11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCe trebuie să știți despre implantul dentar

Ce trebuie să știți despre implantul dentar

Medicul stomatolog Melania Cojocaru spun că tehnica a evoluat mult în domeniul implantului dentar
Medicul stomatolog Melania Cojocaru spun că tehnica a evoluat mult în domeniul implantului dentar

Pierderea dinților este un chin pentru că dincolo de durere apar și probleme de ordin estetic. În astfel de cazuri implantul dentar este soluția cea mai sigură de înlocuire a unui dinte. Medicii stomatologi spun că domeniul implantologiei a evoluat mult în ultimii ani, iar tehnologia de ultimă oră îi ajută pe pacienți să rezolve această problemă fără prea mari dureri.

Implantul dentar este o proteză care încearcă să înlocuiască rădăcina unui dinte. De-a lungul timpului, implantul a suferit numeroase transformări, de la materialul din care a fost configurat până la forma și aspectul suprafeței. În ultimii ani, potrivit medicilor, pare să fi câștigat teren forma conică a implantelor, însă dezbaterile nu au încetat și încă se caută noi forme. În cadrul congreselor susținute de medicii sunt în continuare discuții pe seama formelor implantelor, dar și asupra texturii acestora. „Domeniul implantologiei este vast în care mereu apar lucruri noi. La fiecare congres la care mergem ne convingem de faptul că lucrurile sunt departe de a fi cunoscute pe deplin. Se discută mereu despre tipul de implant cel mai potrivit și despre regenerarea osoasă de care are nevoie pacientul. În aceste condiții ca medic trebuie să fii mereu la curent cu noutățile și să lucrezi conform acestora pentru a avea rezultatele dorite și pentru a-i oferi pacientului toate șansele de vindecare“, a precizat medicul stomatolog Melania Cojocaru.

„Gingia în jurul implantului trebuie să funcționeze ca o garnitură de etanșare“

Orice pacient căruia îi lipsesc unul sau mai mulţi dinţi poate apela la implanturi dentare. Înainte de implanturi este bine să se facă la recomandarea medicului stomatolog un set de radiografii şi analize de sânge. Odată luată decizia de a pune implant, foarte importantă este poziționarea acestuia.
„Se discută mereu despre poziționarea corectă a implantului pentru că acest lucru este foarte important pentru succesul lucrării. La prima vedere poziționarea unui implant seamănă cu poziționarea unui diblu într-un perete. Detaliile legate de cât de bine se integrează un implant în osul în care este inserat și cât de bine se configurează gingia în jurul implantului sunt esențiale. Gingia în jurul implantului trebuie să funcționeze ca o garnitură de etanșare. Pentru că, dacă acestea nu sunt bine făcute, bacteriile care afectează dintele și care produc carie și boala parodontală, afectează la fel de ușor și osul din jurul implantului, determinând afecțiunea dinților de care trebuie să fugim, periimplantita“, atrage atenția dr. Melania Cojocaru.

„Laserul este o cucerire extraordinară pentru stomatologie“

De ce trebuie să ne ferim cât putem de periimplantită? Medicii spun că în cazul acestei afecțiuni, orice distrucție osoasă pune în mare pericol stabilitatea implantului. Infectarea osului din jurul implantului nu se desfășoară în timp îndelungat, așa cum se întâmplă în afecțiunea parodontală.
„În cazul periimplantitelor infecția avansează rapid și implantul devine un corp metalic descoperit sub acțiunea directă a bacteriilor din cavitatea bucală, de care oficial nu putem scăpa. Scopul medicinei este acela de a diminua numărul de bacterii patogene, adică grupul infractorilor din grupul total al bacteriilor pentru că avem și bacterii bune, care ne ajută, însă bacteriile patogene sunt cele mai agresive. În înlăturarea acestora din cavitatea bucală acționăm nu neaparat cu doze de antibiotic, ci cu metode deja moderne și eficiente, cum este laserul dentar. Laserul este o cucerire extraordinară pentru stomatologie“, a adăugat medicul stomatolog Melania Cojocaru.
Atunci când bacteriile pătrund sub marginea gingivală, pe lângă apariția stratului tartrului subgingival, acestea ajung să invadeze și țesuturile gingivale din jurul dintelui. Acest lucru duce la apariția inflamației pe marginea gingivală.
Această inflamație poate determina creșterea gingiilor pe lângă dinte, ceea ce duce la apariția unui aspect neplăcut din punct de vedere estetic sau dimpotrivă gingiile pot începe să se retragă de pe dinte. Din această cauză poate apărea în cavitatea bucală un dinte alungit, urât, care odată cu trecerea timpului își pierde implantarea și începe să își schimbe poziția inițială.

„Mai bine nu facem implant dacă nu avem grijă de el“

Procedura de introducere a implantului dentar în ţesutul osos se face sub anestezie locală și se realizează în mai multe etape. „Etapele tratamentului sunt structurate în funcție de pacient. Decizia de a insera un implant se ia cu pacientul și întotdeauna după o evaluare riguroasă. Evaluarea se face printr-un computer tomograf, astfel încât să fie aleasă cât mai corect zona în care urmează să fie inserat implantul. După ce implantul a fost realizat, cel mai important lucru este îngrijirea acestuia.
„Este foarte importantă îngrijirea implantului. Mai bine nu facem implant dacă nu avem grijă după aceea de el. Percepția că sunt băgate în os și nu se poate ajunge la ele nu este adevărată. Implanturile sunt mult mai expuse decât un dinte natural. Așa că pacientul trebuie să conștientizeze că a dat niște bani să rezolve o problemă și este important din acel moment să se îngrijească“, a spus dr. Melania Cojocaru.

Un implant dentar costă în jur de 500 de euro

Costurile depind de tipul de implant și pot să ajungă până la 500 de euro, o sumă estul de mare pentru veniturile pacienților din România. Se întâmplă uneori ca pacienții să aibă nevoie de implant pentru că au suferit accidente și atunci problema nu se poate rezolva decât prin metoda unui os sintetic.
„În contextul în care pacientul nu are nevoie de intervenții chirurgicale suplimentare costul unui implant se încadrează între 300 și 400 de euro la care se adaugă și costul coroanei, care se pune peste implant, iar cu asta se ajunge cam la 500 de euro. În plus, acum tehnologia ne oferă posibilitatea să inserăm implanturile dentare și lucrarea protetică în aceeași ședință. Această procedură se adreseză în mare parte pacienților care nu mai au nici un dinte și prin această metodă au posibilitatea să nu mai poarte toată viața proteză dentară. Aceasta presupune aplicarea unor proteze fixate pe patru sau pe șase implanturi, fie pe maxilar, fie pe mandibulă“, a adăugat medicul stomatolog Melania Cojocaru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS