14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCalciul, vital in tratamentul osteoporozei

Calciul, vital in tratamentul osteoporozei

Osteoporoza este o „boala tacuta“ ale carei efecte devastatoare pot fi prevenite prin administrarea de suplimente medicamentoase de Calciu si Vitamina D3.


Osul este principalul depozit de calciu din organism. In absenta aportului exogen – prin dieta sau administrare sub forma de produs farmaceutic – calciul va fi mobilizat de la nivelul osului. Cronicizarea acestui proces devine un factor hotarâtor si determinant in aparitia osteoporozei.


Osteoporoza poate fi definita ca o alterare a cantitatii si calitatii osoase si se caracterizeaza printr-o masa osoasa scazuta, deteriorarea arhitectonicii osoase si diminuarea rezistentei, factori ce induc cresterea gradului de fragilitate si aparitia riscului de fractura.


Primele semne, dupa 35 de ani


Declinul masei osoase incepe dupa 35 de ani, la inceput foarte lent, de aproximativ 0,5%, apoi, dupa 50 de ani, o data cu aparitia menopauzei, scaderea se accentueaza, fiind cauzata de diminuarea dramatica a nivelului de estrogeni, la femeie, si de cea de estrogeni si androgeni, la barbat. De semnalat insa ca la barbati scaderea este mai lenta si mai putin zgomotoasa.


Prof. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon“, preciza cu ocazia unui curs cu medicii de familie: „Dieta omului modern este foarte saraca in elemente esentiale sanatatii organismului, si mai ales pentru sanatatea osoasa, de aceea este foarte importanta suplimentarea aportului de Calciu si Vitamina D, masura necesara si benefica pentru combaterea osteoporozei, in terapie singulara sau asociata altor produse din arsenalul terapeutic al osteoporozei (bifosfonati, calcitonina, modulatori ai receptorilor de estrogeni etc.). Se semnaleaza si se subliniaza eficienta demonstrata prin studii clinice repetate a combinatiilor de Calciu cu Vitamina D3 sub forma de tablete masticabile – datorita faptului ca dezagregarea comprimatului are loc inca de la nivelul cavitatii bucale, iar când ajunge la nivelul intestinului substanta activa este deja dizolvata. Suplimentarea cu Calciu este un adjuvant obligatoriu al tuturor interventiilor terapeutice in osteoporoza“.


Complicatiile osteoporozei pot duce la deces


Tot in cursul semnalat anterior, prof. dr. Constantin Dumitrache afirma: „Osteoporoza este o boala devastatoare, o boala a compromiterii cantitatii si calitatii osoase, o boala ce constituie o bariera in fata unei vieti normale, alterând confortul vietii de zi cu zi. Osteoporoza depaseste prin frecventa sa accidentul vascular cerebral, diabetul, bolile obstructive pulmonare etc. Viitorul va face, prin cresterea mediei de vârsta, in special a femeilor, ca vârsta a treia sa fie o vârsta a femeilor, a osteoporozei, a complicatiilor induse de aceasta, si in special a fracturii de sold la care riscul de deces este mai mare decât in cancerul de sân. La patru luni de la producerea fracturii de sold 17% din pacienti mor, 50% vor avea nevoie de insotitor, iar restul ramân cu deficiente fizice redutabile. Amintim, de asemenea, ca osteoporoza afecteaza si barbatii, proportia fiind de 4 la 1 in favoarea sexului feminin“.


Costuri uriase


Costurile tratarii osteoporozei sunt uriase. Nici o tara, indiferent de puterea sa economica, nu le poate suporta in totalitate. In Uniunea Europeana costurile se ridica la peste 26 de miliarde de euro anual. Se estimeaza ca la fiecare 30 de secunde o persoana din Uniunea Europeana sufera o fractura cauzata de osteoporoza, iar viitorul este si mai sumbru. Necesarul zilnic de Calciu este, potrivit specialistilor, de 1.000 mg/zi, iar in postmenopauza de 1.500 – 2.000 mg/zi.


Trebuie stiut


Exista mai multe medicamente care pot preveni si trata osteoporoza. Printre acestea se poate gasi in farmacii si Calciu-D3 Nycomed, un medicament care se prezinta sub forma de tablete masticabile cu aroma de portocale, ceea ce face sa fie administrat cu usurinta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS