11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateOferiți cel mai de preț cadou! Dăruiți picături de viață

Oferiți cel mai de preț cadou! Dăruiți picături de viață

Pacienții din spitalele doljene au mare nevoie de ajutor. Oricine donează sânge poate salva vieți.

Mii de bolnavi aflați pe patul de spital se agață cu ultimele puteri de viață. Saloanele spitalelor din Oltenia ascund povești despre vieți care se termină, dar și despre pacienți care ies învingători din lupta cu boala. Fiecare dintre noi poate deveni Salvator în fiecare dintre aceste bătălii, donând picături de viață. Numărul donatorilor în România este foarte mic. Suntem pe ultimul loc în Europa în privinţa donării de sânge. În medie, într-o zi, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova ajung 30 de donatori, deși necesarul ar fi de minimum 80. Cei 450 de mililitri de sânge donaţi de o singură persoană pot salva chiar şi trei vieţi. Pentru donator, această cantitate de sânge este doar o rezervă care se reface în două ore, dar pentru cei aflați pe patul de spital înseamnă viață.

Aleargă din spital în Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova și înapoi. Un du-te-vino mânat de faptul că viața celui drag aflat pe patul de spital atârnă de o pungă de sânge. Ionela știe ce înseamnă. A trecut prin asta când mama sa, bolnavă de cancer, a fost internată în spital. Cuprinsă de disperare, ar fi făcut orice ca să obțină sângele de care mama ei avea nevoie. „Când medicul îți spune că este nevoie de sânge urgent și că în spital nu au de unde să îți dea, te miri de unde să faci rost și te cuprinde panica. Numai dacă ești în acea situație îți poți da seama. Alergam zilnic de la spital la Centru să găsesc donatori. Mi-am adus prietenii, rudele, colegii. Altfel nu aș fi avut nici o șansă. E inuman să treci prin așa ceva, dar, din păcate, aceasta este realitatea“, a spus Ionela. În vorbele ei se regăsesc majoritatea aparținătorilor care au pe cineva în spital și pe care medicul îi anunță că trebuie să facă rost de sânge.

„Mulți nu pot dona pentru că și ei au probleme de sănătate“

Pacienții internați în spitalele craiovene care au nevoie de sânge, dacă nu vin însoțiți de rude care să doneze pentru ei, nu au decât să aștepte să apară donatorul minune.
Olteni din toate județele regiunii vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova, de cum se luminează de ziuă, să doneze sânge pentru rudele aflate în spital. În medie, într-o zi vin cam 30 de persoane dispuse să doneze. Mai grav este că dintre cei care se prezintă, doar jumătate sunt eligibili. Cei mai mulți posibili donatori sunt refuzați din cauza problemelor de sănătate pe care le au. Ca să poată aduna cât mai mulți donatori, conducerea centrului a organizat anul aceste 60 de colecte mobile. „Mulți nu pot dona pentru că și ei au probleme de sănătate. Am avut multe colecte mobile, dar donatorii nu au fost mulți. Oamenii răspund cu greu chiar și atunci când mergem noi la ei. La Ford, în trei zile abia am luat 60 de oameni. A venit inclusiv președintele și a donat ca să determine oamenii să vină în număr mai mare. Din cauza aceasta, atunci când medicii ne solicită sânge nu mai dăm patru unități de sânge, ci doar una, ca să ne ajungă să dăm la toată lumea, și, tot așa, amânăm cazurile. Cei care sunt bolnavi cronici au nevoie de două pungi, noi le dăm una…“, a explicat dr. Adriana Turculeanu, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

Programul pentru recoltarea sângelui a fost prelungit

Cea mai mare problemă este la concentratul trombocitar. Foarte puțini oameni pot să doneze. Se întâmplă ca medicii și aparținătorii să anunțe că au nevoie și nimeni să nu poată dona. „Noi recoltăm sângele într-o punguță, de acolo el începe să fie prelucrat și se obțin alte componente sanguine: plasmă, trombocite, masă eritrocitară. Concentratul trombocitar este unul dintre componentele sanguine la care suntem deficitari. Acesta nu se poate lua de la orice donator. Trebuie să fie un donator fidelizat și să stea o anumită perioadă de timp ca sângele lui să treacă prin acel sistem din care se obține concentratul trombocitar“, a spus dr. Adriana Turculeanu.
Mulți dintre donatori se plâng de faptul că așteaptă prea mult până li se recoltează sânge. Problema este pusă pe seama personalului insuficient, dar și a faptului că trebuie respectate anumite proceduri, și asta necesită timp. Ca să nu se mai aglomereze dimineața, conducerea anunță că donatorii pot merge la centru până la orele 14.00-15.00. „Aglomerația apărea dimineața, pentru că toți donatorii veneau la 7.30. Până erau înregistrați, până le căutau fișa… Acum stăm să recoltăm mereu, au venit și la orele 14.00-15.00. Nu trebuie să nu fi mâncat deloc dacă vin la acea oră! Trebuie doar să nu mănânce gras, să mănânce fructe, să bea ceai, să nu bea lapte, pentru că are grăsime. Pentru că avem un singur medic cu normă întreagă și unul cu jumătate de normă, am obținut acceptul de la Institutul Național de Hematologie să scoatem încă un post la concurs“, a adăugat directorul Centrului de Transfuzie Sanguină.

România, sub media europeană la donare de sânge

Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2 la sută din populaţie, faţă de media europeană, de 10 la sută. În România, doar 1,7% din populație donează sânge, comparativ cu 10% în Danemarca, 9% în Anglia, 8% în Olanda, 6% în Germania sau 4% în Ungaria. Astfel, în țara noastră se înregistrează un deficit major de sânge, donatorii asigurând doar 65% din totalul necesar.
În România este mare nevoie de educație medicală și conștientizarea populației pentru a atinge numărul donatorilor din alte țări europene. „În alte țări este vorba de educație, de informarea în masă și de faptul că cei de acolo au conștientizat importanța actului donării“, a conchis dr. Adriana Turculeanu.

Beneficiile donatorilor

Donatorii din România au și unele beneficii. Dacă în multe dintre țările occidentale persoanelor care donează sânge li se oferă doar o gustare și o băutură răcoritoare, la noi primesc o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari. De asemenea, donatorii beneficiază și de decontarea cheltuielilor de transport, alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă, dar și posibilitatea efectuării, la cerere, a unor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS