10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAparatură nouă la Spitalul Clinic Căi Ferate

Aparatură nouă la Spitalul Clinic Căi Ferate

Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova este resuscitat. După mai bine de 20 ani în care unitatea medicală nu a mai primit bani pentru aparatură, de curând s-a reușit achiziționarea unor aparate indispensabile funcționării. După multe solicitări, Ministerul Transporturilor a alocat 700.000 de lei pentru cumpărarea unor echipamente moderne. Medicii spun că vor putea acum să facă intervenții pentru care vechea aparatură din dotare nu le era de mare folos. Spitalul are nevoie în continuare de finanțare pentru rezolvarea problemelor rămase.

După ce mai mult timp a pendulat între Ministerul Transporturilor și cel al Sănătății și a rămas fără finanțare în ultimii ani, Spitalul Clinic Căi Ferate Craiova a făcut primii pași spre vindecare.
Aparatura medicală din această unitate nu mai fusese schimbată de 15-20 de ani. În tot acest timp, medicii au fost nevoiți să se descurce așa cum au putut. În a doua parte a anului, Ministerul Transporturilor a început să aloce bani și pentru acest spital. Banii au fost obținuți însă cu eforturi mari.
„După multe demersuri am reușit să putem să obținem bani pentru achiziționarea unei părți din aparatură pentru spital și policlinică. În ultimii 15 ani nu s-a mai reușit să se investească în aparatură, ceea ce a și dus la scăderea adresabilității pacienților. Spitalul CFR este în concurență cu spitale în care în ultimul timp s-a investit. Cu toate acestea, am reușit să ne menținem pe linia de plutire. În total, pentru aparatură am primit 700.000 de lei. Am primit 100.000 de lei la jumătatea anului 2015 și la începutul lunii noiembrie am primit restul de bani. Este o sumă destul de mică față de necesitățile spitalului, dar este un început“, a declarat dr. Gabriel Mogoș, managerul Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova.

„Înainte aveam două echipamente, unul de 15 ani și unul de 20 de ani“

Clinica de Chirurgie a Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova a fost ani la rând etalon pentru Oltenia. Aici se făceau, anual, 2.000 de intervenții chirurgicale. În ultimul timp, însă, aceiași medici pe care toată lumea îi căuta au început să se ferească să mai facă operații complicate din cauza aparaturii vechi de peste 15 ani. Acum a fost achiziționat pentru această clinică un echipament laparoscopic de ultimă generație. „Acest echipament este util în special pentru colicestomii și apendicectomii. Performanța medicală va crește odată cu acest aparat. Înainte aveam două echipamente, unul de 15 ani și unul de 20 de ani. Ne așteptăm ca numărul pacienților să crescă acum. Mai avem nevoie de o masă de operație, de lampă scialitică, de instrumentar care trebuie periodic schimbat“, a spus conf. dr. Ion Păun, șeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova.
Aparatura nouă a fost adusă și în cabinetul de neurologie. Daniela Antonie, medic primar neurolog, spune că electroencefalograful ajută la stabilirea unui diagnostic corect pentru pacienți, dar și la examinările pentru siguranța circulației. Aparatura care înainte exista aici era foarte veche, iar rezultatele examinărilor puteau să fie eronate.
Pentru pacienții care au nevoie de fizioterapie și reabilitare medicală în secția care se ocupă de recupererea acestor bolnavi a fost adus un laser. „Am primit aparatura de care aveam nevoie, un laser care ajută la tratamentul mai multor afecțiuni. Această nouă tehnică ne ajută să prevenim și să tratăm mai bine afecțiunile pacienților. Laserul este mai indicat în afecțiuni precum reumatismul abarticular, tendinită, sinovită“, a spus Elena Bondrea, medic primar reabilitare medicală.

„Sunt în continuare probleme la care încercăm să găsim rezolvare“

Problemele Spitalului Clinic Căi Ferate Craiova nu se opresc însă aici. Unitatea medicală are nevoie în continuare de susținere financiară. Acum spitalul supraviețuiește din banii veniți din contractul cu Casa de Asigurări și încasările din policlinică. În plus, unitatea trebuie să treacă și prin Comisia de Acreditare CONAS. Pentru a primi acreditarea este nevoie de investiții. Dacă nu se trece de acest prag, este posibil ca unitatea medicală să nu mai poată face contract cu CAS. „Sunt în continuare probleme la care noi încercăm să găsim rezolvare. Sunt dificultăți de care noi informăm periodic Ministerul. Acreditarea ar trebui să aibă loc în primul trimestru al anului 2016. Căutăm resursele financiare pentru a putea achita taxa necesară acestei acreditări. Taxa este undeva între 60.000 de lei și 100.000 de lei, bani de care nu dispunem. Acum două zile am fost la minister să găsim o soluție. Ne-a afectat faptul că în trei ani am pendulat între Ministerul Transporturilor și cel al Sănătății, am schimbat, în total, 13 sau 15 miniștiri cu tot aparatul lor“, a precizat dr. Gabriel Mogoș, managerul Spitalului Clinic Căi Ferate.
În ultimele luni s-a discutat și despre preluarea de către Primăria Craiova a Spitalului Clinic Căi Ferate de la Ministerul Transporturilor. Primăria a cerut audit la Spitalul Clinic Căi Ferate înainte de a-l prelua. „Au venit cei de la audit, au cerut toate datele. Urmează să se tragă concluziile și atunci când o să se încheie o să putem da mai multe detalii“, a menționat managerul unității medicale despre acest aspect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS