24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateTratamente naturale pentru ten

Tratamente naturale pentru ten

Plantele sunt cea mai bună soluţie pentru îngrijirea feţei. Pe lângă faptul că nu dăunează sănătăţii sunt mai ieftine decât cosmeticele obţinute prin procedee chimice şi chiar mai eficiente.

Iată câteva recomandări pentru îngrijirea tenului.

 

Pentru tenul uscat şi obosit

Compresele călduţe cu infuzie obţinută din flori de muşeţel sau de gălbenele redau aspectul sănătos al tenului, stimulând circulaţia periferică. Infuzia se prepară din două-trei linguri de plantă la o cană cu apă fiartă. Proprietăţi emoliente au şi florile de crin, folosite tot sub formă de infuzie călduţă la care se adaugă puţină miere.

Pentru hidratarea pielii se pot folosi rondele de castraveţi sau de kiwi, care se aplică pe faţă. Pentru calmarea şi hidratarea tenului, se foloseşte o mască din suc de portocale şi miere sau suc de pepene galben la care se adaugă lăptişor de matcă.

 

Pentru tenul gras

Femeile cu ten gras au faţa congestionată, înroşită şi porii dilataţi. Pentru închiderea porilor şi diminuarea secreţiei de sebum se pot aplica pe faţă comprese călduţe cu infuzie din flori de potbal sau din flori şi frunze de nalbă de cultură.

Din patru flori de nufăr alb, fierte în patru pahare de apă, se prepară un decoct cu care se şterge faţa înroşită.

Tot pentru acest tip de ten se recomandă compresele călduţe cu infuzie de pătrunjel.

 

Măşti pentru tenurile ridate şi obosite

Pentru aceste tipuri de ten sunt recomandate măştile care se aplică seara, cu câteva ore înainte de culcare. Se amestecă o linguriţă de lapte călduţ cu o linguriţă de polen şi un gălbenuş de ou proaspăt. Masca se ţine pe faţă 20 de minute, apoi se spală tenul cu apă caldă.

Se aplică tifoane sau comprese sterile îmbibate în suc de fructe (piersici, căpşune, pepene galben) amestecat cu miere de albine. În loc de suc de fructe se pot folosi infuzii de nalbă, mentă, cimbrişor de câmp şi muşeţel, care dau un aspect proaspăt tenului.

 

Pentru tenul congestionat, iritat, roşu

Se zdrobeşte o legătură de pătrunjel verde, se adaugă două pahare de apă rece şi se lasă la macerat 24 de ore. Soluţia se filtrează şi se foloseşte sub formă de comprese.

 

Pentru tenurile sensibile

Se pun la fiert două legături de mărar într-o jumătate de litru de apă. După răcire, se filtrează şi se foloseşte sub formă de comprese care calmează iritaţiile.

 

Pentru pistrui

Vara şi toamna se numără pistruii. Pentru estomparea lor, se face trei săptămâni masaj cu decoct de frunze de pătrunjel, se pun comprese cu latex (suc) de păpădie, de două ori pe zi şi se fac loţionări cu decoct din frunze de păpădie. Tot de două ori pe zi se masează energic faţa cu ceapă zdrobită şi amestecată cu puţin oţet.

 

Pentru cearcăne

Cearcănele sau pungile de sub ochi pot fi atenuate prin aplicarea unor comprese călduţe, sterile, îmbibate în infuzie de petale de trandafiri. Se prepară dintr-o linguriţă de petale la un litru de apă. Se pot folosi şi flori de tei, patru linguri la o cană cu apă clocotită, şi flori de nu-mă-uita sub formă de infuzie preparată din 15 grame de flori la un litru de apă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS