17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateLa Craiova s-ar putea face operații pe cord de anul viitor

La Craiova s-ar putea face operații pe cord de anul viitor

Clădirea din curtea SJU Craiova unde va funcționa Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară este gata în proporție de 80 la sută (Foto: Bogdan Grosu)
Clădirea din curtea SJU Craiova unde va funcționa Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară este gata în proporție de 80 la sută (Foto: Bogdan Grosu)

Pacienții din Oltenia care ajung la Craiova cu infarct miocardic acut în stare gravă și care, în prezent, sunt stabilizați și apoi trimiși cu elicopterul la București sau Timișoara pentru intervenții chirurgicale pe cord deschis, ar putea fi operați, de la anul, în Bănie. Acest lucru depinde însă de finalizarea clădirii din curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU), unde va funcționa Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară. Lucrările ar fi executate în procent de 80%, dar s-a așteptat aproape un an pentru achiziționarea unui angiograf, aparat fără de care clinica nu și-ar fi putut derula activitatea și de care ar depinde și restul de aparatură. Dacă și această problemă va fi rezolvată, va mai fi nevoie de un singur lucru, dar unul extrem de important: medici de specialitate. Medicii din spital vizați de acest proiect susțin că echipele de chirurgi și anesteziști ar fi deja creionate, că ar exista și acordul lor pentru a veni la Craiova, dar mai întâi să existe toate condițiile necesare.

Bolile cardio-vasculare sunt principala afecțiune de care suferă locuitorii Olteniei, însă atunci când vine vorba de intervențiile chirurgicale pe cord deschis, oamenii sunt nevoiți să aleagă orașe din afara regiunii pentru a se trata, cum ar fi București, Timișoara, Cluj sau Târgu Mureș. Chiar dacă în jur de 400 de pacienți sunt internați lunar în Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova, cazurile grave de infarct miocardic acut sunt trimise la București sau Timișoara. „Pacienții sunt transportați cu elicopterul în alte orașe, dar se pierde timp, iar timpul în astfel de cazuri este extrem de prețios, pentru că o intervenție în timp util îți poate salva viața“, susțin cardiologii craioveni, care, conform protocoalelor în vigoare, nu pot păstra în Bănie cazurile grave, pacienții fiind doar stabilizați și trimiși de urgență în alte centre de competență superioară.
Situația s-ar putea schimba însă de anul viitor, atunci când se preconizează că va deveni funcțională Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară care se construiește în curtea SJU Craiova, în fața Unității de Primiri Urgențe (UPU). Lucrările la clădirea care va găzdui noua clinică au început pe 21 august 2014, sunt derulate de asocierea de firme formată din SC Polistart Impex SRL Craiova și SC Concas SA Buzău și aveau ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2016. Potrivit Consiliului Județean (CJ) Dolj, instituția care a finanțat acest proiect în valoare de aproximativ 13,6 milioane de lei, lucrările ar fi executate în procent de 80%, însă au fost ținute în loc de procedura de achiziție a angiografului, un aparat fără de care clinica nu și-ar fi putut derula activitatea. Spitalul Județean a primit din partea CJ Dolj suma necesară pentru angiograf, dar a fost nevoie de patru licitații până s-a desemnat un câștigător, timp în care clădirea nu a putut fi finalizată, peretele dinspre bulevardul 1 Mai fiind lăsat neterminat tocmai pentru a se putea introduce acest aparat. „Consiliul Județean Dolj a alocat în anul 2015 Spitalului Clinic de Urgență Craiova suma necesară achiziționării angiografului destinat Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, iar spitalul a organizat patru proceduri de achiziție publică, contractul fiind, în cele din urmă, atribuit pe 19 octombrie 2016, la o valoare de 1.792.216 lei, conform anunțului din Sistemul Electronic de Achiziții Publice“, au specificat reprezentanții CJ Dolj.

Toată aparatura și lucrările ulterioare depindeau de angiograf

Partea de clădire pe unde va fi introdus angiograful, aparatul fără de care Clinica de Cardiologie Intervențională nu-și poate desfășura activitatea (Foto: Bogdan Grosu)
Partea de clădire pe unde va fi introdus angiograful, aparatul fără de care Clinica de Cardiologie Intervențională nu-și poate desfășura activitatea (Foto: Bogdan Grosu)

Oficialii Spitalului Județean de Urgență au precizat, pentru GdS, că reprezentanții firmei care a câșigat licitația pentru angiograf vor veni peste două săptămâni la Craiova pentru a vedea clădirea, urmând ca până la sfârșitul anului să fie instalat și aparatul de care depindeau restul lucrărilor și restul de aparatură medicală. „În funcție de dimensiunile particulare ale angiografului achiziționat, trebuie stabilite căile de rulare și traseele de cabluri, iar apoi se pot realiza pardoselile, tavanele și pereții, din panouri compozite, precum și instalațiile funcționale aferente“, au explicat reprezentanții CJ Dolj. Unele panouri trebuie să fie obligatoriu din plumb, pentru a opri radiațiile emise de angiograf. „În funcție de nivelul de radiații al angiografului, nivel precizat de producătorul acestuia și determinat de Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, se va stabili grosimea panourilor compozite din tablă de plumb. Ulterior, acestea pot fi comandate de executant, termenul de livrare fiind de 60 de zile de la lansarea comenzii“, au mai menționat oficialii consiliului județean.
Pe lângă lucrările legate de angiograf, mai sunt de executat și cele care țin de clădire. Potrivit CJ Dolj, la noua Clinică de Cardiologie Intervențională ar mai fi de montat tapetul, covorul PVC, granitul de pe casa scării, pardoselile din rășini epoxidice și gresia exterioară rezistentă la temperaturi scăzute. Totodată, mai trebuie finalizate instalațiile termice, sanitare, electrice, de termoventilație, curenți slabi etc. și amenajările exterioare. „Fără dubiu că la începutul anului viitor, probabil spre primăvară, vom fi gata cu această investiţie“, a punctat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Echipele de medici ar fi deja creionate

Va avea însă Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară de la Craiova toată aparatura necesară și, mai ales, medicii specialiști în intervențiile pe cord? Legat de aparatură, reprezentanții SJU spun că acum, după ce s-a achiziționat angiograful, va fi lansată licitația și pentru restul de aparate. „Să sperăm doar că licitațiile nu se vor întinde la fel de mult precum cea pentru angiograf și că aparatura va ajunge în clinică în prima parte a anului viitor. Banii ar fi, tot de la Consiliul Județean, dar așteptăm un sprijin și din partea Ministerului Sănătății“, au afirmat aceștia.
În ceea ce privește personalul medical de specialitate, președintele CJ Dolj a anunțat recent că la Craiova ar ajunge un chirurg cu experienţă de la Târgu Mureş, „un conferențiar universitar care va primi catedră la facultate și care îşi va forma o echipă, în aşa fel încât oamenii care suferă un infarct miocardic și au nevoie de intervenție chirugicală să nu mai fie trimiși cu elicopterul la Bucureşti“. Pe lângă acesta, alți doi medici specialiști în chirurgia cardiovasculară, originari din Craiova, dar care profesează în București, ar dori să-și continue munca acasă. „S-a discutat cu oameni de afară, cu medici care vor să vină la Craiova. Este creionată inclusiv echipa de anesteziști, echipa de chirurgi. Noi nu avem la Craiova chirurgi specializați în chirurgia cardiovasculară, dar o să vină unul de la Târgu Mureș și încă doi craioveni care profesează, în prezent, în București“, au dezvăluit medicii din SJU vizați de acest proiect. „Toată lumea ar fi pregătită, pentru că discuțiile au demarat în urmă cu un an și jumătate, doar că nu se puteau vorbi prea multe la vremea aceea, pentru că nu exista nici măcar clădirea. Sunt oameni care trebuie să-și schimbe localitatea, să-și aducă aici familia… Nu se poate discuta concret cu ei nici acum. Pe baza a ce? A unei clădiri care nici măcar nu este finisată? Trebuie însă știut că există medicii, avem competențe, avem tot ce ne trebuie, numai să se termine odată clădirea asta“, au adăugat aceștia.
Pentru ca activitatea noii Clinici de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară să se poată desfășura a mai fost însă nevoie și de alte investiții conexe. Două s-au finalizat, a treia este în derulare. Este vorba de realizarea alimentării cu energie electrică a clădirii, o investiție în valoare de 192.577 lei (fără TVA) recepționată pe 3 octombrie 2016, și de un grup electrogen pentru alimentarea cu energie electrică a consumatorilor vitali, investiție în valoare de 187.633 de lei (fără TVA) recepționată pe 22 septembrie 2016.
În derulare se află proiectul privind „Depozit gaze medicale“, o investiție în valoare de 1.575.273 (fără TVA), executată în proporție de 85%, conform datelor oferite de CJ Dolj. „Pentru desfășurarea actului operator în condiții de siguranță se impune asigurarea instalației și a sursei de producere a gazelor medicale. Depozitul de gaze medicale este compus dintr-o platformă betonată, cu perete din beton către domeniul public (bulevardul 1 Mai), platformă pe care vor fi montate șase containere pentru stație de aer comprimat, stație de vacuum medical, stație de dioxid de carbon și depozit de butelii aferent, stație de protoxid de azot și depozit de butelii aferent, stație de oxigen medical, grup sanitar și depozit de butelii pentru oxigen“, au conchis reprezentanții Consiliului Județean Dolj. Termenul de finalizare a acestor lucrări este 31 decembrie 2016.

Cum este structurată noua clădire

Clădirea din curtea SJU Craiova unde va funcționa Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară este gata în proporție de 80 la sută (Foto: Bogdan Grosu)
Clădirea din curtea SJU Craiova unde va funcționa Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară este gata în proporție de 80 la sută (Foto: Bogdan Grosu)

Clădirea cu regim de înălțime P+1+E parțial are o suprafață construită la sol de 938 mp și o suprafață totală desfășurată de 2.288,5 metri pătrați. La parter sunt zece saloane cu câte două paturi pentru pacienți și grup sanitar propriu, cabinete pentru medici și asistente, sală de tratament, sală de mese cu oficiu alimentar, spații tehnice și pentru depozitare. La primul etaj este amenajat un bloc operator cu două săli de operații și anexele acestora, dar aici vor exista și cabinete pentru medici și asistente, un izolator, zone de supraveghere și terapie intensivă, sală pentru angiograf, sală pentru sterilizare, spații pentru depozitare și cameră specială pentru echipamente. Etajul doi parțial este o structură compusă din casa scării și hol, prin care se accesează pasarela care asigură legătura cu clădirea principală a Spitalului Județean de Urgență. Pasajul de legătură între noua construcție și clădirea SJU are o lungime totală de 74,15 m, cu suprastructură din tâmplărie din aluminiu, cu geam termopan. Din pasaj se ramifică o pasarelă și către Unitatea de Primiri Urgențe, pentru ca transferul pacienților între UPU, noua clădire pentru Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară și spital să se realizeze în condiții cât mai bune.

Ce dotări ar avea Clinica de Cardiologie Intervențională

Pe lângă aparatura standard necesară într-o Clinică de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, fără de care nu se poate desfășura actul medical, noua clădire ar urma să fie dotată, potrivit CJ Dolj, și cu o serie de sisteme performante. Printre acestea se numără un sistem de apelare a asistentelor și infirmierelor, cu stații de apelare montate în saloane, afișaje electronice și lămpi de semnalizare și ghidare; un sistem cu ajutorul căruia personalul medical secundar (asistente sau infirmiere) poate fi chemat în saloanele pentru bolnavi într-un mod facil, accesibil chiar și persoanelor cu dizabilități; un sistem de control al accesului, cu cartelă, prin care se va permite intrarea și ieșirea personalului ori a vizitatorilor doar prin locurile destinate acestui scop; un sistem de detecție a incendiilor, prevăzut cu detectoare optice și de temperatură, cu butoane de avertizare și cu sirene de alarmare, atât la interior, cât și la exterior; un sistem de supraveghere video, cu șapte camere exterioare și alte nouă interioare, cu ajutorul căruia vor fi monitorizate perimetrul clinicii și căile de acces.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS