5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSarea consumată în exces ne poate îmbolnăvi

Sarea consumată în exces ne poate îmbolnăvi

Statisticile medicale arată că, în România, se consumă de două ori mai multă sare decât recomandă Organizația Mondială a Sănătății. Mai nou, oamenii de știință susțin că sodiul nu este atât de periculos pentru organism precum s-a crezut până acum.
Consumul excesiv de sare mărește cantitatea de calciu eliminată prin urină, ceea ce poate conduce în timp la apariția osteoporozei sau la scăderea rezistenței oaselor.

Sarea îmbolnăveşte inima

Mai multe studii au raportat existenţa unei legături între consumul de sare şi bolile de inimă. Astfel, din cauza sodiului pe care-l conţine, sarea poate creşte tensiunea arterială. Membrii Agenţiei pentru Standarde Alimentare din Statele Unite ale Americii recomandă un consum de cinci-şase grame de sare pe zi, pentru a preveni creşterea tensiunii, dar şi apariţia altor afecţiuni. Consumul exagerat de sare mai poate cauza astm, boli de rinichi, diabet, osteoporoză şi cataractă. Un mare aport de sare favorizeză fenomenul de reţinere a apei în organism, ceea ce duce la umflarea gleznelor, dar şi la creştere în greutate.

Consumul excesiv de sare poate provoca insuficienţă renală

Rinichii reglează nivelul de sodiu din organism. Atunci când consumăm mai mult sodiu decât pot aceştia să elimine, sarea se va acumula în sange. Din cauza nivelului ridicat de sare din organism, rinichii sunt supraaglomeraţi şi apar astfel bolile renale. Sarea consumată în cantităţi mari provoacă retenţia de apă şi deci, implicit, creşterea masei corporale. Este binecunoscut şi faptul că reţinerea apei în organism duce la apariţia celulitei.
Excesul de sare provoacă anual peste de 75.000 de accidente vasculare cerebrale. O treime dintre pacienții afectați mor, în urma unui astfel de atac cerebral. Sodiul deteriorează mucoasa stomacului, făcând-o mai vulnerabilă la acțiunea bacteriei H. pylori. Aceasta este responsabilă pentru mai bine de jumătate din cazurile de ulcer, o boală care poate evolua, din păcate, spre cancer.
Medicii ne recomandă să evităm consumul de mezeluri, produse preparate industrial, murături, pește afumat sau produse la conservă.
Este indicat să înlocuim sarea pe bază de sodiu cu cea care conține clorură de potasiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS