13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateRomânia va aproba tratamentele experimentale pentru pacienţii aflaţi în stare gravă

România va aproba tratamentele experimentale pentru pacienţii aflaţi în stare gravă

Pacienţii care au şanse minime de supravieţuire mai au o rază de speranţă, în condiţiile în care România urmează să aprobe tratamente experimentale pentru anumite cazuri speciale, potrivit unui proiect de Ordin postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Pacienţii în stare gravă, în cazul cărora medicamentele autorizate pentru anumite boli nu au dat rezultate, vor putea primi tratamente experimentale, denumite „tratamente de ultimă instanţă”, cu medicamente care încă nu sunt autorizate în ţara noastră, dar sunt în curs de autorizare în alte ţări sau în România. România urmează astfel să aprobe tratamentele experimentale pentru anumite cazuri speciale, potrivit unui proiect de Ordin postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Denumite „tratamente de ultimă instanţă”, aceste medicamente vor putea fi folosite pentru următoarele boli: sindromul imunodeficienţei dobândite (de exemplu, SIDA); cancer; maladii neurodegenerative (de exemplu, Alzheimer, demenţă, Parkinson, scleroză multiplă), Alzheimer, maladii autoimune şi alte disfuncţii imunitare (de exemplu, lupus) sau maladii virale (de exemplu, Ebola).

„Este vorba de pacienţi care nu mai au nici o şansă cu tratamentele autorizate în ţara noastră”

Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a explicat pentru Curierul Naţional că prin acest Ordin se va permite accesul unor pacienţi la tratamente care nu sunt autorizate în ţara noastră, dar pentru care se fac studii clinice sau sunt în curs de autorizare. „Sunt cazuri speciale. Este vorba de pacienţi care nu mai au nici o şansă cu tratamentele autorizate în ţara noastră”, ne-a spus acesta, adăugând că este o măsură bună şi o aliniere la practicile internaţionale.

Potrivit directorului executiv al ARPIM, pacienţii din Statele Unite sau din unele state ale Uniunii Europene au posibilitatea de a fi trataţi cu astfel de medicamente. „Practic, un astfel de tratament nu presupune niciun efort financiar din partea autorităţilor sau a pacienţilor”, a completat Dan Zaharescu. Acesta a mai spus că cele mai multe cazuri de astfel de pacienţi, în România, sunt în zona oncologică.

Legătură cu Ebola

Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a explicat că este vorba de anumite tratamente pentru anumite maladii şi că, din punctul său de vedere, acest ordin are legătură cu epidemia de Ebola. „Mesajul pe care îl transmit autorităţile este că sunt pregătiţi să răspundă la astfel de cazuri”, a precizat acesta.

De asemenea, Dragoş Damian a mai spus că există ţări care au această legislaţie, dacă un alt tratament nu a dat rezultate. „De exemplu, pentru Ebola există un tratament în studii clinice”, a spus preşedintele APMGR. Astfel, dacă apare vreun caz de Ebola în România, pacientul ar putea primi acel tratament.

Producătorul trebuie să asigure finanţarea tratamentului de ultimă instanţă

Potrivit Ordinului postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, autoritatea competentă pentru evaluarea şi autorizarea medicamentelor de uz uman ce urmează a fi disponibile pentru folosire în tratamente de ultimă instanţă este Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Folosirea de tratamente de ultimă instanţă va fi disponibilă, din considerente umanitare, pentru un grup de pacienţi suferinzi de maladii invalidante, cronice sau grave sau de maladii despre care se consideră că le pun viaţa în pericol şi care nu pot fi trataţi în mod satisfăcător cu ajutorul unui medicament autorizat.

De asemenea, în Ordin se mai precizează faptul că producătorul trebuie să asigure finanţarea tratamentului de ultimă instanţă, inclusiv contravaloarea  expertizei pentru obţinerea avizului Agenţiei Europene a Medicamentului.

Andreea STOICA – Curierul Național

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS