14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBolnavii de hepatită pot beneficia de o nouă terapie

Bolnavii de hepatită pot beneficia de o nouă terapie

Bolnavii care suferă de hepatita C pot beneficia de un nou tratament (Foto: arhiva GdS)
Bolnavii care suferă de hepatita C pot beneficia de un nou tratament (Foto: arhiva GdS)

Vești bune pentru pacienții care suferă de hepatita C. Bolnavii vor putea beneficia de o nouă terapie care are rată de vindecare de aproape 100%. 5.000 de pacienți din toată țara vor avea acces la noul tratament. Pentru acest lucru trebuie să facă un set de analize și să depună un dosar la Casa de Asigurări. Doar medicii din centrele universitare pot prescrie noul tratament, ceea ce înseamnă că toți pacienții din Oltenia trebuie să vină la Craiova.

Hepatitele virale sunt o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Marea problemă este dată de faptul că pacienții sunt diagnosticați foarte târziu. Pacienții ajung la medic în stadii finale când terapiile sunt, de obicei, ineficiente. În lume, sunt în jur de 170 de milioane de persoane cu virusul hepatic C. O evaluare făcută în urmă cu trei ani de Institutul Clinic Fundeni a arătat că în România există o incidență de 4%, cu diferențe între anumite județe. Hepatita C debutează silențios, dar poate duce la ciroză și cancer hepatic. Din păcate, nu există vaccin împotriva acestei afecțiuni.
În România, pacienții au fost tratați până acum cu dubla terapie, care a reușit să vindece cam jumătate din bolnavi. Noul tratament este adus cu întârziere în România. În unele țări ale Uniunii Europene, pacienții beneficiau de această terapie chiar și de doi ani. „În România, pacienții au fost tratați cu dublaa terapie. Jumătate din aceștia au răspuns la tratament. Ceilalți sunt clasați în două categorii, cei care nu au răspuns și cei la care boala s-a reactivat după terminarea tratamentului. Iar unii dintre aceștia vor beneficia de noua terapie, așa cum se întâmplă în țările Occidentale. Este vorba de o nouă terapie care a revoluționat tratamentul hepatitei C“, a spus prof. dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterolog.

Tratamentul merge către cazurile cele mai grave

Trebuie știut că persoanele care vor beneficia în primă fază de noua terapie sunt pacienții cu ciroză hepatică cu virus C compensată, gradul de fibroză F4. Pe scurt, cazurile cele mai grave.
„Intră pacienții care nu au fost tratați niciodată, dar și cei care au beneficiat de dubla terapie, bolnavii cu recidive posttransplant hepatic. Se consideră că aceștia nu mai au timp să aștepte. Sunt excluși pacienții care au ciroză decompensată, care au varice esofagiene, hemoragii digestive, encefalopatie hepatică. Medicamentele nu sunt benefice pentru aceștia și de aceea nu au fost introduși de firma producătoare“, a explicat dr. Mitruț.
Pentru pacienții din județele Olteniei va fi un efort financiar pentru că s-a decis ca tratamentul cu noile molecule să se facă numai de către medicii din centrele universitare, oamenii trebuind să vină în Craiova.
Medicii care pot să prescrie tratamentul sunt specialiști în gastroenterologie și în boli infecțioase cu experiență în tratamentul hepatitei C. „Noua terapie este destul de dificilă și trebuie să ai experiență în domeniu. Pot să lucreze și în spitalul de stat, și în privat, condiția este să aibă contract cu Casa de Asigurări (CAS). Din păcate, au fost excluși medici cu experiență, dar care nu fac parte din orașe centre universitare, medici din Târgu Jiu, Slatina, Severin. Ei vor fi cureaua de transmisie către noi“, a menționat medicul gastroenterolog.

Unele analize gratuite, altele plătite de pacient

Pentru alegerea pacienților ce pot beneficia de noul tratament este necesar un set de analize. Firma care a câștigat licitația și produce aceste molecule sponsorizează pacienții cu plata a trei analize prin vouchere. Este vorba de analize de determinare a viremiei, fibromaxului și a genotipului viral. Bolnavii cu hepatită cronică C şi ciroză pot cere voucherele care le permit să efectueze, gratuit, investigaţiile necesare pentru aprobarea tratamentului fără interferon.
„Pentru acest lucru trebuie să meargă la medicul prescriptor, să fie evaluat pentru a vedea dacă se încadrează, să aducă analize mai vechi care pot dovedi starea de sănătate. Medicul care va scrie voucherul îl va trata pe bolnav până la final, așa este protocolul. Problema va fi de prioritizare, contractul a fost pentru tratarea a 5.000 de pacienți și cred că toți vor beneficia pentru că în România nu sunt mai mult de 5.000 care să se încadreze în cerințe“, a specificat dr. Paul Mitruț.
Pe lângă cele trei analize decontate pacienții trebuie să mai facă încă șapte-opt pe cheltuiala lor. Odată făcute toate analizele, tratamentul este gratuit. „Noul tratament este complet gratuit. Sumele decontate de CAS sunt de ordinul zecilor de mii de euro pentru un pacient, de aceea terapia a fost introdusă cu întârziere la noi. Oamenii vor plăti, la început, câteva analize care trebuie făcute pe lângă cele decontare de firma producătoare, cam șapte-opt analize, însă este o sumă mică“.

„Tratamentul durează trei luni, iar programul un an“

În Craiova, a fost acreditat un singur laborator unde se pot face analizele pe baza voucherului. Pe site-ul Ministerului Sănătății (MS) sunt trecute toate laboratoarele acreditate în țară. În zece zile după recoltarea probelor pacienții vor primi rezultatele. În Craiova, sunt câteva sute de pacienți care ar putea beneficia de noua terapie. Dar numai după centralizarea tuturor rezultatelor se va decide cine se încadrează pentru noua terapie.
„Mediul prescriptor analizează și face dosarul pacientului. Acesta este depus la CAS. Iar dosarele sunt trimise la Comisia Națională care le evaluează pe toate și ia decizia finală. Problema este că toți pacienții vor să fie primii, s-ar putea să ne trezim cu 2.000 de dosare la CAS, iar comisia le va prioritiza și se va face o listă de așteptare. Nu trebuie să se grăbească, tratamentul durează trei luni, iar programul se întinde pe un an și probabil se va prelungi. Voucherele aproape s-au epuizat și pacienții au intrat puțin în panică, dar o să vină o nouă tranșă“, transmite pacienților dr. Mitruț.

Tratamentul blochează virusul C

La apariția oricărui tratament nou pacienții se tem de reacțiile adverse ale acestuia. Specialiștii spun că efectele secundare sunt mai reduse față de cele ale dublei terapii. Alt avantaj este și durata mai scurtă a tratamentului. Noua schemă terapeutică dă șanse de vindecare între 95% și 100%.
„Noua terapie oprește replicarea virală. Virusul C este blocat și inactivat. După tratament, pacienții trebuie să mai vină la control la șase luni pentru că rămân purtători de virus C și au risc pentru apariția tumorilor hepatice. Dar șansa se vindecare este între 95% și 100%“, a spus medicul gastroenterolog.

„Pacienții români încă nu beneficiază de terapiile complete“

După ani buni în care nu s-a mai mișcat nimic pentru bolnavii de hepatită, acum a fost făcut primul pas. Cu toate acestea pacienții din România încă nu beneficiază de același tratament ca în alte țări europene.
„A fost făcut un pas, dar mai sunt lucruri de făcut. Pacienții români încă nu beneficiază de terapiile complete, a fost adus un singur tip de moleculă. În țările europene există tratament și pentru ciroza decompensată“, a conchis prof. dr. Paul Mitruț, medic primar gastroenterolog.
Numărul mare de români care suferă de virusul C vine de la persoanele vârstnice care au luat virusul înainte de anii ‘90, când încă acest virus nu se descoperise și odată cu descoperirea lui s-a constatat că boala hepatică nu era dată de alcool, ci de măsurile incorecte de sterilizare folosite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS