14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatate​Persoanele cu accident vascular grav vor fi încadrate cu grad de handicap

​Persoanele cu accident vascular grav vor fi încadrate cu grad de handicap

Rovana Plumb, ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, şi Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății, au semnat ordinul comun privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap pentru persoanele cu accident vascular grav (AVC).
Reamintim că sechelele survenite în urma accidentelor vasculare cerebrale sunt: paraparezele/paraplegiile, tetraparezele/tetraplegiile, monoparezele/monoplegiile și hemiplegiile/hemiparezele.

Ordinul inițial a  avut în vedere numai  introducerea sechelelor AVC cu deficite motorii severe (parapareze/paraplegii, tetrapareze/tetraplegii, monopareze/monoplegii), indiferent de cauză (debutul afecțiunii din naștere sau dobândit ulterior), vârstă și statut. Au fost omise hemiplegiile/hemiparezele – adică diagnostice introduse odată cu semnarea acestui ordin.

Prezentul ordin privind aprobarea criteriilor de încadrare în grad de handicap, elaborat cu respectarea principiilor clasificării internaţionale a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii, vine în completare cu introducerea afecțiunilor de hemiplegie/hemipareză.

Toate aceste afecțiuni determină limitări funcționale majore (de deplasare, de mișcare) pentru persoanele care au suferit accidente vasculare cerebrale, ceea ce conduce la nevoia de sprijin din partea altei persoane din familie sau comunitate pentru  asigurarea nevoilor zilnice.

Concret, noul ordin prevede încadrarea într-un grad de handicap persoanele diagnosticate cu hemiplegie/hemipareză, care necesită sprijin parțial sau permanent din partea altei persoane pentru desfășurarea activităților zilnice (de îngrijire personală, de aprovizionare, de administrare a medicamentelor, etc), conform anchetei sociale anexate la dosar.

Inițierea unui astfel de demers din partea celor două ministere s-a impus pentru ca persoanele care au suferit astfel de afecțiuni cu limitări ale autonomiei personale NU au beneficiat până la modificarea prezentului ordin de drepturile care decurg din certificatul de încadrare în grad de handicap.

Concret, sunt revizuite capitolele 2 – Funcţiile senzoriale şi 7- Funcţiile neuromusculo-scheletice şi ale mişcărilor aferente. Acestea stabilesc:

●   includerea în criterii a unor afecţiuni osteoarticulare invalidante (ex. coxartrozele), indiferent de vârsta la care au debutat şi de etiologie (cauza: malformații congenitale sau dobândite pe parcursul vieții), dar care generează un impact major asupra autonomiei persoanei, cu răsfrângere asupra familiei şi societăţii;

●     aplicarea unitară a criteriilor la nivelul întregii țări, respectiv a comisiilor județene și de sector, pentru persoanele  diagnosticate cu hemofilie, cu încadrarea în gradul de handicap accentuat și grav, cu termen de valabilitate permanent al certificatului, care se va face la a doua prezentare la comisie – fapt neprecizat în ordinul anterior;

●     introducerea unor afecţiuni  neurologice mai rare, care produc tulburări clinice semnificative (exemplu sindromul Prader-Willi (SPW) – disfuncţie neuro-comportamentală, distoniile musculare (primare şi secundare) – boli neurologice manifestate prin contracţii tonice involuntare susţinute, repetitive sau permanente.

Toate aceste modificări au ca scop îmbunătățirea vieții persoanelor cu dizabilități, printr-o evaluare complexă atât din punct de vedere medical, cât și al autonomiei personale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS