20.6 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăSanatateCoacazele negre intaresc imunitatea organismului

Coacazele negre intaresc imunitatea organismului

Coacazul negru (Ribes nigrum) este un arbust de padure. Poate fi cultivat in gradini, formând adevarate paravane sau perdele care tin loc de imprejmuire. Are fructele mici, negre si parfumate, dar gustul lor nu este prea apreciat. In schimb, calitatile terapeutice fac din coacaze o minune a naturii. Ele ajuta la dezintoxicarea organismului, la reglarea activitatii hormonale, in tratamentul anemiei si la regenerarea organismului. In medicina popoarelor nordice si baltice, acest fruct, care se coace in semiumbra padurilor si a poienilor, se credea ca ar avea puteri magice, putând sa vindece orice boala.


Calitati


Printre multiplele calitati ale coacazelor amintim doar câteva: trateaza alergia la polen, specifica sezonului, maresc acuitatea vizuala si previn oboseala vizuala data de lucrul in fata calculatorului, au efect antioxidant, capilaro-protector prevenind accidentele vasculare, au virtuti hipotensive, diuretice si vasodilatatorii, cresc moderat activitatea imunitara, contin o mare bogatie de minerale mai ales alcalinizante (potasiu, magneziu, calciu) si au efect antireumatismal.


Coacazele negre pot fi consumate ca atare. Datorita continutului foarte mare de vitamina C, au un efect tonic general, maresc rezistenta organismului la procesele infectioase si stimuleaza formarea globulelor rosii, cresterea ponderala a celor slabi si formarea oaselor la copii, fiind utile intr-o serie de afectiuni ale stomacului si hepatobiliare, precum si la tratarea scorbutului. Se recomanda, de asemenea, ca adjuvant in gerontologie si in convalescenta dupa anumite boli infectioase. Efectele tonice, binefacatoare asupra organismului, se manifesta si asupra sistemului nervos, fiind indicate in surmenajul intelectual, fizic si in astenie.


Mod de utilizare


Sucul se foloseste in cure prelungite in bronsite, pneumonii, tuberculoza pulmonara si anemie. Are efect imuno-stimulent, grabind vindecarea. Se consuma trei-patru linguri, de cinci-sase ori pe zi. Pulberea se prepara din fructe bine uscate macinate cu râsnita de cafea. Se foloseste in diverse afectiuni ale cailor respiratorii superioare si in tulburari de circulatie, doua lingurite de doua ori pe zi. Are efecte benefice asupra circulatiei periferice. Persoanele care au extremitatile reci ar trebui, de asemenea, sa incerce o cura de cinci-sase saptamâni cu acest remediu. Aceeasi cura este indicata persoanelor carora li se umfla picioarele la caldura. Pe parcursul anotimpului rece, pentru a mari imunitatea organismului, se iau patru lingurite pe zi, pe stomacul gol.


Siropul este unul dintre cele mai bune remedii pentru gât si caile respiratorii superioare. Fructele de coacaz se spala foarte bine si se pun intr-un borcan intre straturi de miere de un deget grosime. Se lasa doua luni, dupa care se filtreaza prin tifon sau se consuma ca atare. Acest preparat este un extraordinar mijloc de protectie impotriva guturaiului, bronsitelor si puseelor reumatice, specifice acestei perioade.


Dr. Cristina Pirsoi, Centrul Naturist TERRA-QI Chengguang Craiova, str. Sf. Dumitru, nr. 3


Tratament pentru surmenaj


In oboseala cronica sau surmenajul intelectual, beti unu-doua pahare de suc de coacaze pe zi, vreme de cel putin o saptamâna. Pentru cei care fac eforturi intelectuale mari este recomandat siropul din care se iau una-doua lingurite, atunci când apar starile specifice de ameteala, somnolenta, incapacitate de concentrare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS