30 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024

Un bilant inutil

Miercuri, 7 iunie 2006, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a acordat Mediafax un amplu interviu.


Cum sta bine unui dialog intre un jurnalist si un cetatean consumator de bani de la buget, a venit vorba, chiar din debut, de bilantul institutiei pe care Daniel Morar o conduce. Seful DNA a raspuns astfel:


„Eu zic ca lupta anticoruptie, in sfârsit, se desfasoara dupa reguli clare, este orientata in directia buna si ne referim la lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. Eu sunt multumit in acest moment de ce se intâmpla la Departamentul National Anticoruptie, sunt multumit de ritmul anchetelor, sunt multumit de calitatea actelor de sesizare si stiu ca este enorm de lucru“.


Un interviu dat de procurorul-sef al DNA nu e de ici de colea. Peste tot in lumea civilizata, sefii unor asemenea institutii nu se imbaiaza in luminile reflectoarelor mediatice. Lucru explicabil. Un procuror-sef n-are cum sa stie mersul anchetelor. In aceste conditii, el nu are ce sa spuna presei, evident, daca nu tine cumva sa comenteze si campionatul national de fotbal.


Convocarea unui jurnalist de catre Daniel Morar ar reprezenta, cel putin teoretic, un eveniment iesit din comun.


Si ca orice eveniment cu asemenea note specifice, el cere o explicatie.


Procurorul-sef al DNA si-a motivat iesirea la rampa prin nevoia de a dovedi opiniei publice autohtone ca institutia a carei sefie ii asigura substantiale privilegii a obtinut succese remarcabile in combaterea coruptiei. Din interviu se intelege ca Daniel Morar e nemultumit de criticile aduse DNA pentru lipsa de performanta in combaterea coruptiei la nivel inalt. Initiativa lui Daniel Morar e, asadar, de natura polemica. Si acest fapt are menirea de a stârni uimiri. O institutie precum DNA nu polemizeaza. O asemenea institutie ancheteaza. Daniel Morar traieste si munceste insa in România, tara suspectata de multi europeni ca fiind originala. In consecinta, seful DNA isi ingaduie sa polemizeze cu toti cei care il ating fie si cu un fulg.


In replica, asadar, la scepticismul presei independente, Daniel Morar a infatisat opiniei publice un bilant ce s-a vazut impovarat de glorie.


In ce a constat acest bilant?


In simpla recapitulare a dosarelor la care se mai lucreaza la DNA.


Daniel Morar a fost adus de peste munti, de la Cluj, noul Scornicesti al României, de Monica Macovei, in calitate de procuror.


Bilantul din interviu ridica serioase semne de intrebare asupra acestei ipostaze.


Daniel Morar poate fi orice. Baiat de mingi, tinator de dârlogi, fata in casa, ba chiar si candidat la insuratoare.


Nu insa si procuror. Daca ar fi procuror, Domnia sa ar sti ca se poate vorbi de un bilant al DNA in materie de anticoruptie abia dupa pronuntarea sentintelor definitive in dosarele deschise de procurori. Iar pentru ca acest bilant sa merite aliatul de victorios, e musai ca sentintele sa fie de condamnare a celor trimisi in judecata.


In interventia sa, Daniel Morar a considerat drept bilant simpla insiruire a dosarelor la care DNA trudeste de un an si ceva. Dosare care, intre noi fie vorba, au fost preluate de la fostul DNA. Câteva dosare au ajuns in instanta. In cazul lor, nu se poate spune nimic in materie de bilant câta vreme procesele nici n-au inceput.


Ar trebui sa-i spunem lui Daniel Morar ca a deschide dosare penale unor politicieni nu e nici o scofala in statul politist al lui Traian Basescu. Daca ne gândim ca lista fluturata de Daniel Morar nu contine nici un nume din PD si cu atât mai putin din grupurile de interese cotroceniste, vom pricepe ca a deschide anchete penale la nivel inalt e cel mai usor lucru din lume pentru DNA.


Nu era, asadar, momentul ca Daniel Morar sa vorbeasca de un bilant al luptei penale impotriva coruptiei.


De ce a iesit atunci la rampa?


Pentru ca Daniel Morar e asemenea lui Traian Basescu, Monica Macovei, Gheorghe Flutur, un dependent de vedetism mediatic.


Nu-si mai luase demult drogul spectacolului mediatic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII