10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum ne ferim de alergiile de primăvară

Cum ne ferim de alergiile de primăvară

Alergia este o reacţie anormală a organismului la una sau mai multe substanţe, inofensive în general pentru majoritatea oamenilor. Aceste substanţe alergene se găsesc în alimente, medicamente, praf, aer. Alergiile de primăvară, printre care rinită alergică sau febra de fân, pot fi combătute atât prin tratamente medicinale, cât și prin anumite schimbări aduse mediului în care trăim.

Care sunt cauzele

Nimeni nu e la adăpost de o reacţie alergică, însă unii sunt mai expuşi decât alţii. Caracterul ereditar al acestei afecţiuni este recunoscut de peste un secol. Toate studiile de specialitate indică faptul că riscul apariţiei manifestărilor alergice la un copil este mai mare dacă părinţii acestuia sunt alergici sau dacă există antecedente în familie (fraţi, surori, unchi, bunici). Se pare că riscul de a fi alergic e de circa 30%, dacă unul din părinţi suferă de alergie, cifra fiind mai ridicată dacă e vorba despre mamă. Dacă ambii părinţi sunt alergici, proporţia creşte la 70-80%. De cele mai multe ori, alergia debutează devreme şi, mai ales, în adolescenţă.
Pe lângă factorul genetic, alte cauze ale alergiei pot fi poluarea atmosferică, detergenţii, sporii de mucegai, părul de pisică, gândacii de bucătărie, alimentele, polenul, veninul provenit din muşcături de animale (câini, şerpi), înţepăturile de albine sau păianjeni, medicamentele sau vaccinurile, produsele cosmetice, diverse substanţe iritante.

Un milion de români sunt afectați de alergii

În Europa, boala atinge 30 de milioane de pacienţi, iar în România un milion. La nivel mondial, 30% dintre adulţi şi 40% dintre copii suferă de alergii, potrivit Organizaţiei Mondiale de Alergie. Şi dacă tendinţa de creştere a alergiilor se menţine, în anul 2020 unul din doi indivizi vor avea o afecţiune alergică. Pe lângă cauzele genetice, numărul crescut al persoanelor care suferă de alergii este legat şi de schimbarea stilului nostru de viaţă în ultimii 50 de ani.

Cum sunt diagnosticate alergiile

Dacă nu ai fost diagnosticat până acum cu acest tip de alergii și ai senzații de mâncărime a ochilor sau nasului pe timp de primăvară, îți recomandăm să mergi la un specialist unde, cel mai probabil, la început vei face un test de alergii.
Specialistul în alergii îți va face un test de piele, care presupune atingerea unei suprafețe de piele cu o cantitate foarte mică de alergen sau îți va injecta chiar sub pielea de pe braț sau spate o mostră mică dintr-un alergen diluat. Dacă ești alergic la substanță, va apărea o mică umflătură roșie. Există, de asemenea, și varianta prin care este măsurată în sânge imunoglobina E, o proteină care apare la persoanele alergice. Ține cont de faptul că, dacă ești alergic la un anumit alergen dintr-un test, nu înseamnă că vei începe să strănuți sau să tușești când intri în contact cu el.

Remedii naturiste

Gălbenelele stimulează sistemul imunitar și refacerea țesuturilor, ajutând astfel la tratarea în caz de alergie.
Mineralele sunt foarte importante pentru suferinzii de alergii, dintre acestea calciul și magneziul fiind elementele nutritive de bază pentru alergici. Ele ajută la relaxarea sistemului nervos și luptă împotriva stresului cauzat în corp de reacțiile alergice.
Sulful ajută, de asemenea, în tratamentul contra alergiilor, în special în cele cauzate de praf, păr de animale și în cele provocate de alimente și medicamente. Zincul este un antioxidant și crește imunitatea, refăcând celulele sistemului imunitar.
Vitaminele sunt și ele importante în tratamentul alergiilor. Vitamina E ușurează problemele respiratorii și crește abilitatea sistemului imunitar de a lupta contra infecțiilor. Alături de seleniu, vitamina E va proteja corpul de radicalii liberi.
Vitamina A, alături de zinc, este cheia sănătății sistemului imunitar. Beta-carotenul este folosit de corp pentru producerea vitaminei A și ajută la alinarea iritării membranelor de pe traiectul nazal.
Vitamina B joacă un rol important în funcționarea corectă a glandelor suprarenale și ajută corpul la producerea naturală a cortizonului care neutralizează factorii alergici, reducând efectele neplăcute ale alergiei. Astfel, corectând modul de funcționare a glandelor suprarenale se reduce și reactivitatea alergică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS