Novak Djokovic (38 de ani) continuă să performeze la cel mai înalt nivel, iar pe lângă munca asiduă, dieta sa strictă joacă un rol esențial. După ani în care s-a confruntat cu o oboseală accentuată și abandona meciuri, și-a regăsit echilibrul printr-o alimentație atent controlată.
În 2011, nutriționistul sârb Dr. Igor Cetojevic i-a făcut lui Novak Djokovic un test special și a descoperit că sportivul are o sensibilitate la gluten. a urmare, Djokovic a eliminat complet această proteină din alimentație, ceea ce i-a transformat radical performanțele. A devenit mai suplu, mai rapid, mai rezistent și a reușit să câștige meciuri de cinci-șase ore fără să clacheze. În acel an, a cucerit trei titluri de Grand Slam și a încheiat sezonul cu 70 de victorii și doar șase înfrângeri.
Dieta lui Novak Djokovic a devenit, de-a lungul timpului, un exemplu de disciplină. Sportivul a exclus complet lactatele, zahărul și alimentele procesate și a adoptat o dietă vegetariană, bazată pe legume, fructe, semințe și leguminoase. Unul dintre secretele sale nutriționale este consumul de suc de țelină pe stomacul gol, care ajută digestia, reduce inflamația și oferă un aport semnificativ de nutrienți.
Mai mult decât atât, Novak Djokovic practică postul intermitent, care îl ajută să își mențină un corp suplu, să îmbunătățească sănătatea metabolică și să sporească claritatea mentală. În plus, pentru funcționarea optimă a mușchilor, el pune un accent puternic pe hidratare și pe consumul băuturilor cu electroliți.
Citește și: