10.8 C
Craiova
luni, 21 septembrie, 2020
Știri de ultima oră Magazin Actorul Christopher Plummer împlineşte 90 de ani

Actorul Christopher Plummer împlineşte 90 de ani

Actorul Arthur Christopher Orme Plummer s-a născut la 13 decembrie 1929, în oraşul canadian Toronto.

Christopher Plummer este un actor canadian de film, teatru și televiziune. Cu o carieră cinematografică faimoasă de peste cinci decenii, artistul a fost onorat abia în 2012 cu Premiul Oscar la categoria Cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul „Ha”l din filmul „Beginner“. Astfel a devenit cel mai în vârstă actor care a câștigat mult râvnitul Premiu Oscar. Pentru același personaj a mai primit, tot în 2012 și tot la aceeași categorie, prestigioasele Premii Globul de Aur și BAFTA.

La 15 ani a jucat în piesa „Visul unei nopţi de vară“

Christopher Plummer a fost singurul copil al Isabellei Mary şi John Orme Plummer. Bunicul său, Sir John Abbott, a fost prim-ministru canadian. Părinţii lui au divorţat în anul în care el s-a născut, iar Christopher a fost crescut de mama sa la Senneville, Quebec. A urmat liceul la Montreal şi, mai apoi, Universitatea McGill, precum şi cursuri ale unor şcoli private şi publice din metropola canadiană. A fost introdus încă de mic, de către mama sa, în tainele artei teatrale, literaturii şi muzicii. La 15 ani, a jucat în piesa „Visul unei nopţi de vară“, pusă în scenă de liceul pe care îl frecventa.
Primul rol principal într-o piesă de teatru l-a obţinut la vârsta de 17 ani, în „Cymbeline“. Deşi era hotărât să urmeze cariera teatrală, nu a luat lecţii de dramaturgie, preferând să lucreze în domeniul teatrului încă de la terminarea liceului.
A fost membru al Montreal Repertory Theatre, familiarizându-se foarte repede cu piesele lui Shakespeare. În 1950, a obţinut un contract cu Canadian Repertory Theatre din Ottawa.

A fost numit doctor în arte de către Şcoala Julliard din New York

Pe lângă numeroasele distincţii primite în Marea Britanie, SUA şi Canada, Plummer a mai câştigat două premii Tony, două premii Emmy, premiul Evening Standard, premiul Genie. De asemenea, a obţinut multe alte nominalizări. A fost numit doctor în arte de către Şcoala Julliard din New York. În 1968 a primit din partea reginei Elisabeta a Marii Britanii titlul de cavaler al Ordinului canadian, cel mai înalt titlu de onoare al acestei ţări. În 2001, a primit prestigiosul premiu Governor General’s Award pentru întreaga activitate în domeniul artelor, conform cinemagia.ro.
A fost unul dintre cei 14 actori care au câştigat premiul Oscar, Premiul BAFTA, Premiul Criticii „Choice Award“, Golden Globe Award şi SAG Award pentru aceeaşi interpretare.

A fost inclus în „American Theatre of Fame“ în 1986

La sfârşitul anului 2017, l-a înlocuit pe Kevin Spacey pentru rolul lui J. Paul Getty în „All the Money in the World“, după numeroase acuzaţii de abateri sexuale la adresa lui Spacey. Filmul i-a obţinut o nominalizare la Globul de Aur şi la Premiile Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.
A primit doctorate onorifice de la universităţile din Toronto, Ryerson, McGill Western Ontario, Ottawa şi Guelph.
A fost inclus în „American Theatre of Fame“ în 1986 şi în „Canada Walk of Fame“ din Toronto în 1998.
Din 1970, este căsătorit cu Elaine Regina Taylor, o fostă balerină. A mai fost căsătorit cu Patricia Lewis (1962-
1967) şi Tammy Grimes (1956-1960), cu care are o fată, Amanda Plummer, la rândul ei actriţă
Între filmele sale se mai numără: „Waterloo“ (1970), „The Silent Partener“ (1978), „Murder by Decree“ (1979), „Highpoint“ (1984), „Star Trek VI: The Undiscovered Country“ (1991), „Malcolm X“ (1992), „The Insider“ (1992), „Dracula 2000“ (2000), „A Beautiful Mind“ (2001), „The Girl with the Dragon Tattoo“ (2011), „Muhammad Ali’s Greatest Fight“ (2013), „The Forger“ (2014), „Hector and the Search for Happiness“ (2014), „Elsa & Fred“ (2014), „Danny Collins“ (2015), Remember“ (2015), „The Man Who Invented Christmas“ (2017), „All the Money in the World“ (2017), „Cliffs of Freedom“ (2018), „The Last Full Measure“ (2018) şi „Boundaries (2018).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

00:08:06

Gala UNITER la Craiova. Ion Caramitru, preşedinte UNITER: Chiar...

Gala Premiilor UNITER 2020 reuneşte două premiere....

ȘTIRI GdS

O companie aeriană a vândut toate bilete pentru un...

Compania aeriană australiană Qantas a reuşit să vândă astăzi, în numai zece minute, toate locurile pentru un „zbor către nicăieri“, anunţă agerpres,...

Volkswagen negociază vinderea brandului Bugatti

Reprezentanţii Volkswagen AG sunt în negocieri pentru a vinde brandul Bugatti unui om de afaceri croat, Mate Rimac, a anunţat joi revista...

Descoperire genetică surprinzătoare: Nu toți vikingii erau scandinavi

Analiza ADN a rămăşiţelor descoperite în morminte sugerează că nu toţi vikingii erau scandinavi, conform unui studiu publicat miercuri în revista Nature.

Coroana de plastic a rapperului Notorious BIG, vândută cu...

Faimoasa coroană de plastic a rapperului Notorious BIG a fost vândută marţi de Sotheby's la o licitaţie desfăşurată la New York. Acţiunea...

Scheletul unui Tyrannosaurus Rex, scos la licitație

Un schelet de Tyrannosaurus Rex în vârstă de 67 de milioane de ani, numit Stan, va fi scos la licitație de casa...

Actorul Dragoș Bucur, infectat cu noul coronavirus

Actorul Dragoș Bucur, actualul prezentator al emisiunii „Visuri la cheie”, a fost depistat cu COVID-19. Atât starea lui de sănătate, cât și...