10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePovești despre oamenii în halate albe (I)

Povești despre oamenii în halate albe (I)

Datorită unor oameni ca dr. Silviu Sfârlează, medicina de familie din mediul rural rezistă încă

Un halat alb. O poveste. Speranță și puterea de a merge mai departe. Într-un sistem de sănătate care se mai tratează, deseori, doar cu procurori există și medici care trăiesc să dăruiască viață. Rup bariere. Vorbesc despre probleme și apără dreptul pacienților la viață. Sunt cei de la care familiile sfâșiate de durere așteaptă prețiosul „E totul bine!“. Unii salvează copii de câteva sute de grame, alții le plătesc pacienților medicamentele. Unii sunt un exemplu de curaj într-un sistem corupt. Poveştile unora dintre ei vi le prezentăm într-o serie de articole.

Un halat alb. O poveste. Speranță și puterea de a merge mai departe. Într-un sistem de sănătate care se mai tratează, deseori doar cu procurori există și medici care trăiesc să dăruiască viață. Rup bariere. Vorbesc despre probleme și apără dreptul pacienților la viață. Sunt cei de la care familiile sfâșiate de durere așteaptă prețiosul „E totul bine!“. Unii salvează copii de câteva sute de grame, alții le plătesc pacienților medicamentele. Unii sunt un exemplu de curaj într-un sistem corupt.

Dr. Silviu Sfârlează dă bani pacienților pentru medicamente

Datorită unor oameni ca dr. Silviu Sfârlează, medicina de familie din mediul rural rezistă încă

30 de ani de activitate în slujba pacienților. De o viață, dr. Silviu Sfârlează face naveta 140 de kilometri pe zi. Oamenii din Ostroveni îl așteaptă: bătrâni, copii, tineri. Este medicul care scoate bani din buzunarul său pentru a plăti cei doi lei de transport între sate pentru pacienții care nu își permit. Face asta pentru că altfel „nimic nu ar mai avea rost“. Medicina rurală doljeană încă rezistă datorită unor oameni ca doctorul Sfârlează. „La început mi-a fost foarte greu, nu eram obişnuit pentru că am crescut la oraş cu toate facilităţile. Acum sunt condiţii bune. Norocul meu a fost că am avut colegi foarte buni, o echipă adevărată, ne-am înţeles foarte bine. M-am ataşat de oamenii de aici. Am avut posibilitatea să plec, însă nu am putut. Cel de-al doilea medic de aici este fiu al satului, a lucrat o viaţă aici. A împlinit vârsta de pensionare, însă a rămas să profeseze pentru că, din păcate, pensia este de mizerie. După 45 de ani de muncă, un medic are pensia de 1.260 de lei pe lună. Eu m-am atașat de pacienți“, a spus Silviu Sfârlează.

Dr. Mirela Siminel, medic neonatolog, înger pentru copii

Dr. Mirela Siminel, neonatologul care a salvat mii de copii

Este înger păzitor pentru mii de copii pe care i-a salvat când nimeni nu le mai dădea nici o şansă. Mirela Siminel este medic neonatolog și zilnic luptă pentru viața micuților născuți prematur. Mulți dintre ei nu cântăresc nici măcar un kilogram și numai priceperea medicului și o minune fac diferența între viață și moarte în aceste cazuri.
În România, zece la sută dintre copii se nasc înainte de termen, iar numărul lor creşte de la an la an. Neonatologia este o specializare grea, pe care puțini medici o mai urmează, iar mulți dintre ei aleg să plece să lucreze în străinătate. La început, și dr. Mirela Siminel se temea să lucreze cu cei mai mici pacienți. „Pentru mine, neonatologia a fost un lucru de care prima dată m-am speriat. Am avut o perioadă în care pur și simplu stăteam lângă incubator și mă uitam la copii, le studiam mișcările, comportamentul. Am dragoste foarte mare pentru acești copii. Dacă m-aș naște încă o dată, aș face același lucru. Sunt destul de mulți copii cu risc, care au avut probleme la naștere și care au nevoie de ajutor. Eu fac parte dintr-o «ceată de îngeri», alături de mine sunt colegii mei care luptă pentru viața micuților“, a spuns dr. Mirela Siminel.
De Sărbători, telefonul Mirelei Siminel sună întruna. Copiii care acum trăiesc datorită ei sau părinţii lor îi transmit toată recunoştinţa lor.

Dr. Cătălin Dudu, tânărul chirurg care luptă împotriva corupției

Cătălin Dudu este medic chirurg în cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina. Zilnic intră în sala de operație pentru a salva vieți. Luptă însă și pentru vindecarea tarelor de care suferă sistemul medical: corupție, subfinanțare, superficialitate, condiții de internare mizere.

O lecție despre cum să-ți ridici privirea de jos și să ai curajul să spui adevărul o învățăm de la medicul chirurg Cătălin Dudu. Un doctor tânăr, profesionist, într-un sistem medical cu multe lipsuri. Un medic care, deși a avut oportunitatea să rămână să lucreze în spitalele din Europa, a ales să vină acasă, la Spitalul Județean Slatina, unde profesează în prezent. Specialist în chirurgie, dr. Cătălin Dudu salvează zilnic vieți. Ce îl deosebește de ceilalți este faptul că nu s-a limitat la munca din sala de operație. Este unul dintre puținii medici români tineri care și-au dorit să scoată adevărul la iveală. Vorbește deschis despre problemele din spitale și luptă ca ele să se rezolve. Dacă îl întrebi ce îl nemulțumește cel mai mult, răspunde franc: Corupția! Înarmat cu multă voință și dorința de a îmbunătăți mediul sanitar, dr. Cătălin Dudu trece de barierele ierarhice din sistem și pune în centrul preocupărilor sale dreptul pacientului.
Cătălin Dudu intră zilnic în sala de operație pentru a salva vieți. Luptă însă și pentru vindecarea tarelor de care suferă sistemul medical: corupție, subfinanțare, superficialitate, condiții de internare mizere. „Lupt pentru un sistem medical mai bun, mai curat. Încerc să îi conving și pe alții să facă același lucru. Noi tot sperăm că o să ajungem să avem un sistem curat, asemănător cu ceea ce am văzut în țările civilizate. Mai este mult până acolo, însă asta nu ne face să ne pierdem speranța și să continuăm să luptăm“, a spus dr. Cătălin Dudu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS