11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateSpitalele Județene Craiova și Slatina nu fac avorturi la cerere

Spitalele Județene Craiova și Slatina nu fac avorturi la cerere

Tot mai mulți medici din spitalele de stat refuză să mai facă avorturi la cerere (Foto: arhiva GdS)

În Oltenia, din ce în ce mai mulţi medici ginecologi refuză întreruperile de sarcină la cerere. Se întâmplă mai ales în spitalele de stat, în contextul în care, în România, avortul a devenit una dintre metodele contraceptive. Unele dintre ele nu au cabinete amenajate pentru astfel de intervenții, în altele nu mai sunt medici care să vrea să facă o astfel de manevră chirurgicală. România se numără printre ţările cu cea mai mică rată de acoperire la contraceptivele moderne, după cum arată raportul Federaţiei Internaţionale de Planificare Familială, publicat în 2015 (15,6%). 136 de tinere din Dolj, cu vârste între 15 și 19 ani, au făcut avort, anul trecut.

După 45 de ani de comunism şi 27 de ani de libertate, decizia unor medici de a refuza avortul pare suprinzătoare. Mai bine de 20 de ani, întreruperile de sarcină au fost interzise în România comunistă. Prin decretul 770 din anul 1966, regimul Ceauşescu a făcut din naştere o problemă de stat. Metodele contraceptive erau scoase în afara legii. Femeile au fost forţate să păstreze sarcini nedorite, iar multe recurgeau, pe ascuns, la metode periculoase de a întrerupe sarcina. În anul 1989, când decretul a fost abrogat, bilanţul era tragic: cel puţin 10.000 de femei îşi pierduseră viaţa în urma complicaţiilor apărute după avorturi ilegale.
Acum sunt spitale din Oltenia, dar și din țară unde nu se face avorturi la cerere. Legislația din România prevede că întreruperea de sarcină la cerere, până la 14 săptămâni, este legală. Pe de o parte, medicii refuză pe motive morale, pe de altă parte, din cauze ce țin de lipsa dotărilor din spitale.

Spitalele Județene Craiova și Slatina nu fac avorturi la cerere

Avem exemplul Spitalului Județean de Urgență Craiova, cea mai mare unitate medicală din Oltenia. Aici nu se mai fac avorturi la cerere. Motivația este prezentată de managerul spitalului, dr. Alin Demetrian.
„Sunt doar doi-trei medici care ar face, dar cabinetul de planning familial situat la demisol nu ar permite desfășurarea intervențiilor în bune condiții“, spune managerul.
Întreruperea de sarcină la cerere este o procedură medicală nedecontată de Casa de Asigurări de Sănătate și se plătește de către paciente spitalului.
Nici la Spitalul Județean de Urgență Slatina nu se fac avorturi la cerere. Medici care să accepte să facă această procedură medicală s-ar mai găsi, dar cabinetul medical este închis de câțiva ani pentru renovare. „Avorturi la cerere se puteau face doar în Ambulatoriu. Nu se mai fac din 2015 din motive obiective. Cabinetul a fost închis pentru că întreg corpul de clădire a intrat în reabilitare. După ce se termină tot proiectul de reabilitare, undeva în 2020, se va redeschide și acel cabinet. Avem două secții de Ginecologie, dar acolo nu se fac, se făceau doar în regim ambulatoriu. Medicii de la secția de Ginecologie II ar fi dispuși să facă“, a declarat Cătălin Rotea, managerul Spitalului Județean Slatina.

Spitalul „Filantropia“ are Compartiment de avorturi. Doi-trei medici mai fac procedura medicală

Spitalul „Filantropia“ din Craiova este cunoscut pentru numărul mare de paciente care caută medicii ginecologi de aici. Maternitatea spitalului este locul unde lunar vin pe lume peste 200 de copii. Aici se fac avorturi la cerere. „Avem Compartiment de avorturi, însă adresabilitatea nu este foarte mare. Au rămas puțini medici care vor să facă avort la cerere. Avem compartiment separat, ești obligat pentru că sunt paciente care vin din exterior și nu poți să le bagi în același spațiu cu cele internate, trebuie să ai circuit separat. În acest moment, din 20 de medici ginecologi câți avem, mai mult de doi-trei nu fac. Mulți au renunțat pentru că avortul nu este o manevră comodă, unii au concepții religioase. Ca medic în spital ești obligat să faci serviciile pentru o boală, avorturile la cerere sunt cerute de către paciente, nu sunt servicii care intră în partea de patologie. Aici nu discutăm despre avorturile terapeutice, când este o problemă, acolo medicul trebuie să intervină“, explică dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia“ din Craiova.
Conform unei rezoluţii a Parlamentului European, spitalele nu pot fi trase la răspundere dacă refuză avortul la cerere. În acelaşi timp, documentul stabileşte că pacienţii trebuie informaţi din timp cu privire la alternative, iar spitalele trebuie să se asigure că aceştia primesc tratamentul adecvat.

136 de tinere din Dolj cu vârste între 15 și 19 ani au făcut avort, anul trecut

Paradoxal este că deși în tot mai puține spitale de stat se fac avorturi la cerere, România rămâne fruntașă la avorturi și codaşă la contracepţie. Româncele au un nivel scăzut de educaţie sexuală în domeniul sănătăţii reproducerii şi cunosc destul de puţin despre efectele folosirii mijloacelor de contracepţie, se arată într-un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP). România are cele mai multe tinere însărcinate din Uniunea Europeană, iar jumătate dintre ele folosesc avortul ca metodă de contracepţie. În Dolj, în 2017, au fost 57 de gravide sub 15 ani. Mai mult, tot anul trecut, 136 de tinere cu vârste între 15 și 19 ani au făcut avort, potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Rolul cabinetelor de planning familial

Cabinetele de planning familial au un rol important, medicii de aici sunt cei care pot să conștientizeze populația, să facă educație medicală în școli, numai că nu prea sunt susținuți. Unii dintre ei desfășoară astfel de acțiuni, dar rar, atunci când un director de școală sau un părinte solicită ajutorul. Numărul nou-născuţilor abandonaţi în maternităţi confirmă nevoia încă neacoperită de servicii de planificare familială, mai ales la femeile dezavantajate sau vulnerabile.
În judeţul Dolj, din anul 1994 funcţionează șapte cabinete de planning familial, toate în mediul urban: trei în Craiova şi câte unul în Băilești, Calafat, Filiaşi şi Segarcea. În aceste cabinete îşi desfăşoară activitatea zece medici generalişti cu competenţă în planificarea familială, iar numărul de medici de familie din mediul rural furnizori de servicii de planificare familială este de 175.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS