sindrom postpartum, publicat în
Journal of Advanced Nursing5, a demonstrat că persoanele care au băut ceai de mușețel timp de două săptămâni au dormit mai bine decât cele care nu au consumat ceai.

Are un rol benefic pentru sistemul digestiv

Extractul de mușețel are un efect favorabil asupra digestiei și poate să scadă riscul apariției unor probleme gastrointestinale.
Un alt studiu, apărut în Journal of Pharmaceutical Research7, a arătat că ceaiul de mușețel poate fi util în prevenirea apariției ulcerului stomacal, ca urmare a potențialului inhibitor asupra acidității din stomac și a bacteriilor care contribuie la apariția ulcerului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS