13.9 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăOpiniiUn semnal de alarma: documentarul „Trianon“

Un semnal de alarma: documentarul „Trianon“

Cine a urmarit dezbaterea de la Marius Tuca Show de miercuri seara va fi ramas surprins de un amanunt. Dintre noi, cei patru români din studio (nu-l pun la socoteala pe moderator), doar Cristian Tudor Popescu a stirnit minia celor doi realizatori unguri ai documentarului „Trianon“. Poate multi dintre telespectatori s-ar fi asteptat la o minie indreptata impotriva lui Florin Constantiniu, cel care a polemizat cu tendentiozitatea filmului, insistind pe rolul lui nefast in normalizarea relatiilor româno-maghiare. La fel, multi s-au gindit ca tinta agresivitatii va fi Emil Hurezeanu. Cristian Tudor Popescu a socotit ca normele europene, carora ar trebui sa se supuna nu numai românii, dar si maghiarii impuneau gasirea punctelor de apropiere intre noi si realizatorii documentarului. De aici afirmatiile despre nepasarea marii majoritati a ungurilor la „tragedia Trianonului“, despre faptul ca filmul nu trebuia interzis. Si tocmai asupra lui s-au napustit, agresivi, cei doi realizatori prezenti in studio. Sa nu fi priceput ei bine spusele românesti ale lui Cristian Tudor Popescu?


Le pricepusera si tocmai de aia l-au luat drept tinta.


Prin efortul de a scoate filmul din seria productiilor revizioniste, Cristian Tudor Popescu a lovit fara sa vrea in intentiile celor doi reprezentanti ai Budapestei. Vazind filmul, unii români, din vechiul Regat indeosebi, se vor fi intrebat de ce a fost el interzis in Ungaria. Prestatia celor doi le-a dat raspunsul. Pentru ca documentarul „Trianon“ e o productie inscrisa categoric in propaganda revizionista. Nu e vorba de un documentar profesionist despre sindromul Trianon. O pelicula in stilul BBC, avind drept tel radiografia unei realitati, pentru ca realitate e abordarea Trianonului, ca unul de „nedreptate istorica“, dar mai ales de „nu, nu, niciodata“. Documentarul „Trianon“ a fost produs pentru a dovedi ca 4 iunie 1920 nu trebuie uitat niciodata de maghiari si, mai ales, pentru a atrage atentia ca maghiarii sint obligati sa-l revizuiasca. Conducerea politica de la Budapesta se straduieste sa treaca drept conforma normelor europene.


Documentarul a ridicat o problema pe care aceasta conducere gaseste ca nu-i oportun sa fie ridicata. Acum, desigur. De aceea a interzis documentarul.


Prin incapatinarea de a promova filmul, prin prestatia realizata au stricat jocurile conducerii de la Budapesta si, poate, a UDMR.


I-au avertizat pe români ca surisurile politicoase ale politicienilor maghiari pot ascunde rinjetul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII