3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum să fereşti copilul de boli în sezonul rece

Cum să fereşti copilul de boli în sezonul rece

Răceala este cea mai frecventă afecţiune în sezonul rece. Cei mai afectați sunt copiii. În această perioadă, mai toată lumea se plânge că a răcit. Părinții sunt, de obicei, cei mai îngrijorați pentru că la școală sau la grădiniță copiii pot contracta ușor virusul. Răceala este o boală contagioasă și din acest motiv fiecare dintre noi trebuie să își ia măsuri de prevenire. Virusurile se transmit de la o persoană la alta prin strănut și tuse.

Simptomele răcelii sunt diferite, în funcţie de gravitatea infecţiei virale. La început, pacientul strănută, are dureri de cap și dureri în gât sau tușește. Semnele apar după câteva zile de la contaminare și durează de la trei zile până la două săptămâni. Dacă după această perioadă acestea încă persistă, trebuie să mergeți la medicul de familie. Ştiați că pe mâinile murdare se află în jur de 80% din germenii care produc îmbolnăvire, inclusiv răceală şi gripă? De aceea, copiii trebuie să învețe cât de importantă este igiena mâinilor.

Copiii, primele victime ale răcelii

Răceala afectează cel mai des copiii pentru că sistemul lor imunitar se află în dezvoltare. În școli și grădinițe sunt mulți copii răciți, care au nevoie de tratamente medicale și, de asemenea, a crescut și numărul celor care au nevoie de tratamente la domiciliu sau chiar în spital, atrage atenția dr. Gabriela Rădulescu, medic la cabinetul medical școlar al Colegiului Național „Ștefan Velovan“ din Craiova. „Majoritatea copiilor aflați în colectivitate, chiar și cei mari, sunt extrem de neglijenți în privința păstrării stării de sănătate, mai ales dacă părinții sunt plecați la serviciu când ei se pregătesc să plece la cursuri. Uită să mănânce suficient și, mai ales, corect, dar uită să se și îmbrace sau să se încalțe conform sezonului. De multe ori, ei ies în curtea școlii îmbrăcați numai în cămașă sau tricou și așa răcesc“, a spus medicul.

Alimentația, aliat împotriva bolilor

În sezonul rece, alimentaţia joacă un rol important în creşterea rezistenţei organismului. Important este să ne întărim imunitatea organismului și să acordăm în această perioadă mai multă atenție protecției organismului și alimentației. Medicii recomandă curele cu vitamine, mai ales vitamina C.
Datorită vitaminelor şi mineralelor din compoziţia lor, unele alimente grăbesc vindecarea şi întăresc sistemul imunitar.

„Copiii trebuie să fie obișnuiți cu o dietă sănătoasă“

Citricele, cum ar fi portocalele, grepfrutul, lămâile, mandarinele, conţin cantităţi mari de vitamina C, una dintre cele mai cunoscute vitamine, cu rol deosebit de important în apărarea organismului de acţiunea radicalilor liberi, dar şi un adjuvant în cazurile de răceală, accelerând procesul de recuperare.
„Fructele și legumele proaspete ajută la întărirea imunității și copiii trebuie să fie obișnuiți cu o dietă sănătoasă. Însă, la fel trebuie să procedeze și adulții“, a spus dr. Rădulescu.
Usturoiul este alt aliment care întăreşte sistemul imunitar, fiind considerat un veritabil antibiotic natural. Acesta are proprietăţi antimicrobiene şi, administrat profilactic – în forma sa naturală în diferite preparate culinare sau sub formă de supliment alimentar – poate preveni îmbolnăvirile. De asemenea, suplimentele cu echinacea stimulează sistemul imunitar şi ameliorează simptomele răcelii.
Extrem de benefice sunt şi supele de legume şi cele de pasăre. Apa în combinaţie cu fibrele din legume (ceapă, praz, fenicul, dovlecel, ţelină, păstârnac etc.) ajută la eliminarea toxinelor şi purificarea organismului. Hrănitoare şi hidratantă, supa de pui este şi un bun antiinflamator.

Diferența dintre răceală și gripă

Trebuie să știți că există diferențe între răceală și gripă, deşi par să aibă manifestări comune. Spre deosebire de răceală, gripa este o boală virală contagioasă care se manifestă mult mai serios. Bolnavul are de multe ori febră care poate dura de la trei până la cinci zile. Pe de altă parte, răceala şi gripa sunt declanșate de factori diferiți. Răceala este, de obicei, determinată de rinovirusuri, care afectează nasul, gâtul și nu sunt atât de puternice ca virusul gripal, care poate să apară în urma unor epidemii. Cel mai eficient remediu în cazul gripei este vaccinul antigripal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS