10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCoplată la medic, de anul viitor

Coplată la medic, de anul viitor

Românii vor cotiza în plus la sănătate. Sistemul de coplată pentru serviciile medicale a fost aprobat zilele trecute de guvern şi va intra în vigoare de anul viitor, după ce propunerea legislativă va fi aprobată de parlament.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, sistemul de coplată pentru servicii medicale se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. „Pentru contribuţia personală a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sănătate, prin care se face dovada realizării actului medical şi a plăţii acestuia. Tichetele pentru sănătate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata acestora. Contribuţia personală a cetăţenilor prin tichetele pentru sănătate nu va depăşi 600 de lei pe an“, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Cât va trebui să plătim la medicul de familie, medicul specialist şi la spital

Nivelul de contribuţie personală a cetăţeanului pentru tichetul de sănătate este acceptabil şi suportabil din punct de vedere financiar, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, care au prezentat şi principalele tarife. Coplata pentru consultaţiile medicului de familie va fi cinci lei, iar pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore va fi de 15 lei.
Pentru consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu pacientul va plăti zece lei, iar consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru îl va costa 20 de lei.
Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă, de 50 de lei, pentru fiecare internare.
La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate, ministerul susţine că a luat în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia. De asemenea, în definirea sistemului a fost urmat exemplul unor ţări din Europa de Vest, care au o experienţă consistentă în gestionarea contribuţiilor suplimentare.
„Prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aproximativ 378 de milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate“, se mai arată în comunicat.

Servicii medicale care rămân gratuite

Nu toate serviciile se vor plăti. Categorii de servicii acordate bolnavilor cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate pentru afecţiunea de bază – şedinţele de chimioterapie, de radioterapie şi de hemodializă şi dializă peritoneală etc. – vor fi exceptate de la coplată. De asemenea, bolnavii cronic înscrişi în programele naţionale de sănătate vor beneficia de servicii şi tratament gratuite. Vor fi scutite de coplată şi servicii medicale acordate în situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, până la stabilizarea bolnavului. Printre acestea se numără accidentele rutiere, accidentele casnice (electrocutare, arsuri etc.), accidentele de muncă, plăgile prin tăiere, împuşcare, înţepare, apendicite acute, pancreatită acută, colecistită acută, fracturi şi alte urgenţe chirurgicale.
Pacienţii nu vor plăti nici pentru urgenţele medicale de tipul: infract miocardic, accidente vasculare cerebrale, come, colică biliară sau renală, dacă bolnavul se internează în spital prin Unitatea de Primire Urgenţe, Compartimentul de Primiri Urgenţe sau Camera de Gardă.
Exceptate de la coplată vor fi şi naşterea, precum şi serviciile acordate bolnavilor cu afecţiuni endemo-epidemice: boli infecţioase acute (meningite, encefalite) până la stabilizarea bolnavului, boli transmisibile, până la negativare.

Categorii de cetăţeni scutiţi de la coplată

Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii la sănătate. Există categorii de persoane scutite de la coplată, cum ar fi pensionarii cu venituri sub 700 de lei pe lună, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fără venituri şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri din muncă.
În total, se preconizează că 8.006.507 persoane, adică 38% din populaţie, vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sănătate.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că introducerea coplăţii este o obligaţie asumată de Guvernul României în acordul semnat cu FMI. Noua măsură urmăreşte o mai bună adresabilitate a populaţiei către sistemul de asistenţă primară, îmbunătăţirea finanţării sistemului de sănătate şi realizarea unui control în ceea ce priveşte neefectuarea serviciilor şi reducerea plăţilor informale (adică şpăgi).

Important

Coplata este o sumă de bani în plus pe care bolnavul o va plăti la medic pe lângă contribuţia la asigurările de sănătate.
Sumele cu care vor contribui pacienţii pentru serviciile medicale vor rămâne la cabinetul medical care prestează activitatea respectivă. Peste plafonul de maximum 600 lei/an, un pacient nu va mai achita coplată. Tichetul moderator pentru sănătate va fi primit de pacient de la medic, în momentul furnizării serviciului medical, ca dovadă a coplăţii şi a efectuării serviciului medical.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII