24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZahărul este mai periculos decât sarea

Zahărul este mai periculos decât sarea

Zahărul este unul dintre cele mai populare alimente pe plan mondial, dar, din păcate, și unul dintre cele mai nesănătoase. Pofta de dulce poate fi uneori greu de controlat, însă consumul de zahăr provoacă în cele din urmă probleme de sănătate și ne diminuează calitatea vieții. Obezitatea, hipertensiunea, diabetul de tip II şi problemele cardiace sunt doar câteva dintre afecţiunile provocate de consumul de zahăr.
Zahărul în exces afectează producția de elastină și colagen a organismului, aceste două elemente numărându-se printre principalele surse de proteine pentru piele. Pe termen lung, consumul excesiv de zahăr poate provoca îmbătrânire prematură și diverse afecțiuni cutanate.

Atacă smalțul dinților

Zahărul procesat, consumat zilnic, provoacă și menține aciditate în corp, astfel că organismul va începe să lucreze mai mult pentru a metaboliza aceste zaharuri. În timpul acestui proces, organismul va folosi din ce în ce mai multe minerale, extrase din depozitele sistemului osos, pentru a ajuta la metabolizarea zahărului. Lupta aceasta va duce în timp la decalcifieri osoase și carierea dinților.

Provoacă somnolență și activitate scăzută la copii

Mulți părinți observă că zahărul procesat are efect asupra comportamentului copiilor lor. Copiii reacționează la fel chiar dacă zahărul procesat este înlocuit cu îndulcitori. La New York s-a realizat un experiment la care au participat mai multe școli. Acestor copii le-au fost eliminate din alimentație toate produsele alimentare cu adaos de zahăr, îndulcitorii artificiali și coloranți, în special pe cele de la micul dejun și masa de prânz. Rezultatele pozitive nu au încetat să apară. Notele copiilor au crescut cu circa 15,7%, iar grupul de testare format din copiii cărora nu li s-au adus modificări în dietă au atins numai un procent de 1,7%. S-a constatat că zahărul procesat determină o creștere rapidă a secreției de adrenalină, determinând apariția stărilor de anxietate, hiperactivitate, concentrare mentală dificilă și stări de indispoziție la copii.

Este mai periculos decât sarea

Este, cu adevărat, un ucigaş tăcut. Un studiu din 2008 a arătat că consumul excesiv de fructoză duce la apariţia unei boli numite rezistenţă la leptină. Leptina este un hormon care îţi transimte că ai mâncat suficient. Astfel, ajungem să ignorăm ceea ce ne zice creierul şi să mâncăm necontrolat. Aşa că, dacă te îngraşi şi nu înţelegi care este motivul, ar trebui să-ţi controlezi consumul de fructoză. Fructele şi mierea sunt cele care conţin fructoză.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS