22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicină de război la Radiologia SJU Craiova

Medicină de război la Radiologia SJU Craiova

Trei dintre aparatele de radiologie aflate în dotarea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova au aceeași vechime ca și unitatea medicală (sunt din 1970), motiv pentru care se defectează des și creează probleme în activitatea de funcționare a spitalului. Mai ales noaptea, când Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) este deservită de un singur aparat de radiologie, vechi de aproape 50 de ani, iar pacienții sunt nevoiți să aștepte ore bune pentru o radiografie. Asta dacă nu au ghinionul să se defecteze aparatul, cum s-a întâmplat weekendul trecut. Un craiovean care a ajuns duminică dimineață, la ora 3.00, la UPU, cu tatăl său, care avea nevoie de o radiografie, a primit, după două ore de așteptare, o explicație de genul: „Îmi pare rău. Ați avut ghinionul să se strice aparatul chiar la dumneavoastră“. Afirmația a fost făcută de o doctoriță de la Urgență pe care bărbatul a filmat-o pe ascuns cu telefonul mobil, aceasta mai precizând că ceea ce face acum este „medicină de război“.

Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SJU Craiova era și ieri la prânz plină de pacienți (Foto: Lucian Anghel)
Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SJU Craiova era și ieri la prânz plină de pacienți (Foto: Lucian Anghel)

Un craiovean de 53 de ani, care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova în weekend, pentru o radiografie, a aflat pe propria piele cum este să stai pe hol ore bune așteptând ca aparatul de radiologie, singurul care deservea Urgența la acea oră, să fie reparat. Așteptarea ar fi durat cinci ore, potrivit fiului bărbatului, timp în care pacientul nu ar fi primit nici măcar un medicament care să-i mai calmeze durerea. Motivul: nu avea radiografia făcută, după cum s-a exprimat unul dintre medicii de gardă din Urgență, pe care fiul bărbatului l-a filmat pe ascuns cu telefonul mobil, făcând apoi publică înregistrarea. „Tatăl meu a căzut în curte sâmbătă seară, iar după câteva ore i s-a umflat piciorul, așa că am decis să-l duc la Urgență. Nu am chemat Salvarea, l-am dus cu mașina personală. Am stat cinci ore în Urgență, de la ora trei dimineața, până la opt, pentru că nu au putut să-i facă o radiografie. Nu a funcționat aparatul de radiologie. Timp de cinci ore, tatăl meu nu a primit nici măcar un calmant, deși avea dureri mari, iar apoi ni s-a recomandat să mergem pentru o radiografie la Spitalul «Filantropia». Când am ajuns, am aflat că la Urgența de aici nu se fac radiografii în weekend“, a relatat fiul bărbatului de 53 de ani.
El a mai precizat că, până la urmă, tatălui său i-a fost pus piciorul în ghips, dar fără o radiografie în prealabil. Din spusele acestuia, bărbatul de 53 de ani a ajuns, ieri după-amiază, la Urgența de la „Filantropia“ și a efectuat o radiografie, din care a reieșit că ar fi vorba de o fractură, craioveanul urmând să meargă la un medic ortoped pentru a primi tratament și indicații de specialitate. La Spitalul Municipal „Filantropia“ nu se pot face radiografii în weekend, pentru că nu există gardă pe Radiologie. Compartimentul de Primiri Urgențe nu are secție de traumatologie și nici serviciu de ortopedie, motiv pentru care nu dispune nici de linie de gardă pentru radiologie. În timpul săptămânii, se pot face radiografii la urgența de aici, dar acestea nu pot fi interpretate și de un medic de specialitate, lipsind serviciul de ortopedie.

O persoană aștepta pe holul unde se află cabinetele de radiologie și computer tomograf (Foto: Lucian Anghel)
O persoană aștepta pe holul unde se află cabinetele de radiologie și computer tomograf (Foto: Lucian Anghel)

„Cum așteptați dumneavoastră, așa așteptăm și noi“

Situația în care a fost pus craioveanul de 53 de ani scoate în evidență deficiențele cu care se confruntă Radiologia de la SJU Craiova. Trei dintre aparatele de radiologie au aceeași vechime ca și unitatea medicală (sunt din 1970), motiv pentru care se defectează des și creează probleme în activitatea de funcționare a spitalului. Mai ales noaptea, când Unitatea de Primiri Urgențe este deservită de un singur aparat de radiologie, vechi de aproape 50 de ani. Dialogul dintre fiul bărbatului care avea nevoie de radiografie și medicul din Urgență, filmat cu telefonul mobil, este relevant în ceea ce privește situația în care a fost pus pacientul. Iar explicația primită – „Îmi pare rău. Ați avut ghinionul să se strice aparatul chiar la dumneavoastră“, nu a avut deloc darul să calmeze durerea pacientului.
Redăm mai jos toată conversația dintre medicul din Urgență și aparținător, primul recunoscând la un moment dat faptul că ceea ce face acum este „medicină de război“.
Aparținător: Îmi spuneți și mie ce facem în situația asta, când aparatul de radiologie nu merge? Tatăl meu are piciorul umflat, stăm aici de câteva ore, ce este de făcut?
Medic din Urgență: Și aparatul de raze are o problemă!
Aparținător: Da, asta încerc să aflu, care este soluția?
Medic din Urgență: Păi, ei încearcă să-l repare, să-l meșterească, dar este un singur aparat, îl repară, nu fac nimic intenționat. Nu e prima dată când se întâmplă, este un aparat foarte vechi și ați avut ghinionul ăsta. Am vorbit personal cu cei de la Radiologie și fac tot posibilul să-l repare.
Aparținător: Dar un doctor care să-l vadă, să-i dea un calmant, orice, până se repară aparatul, există?
Medic din Urgență: Să știți că până nu avem o radiografie și un medic ortoped… Da, noi putem solicita să vină un medic și să-l vadă fără raze, dar fără o radiografie nu știe ce e acolo. Poate să fie fractură sau poate să nu fie, să fie o luxație, nu știu ce să vă zic…
Aparținător: Deci să așteptăm în continuare…
Medic din Urgență: Păi cum așteptați dumneavoastră, așa așteptăm și noi, este o situație de-a dreptul…
Aparținător: Penibilă.
Medic din Urgență: Da, pentru că este un aparat vechi de 60 de ani și se strică tot timpul. Noi nu facem radiografie de plămâni, de burtă, că e stricat. Ce să vă mai spun? Nu fac hemoleucogramă în Urgență, ce să mai spun, nu am ce, da? Eu, ca doctor, fac medicină de război. Îmi pare rău. Ați avut ghinionul să se strice aparatul chiar la dumneavoastră!
Aparținător: Deci să așteptăm în continuare…
Medic din Urgență: Păi așa zic, altă soluție pentru dumneavoastră chiar nu am. Dacă nu se repară în două ore…
Aparținător: Păi tata are dureri, știți și dumneavoastră.
Medic din Urgență: Știu, dar dacă nu se repară în două ore ar mai fi varianta să mergeți…
Aparținător: Păi stăm deja de două ore!
Medic din Urgență: Știu că stați, dar au fost pacienți, nu suntem doar noi, cei de la Traumă, este toată Urgența care se duce la același aparat. Și tot spitalul. Dacă, să zicem, nu se repară, nu reușesc, de la ora 8.00 Spitalul nr. 2 are Radiologie, la Compartimentul de Primiri Urgențe. Altă variantă nu avem. Și eu, dacă aș fi pacient, la fel aș face. Dacă îmi rup mâna, eu nu am unde să fac o radiografie. Îmi pare rău, ce să vă mai zic. Să sperăm că se rezolvă cu aparatul“.

SJU Craiova: Defecţiunea a fost una minoră şi a fost remediată

Spitalul Județean de Urgență din Craiova deține cinci aparate de radiologie, dintre care trei sunt din 1970, de când a fost dată în folosință unitatea medicală. Al șaselea aparat se află în curs de reautorizare, iar până când Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) nu-și dă girul, el nu poate funcționa. Programul de funcționare al radiologiei este 8.00-20.00, aparatele deservind atât Unitatea de Primiri Urgențe, cât și spitalul și partea de ambulatoriu. După ora 20.00, până dimineața la ora 8.00, funcționează un singur cabinet de radiologie, necesar investigațiilor care se fac în UPU, aparatul de aici datând tot din 1970, iar faptul că se defectează frecvent nu reprezintă nici o noutate pentru medici. Aceștia spun că pe timpul nopții la Urgență se mai folosește computerul tomograf, dar și un aparat mobil de radiologie, care are și el peste 15 ani vechime și care era defect în weekendul trecut. În afară de cele trei aparate de radiologie din 1970, din care unul este pentru pediatrie, celelalte trei au „vârste“ diferite: unul este trecut de 15 ani, altul are aproape zece ani, iar cel mai nou are doi ani.
Într-un comunicat de presă emis ieri, SJU Craiova precizează că aparatul de radiologie care s-a defectat în weekend a fost reparat și că se va demara o procedură de licitaţie pentru achiziționarea unui aparat nou. „Defecţiunea a fost una minoră, cel mai probabil cauzată de o fluctuaţie de tensiune şi a fost remediată. În acest moment, funcţionează atât aparatul de radiologie, cât şi aparatul Computer Tomograf (CT) din UPU. Aparatul în cauză este unul vechi, din anul 1970, care se defectează frecvent, motiv pentru care s-a discutat cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru finanţarea achiziţionării unui nou aparat ce va deservi Unitatea de Primiri Urgenţe. În aproximativ două săptămâni se va demara procedura de licitaţie, urmând ca în cel mai scurt timp noul aparat să îl înlocuiească pe cel actual“, a transmis conducerea SJU.
Costurile de funcționare ale Unității de Primiri Urgențe din cadrul SJU Craiova (medicamente, materiale sanitare, dezinfectanții, salarii personal) sunt suportate de Ministerul Sănătății (MS), nu de spital. SJU facturează tot consumul din Urgență, iar ministerul decontează toate aceste cheltuieli, susțin reprezentanții spitalului. În cazul aparatelor de radiologie, MS decontează toate filmele făcute pentru UPU, dar nu se ocupă și de partea de service a aparatelor, care cade în sarcina spitalului. Surse din cadrul spitalului susțin că în acest an Ministerul Sănătății a fost mai zgârcit cu Urgența, asigurându-i bugetul doar în primele șase luni ale anului. Pentru restul de cheltuieli din UPU, decontarea ar fi încă în așteptare.

Un aparat de la radiologie a luat foc în 2011

Aparatele de radiologie de la SJU Craiova au mai creat probleme medicilor și pacienților. În iunie 2011, unul dintre aparatele de o seamă cu spitalul s-a defectat din cauza suprasolicitării, iar urgențele au fost direcţionate spre un alt aparat de radiologie din dotarea unității medicale, tot de aceeași vechime. Acesta a rezistat însă doar o zi. Suprasolicitat la rândul lui, aparatul a luat atunci foc. „S-a produs un scurtcircuit şi a luat foc masa de comandă. Din fericire, s-a reuşit stingerea cu un extinctor pe care l-am luat de vizavi, de la angiograf, pentru că în cabinet nu aveam aşa ceva“, spunea dr. Aristida Georgescu, medic în cadrul Serviciului de radiologie şi imagistică medicală. După stingerea incendiului, urgenţele au fost preluate de un alt cabinet, nr. 8, unde exista un aparat din anul 1988, care făcea însă radiografii de calitate slabă, după cum susțineau medicii. Funcțional mai era atunci aparatul de la cabinetul 7, unde se făceau radiografii copiilor, iar doctorii precizau la acea vreme că „dacă pică şi aparatul din cabinetul 8, pică tot“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS