17.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCurele de slăbire, între mit şi adevăr

Curele de slăbire, între mit şi adevăr

Contrar percepției că cei care au kilograme în plus nu fac mari eforturi pentru a câștiga această bătălie, trebuie subliniat că 99% din persoanele supraponderale și obeze s-au străduit cu adevărat și au ținut cel puțin o dietă de-a lungul vieții. Cei care încă nu au intrat în cercul vicios al curelor de slăbire au căpătat surplusul de kilograme în ultimii ani, iar când au conștientizat că au făcut gre-șeli alimentare care i-ar putea costa sănătatea au apelat direct la ajutorul meu și al colegilor mei medici nutriționiști. Alfă totul despre curele de slăbire:

Așa cum există o singură boală și un milion de pacienți cu mani-festări și evoluții diferite, așa există un milion de diete și o singură soluție cu adevărat eficientă pe termen lung: schimbarea stilului de viață. Dietele de orice fel dau rezultate pe termen scurt, funcți-onează atât timp cât le ții, după care întoarcerea la stilul anterior de viață aduce înapoi, ca un bumerang, toate kilogramele pierdute cu atât efort și sacrificiu.

PROVOCARE: „Cu cât mănânc mai puțin, cu atât slăbesc mai mult.“

Asocierea dintre curele de slăbire și înfometare este primul factor care ne sabotează planurile de slăbit. Practic, începem de dimineață în forță, făcând tot posibilul să ne abținem cât mai mult de la mân-care: bem o mare cantitate de apă, ronțăim un covrigel, muș-căm câteva guri dintr-un măr. Misiune îndeplinită până la orele 17.00-18.00, când ajungem acasă obosiți, chinuiți, frustrați și ne repezim la frigider. Suntem nevoiți să amânăm planul „pe mâine“: ne culcăm cu gândul la dietă, ne trezim cu gândul la dietă, iar a doua zi repetăm greșelile.

ADEVĂR: Perioadele de înfometare sunt urmate inevitabil de perioade de hiperalimentare.

Principiul înfometării este foarte răspândit și în rândul celor care au o ambiție mai puternică. Mâncând prea puțin o perioadă mai îndelungată, își forțează corpul să consume din ce în ce mai puține calorii și pun frână metabolismului, până la blocarea totală a pro-cesului de slăbit. Dacă aportul caloric scade pentru mai multe zile la rând sub 1.000 de Calorii pe zi, organismul intră automat pe modul conservare, reducându-și drastic consumul energetic. Atunci intervine un moment de stagnare și verdictul „dieta nu funcționează“, urmat de revenirea la stilul de viață anterior.

PROVOCARE: „Există cure de slăbire care schimbă metabo-lismul pe termen lung, după care nu te mai îngrași niciodată.“

Concepția „Mă chinui să țin o dietă, să slăbesc, pentru ca apoi să pot să mănânc orice din nou“ este cea mai dăunătoare. Pe prin-cipiul „dacă procedezi de fiecare dată la fel, nu te poți aștepta la rezultate diferite“, atunci când te întorci la obiceiurile alimentare anterioare nu ai cum să îți menții greutatea din timpul dietei.

Așadar, ideea de a adopta un regim cu gândul că îl vei respecta doar o perioadă, că te va ajuta să slăbești, după care îți vei putea păstra greutatea orice ai face – de fapt, fără să mai faci nimic din ce înseamnă atenție la cantitatea, calitatea, combinația și momentul în care alegi să mănânci anumite alimente – pare atractivă, dar nu are, din păcate, un fundament real.

ADEVĂR: Dietele funcționează doar atât timp cât le ții; când te întorci la vechile obiceiuri, se întorc și kilogramele pierdute.

Dacă curele de slăbire și suplimentele de slăbit ar fi cu adevărat eficiente pe termen lung și ar da rezultate concrete, obezitatea ar fi fost eradi-cată până acum. În primul rând, dietele-minune nu pot fi urmate pe termen lung. Dacă slăbirea se produce br usc, în patr u-cinci zile, pe baza unei restricții calorice severe și fără un program adecvat de mișcare, pierzi mai mult din masa musculară și din apă decât din grăsime. La f inal de săptămână, nu îți mai poți ține în frâu pof-tele și te predispui efectului de „yo-yo“, adică tendinței de a pune la loc chiar mai multe kilograme decât ai pierdut.

PROVOCARE: „Merită să încerc orice pentru a slăbi.“

La fel ca greutatea în exces, și alegerile nefericite pe care le facem în încercarea de a slăbi ne pot aduce suferințe. Voi trece în revistă cele mai întâlnite reacții adverse ale ideilor neverificate și ale pro-cedurilor extreme la care recurg oamenii în procesul de slăbire.

ADEVĂR: Dietele drastice și rapide sunt riscante pentru sănă-tate.

Gastrita

Gastrita este efectul garantat pe termen lung al curele de slăbire „înfo-metare”, cu pauze lungi între mese, urmate de pusee de hiperali-mentare. Pentru a amâna ora mesei, oamenii beau în general sucuri carbogazoase cu îndulcitori artificiali, consumă prea multă cafea și folosesc fumatul ca substitut pentru mâncare. Dimineața, beau apă cu lămâie pe stomacul gol, sperând că așa pot păcăli senzația de foame sau că asta va declanșa arderea grăsimilor din corp; prac-tic, cine vrea să își agreseze stomacul cu orice preț, poate apela la această metodă. Apa cu un strop de lămâie este o alegere potrivită ca parte a procesului de detoxifiere și hidratare eficientă a corpului, dar rămâne un mit în dietele de slăbire. Și consumul exclusiv de alimente crude și foarte reci sau foarte fierbinți poate conduce în timp către același diagnostic.

Constipaţia

Constipația apare frecvent în cazul celor care reduc drastic aportul alimentar, uleiul din dietă, nu mănâncă suficiente legume și nu beau apă. Dietele hiperproteice, cele care se bazează pe multă carne, ouă și brânzeturi, nu ajută deloc digestia din cauză că nu au fibre în compo-ziție. Din păcate, nici noi nu avem această obișnuință, nici dietele în general nu recomandă cu prea multă generozitate asocierile benefice de brânză și salată sau carne și legume. Tranzitul intestinal are nevoie de trei ingrediente: bol alimentar cu fibre, apă, plus activitate fizică, pentru că mișcările corpului stimulează și mișcările

Pietrele la fiere și colecistita acută

Pietrele la fiere și colecistita acută se manifestă prin dureri în par-tea din dreapta a abdomenului, frisoane, febră, gust amar în gură, dureri de cap etc. Când ne apucăm de dietă, excludem din meniu prăjelile, grăsimile, rântașurile, tocănițele cu care ne-am obișnuit corpul, rezistăm fără ele o vreme, după care ne întoarcem, de cele mai multe ori brusc, la aceste preparate și atunci încep problemele de sănătate. Este același mecanism prin care oamenii mănâncă peste puterile de digestie ale organismului lor după perioadele de post.

Nu întâmplător, în perioada sărbătorilor se înmulțesc recla-mele la medicamentele pentru stomac și pentru digestie – compa-niile știu cum să speculeze obiceiurile alimentare nocive.Unghiile fragile, căderea părului și pielea uscată se numără printre consecințele clasice ale carențelor de vitamine și mine-rale, bine-cunoscute de toți împătimiții dietelor. Pentru un aspect tonic și sănătos avem nevoie de pachetul complet de micronutri-enți dintr-o alimentație echilibrată, pe care dietele-minune nu ni-l pot oferi.

Anxietatea, iritabilitatea și depresia

Anxietatea, iritabilitatea și depresia însoțesc orice schimbare drastică în dietă. Corpul nu trăiește înfometarea ca pe o sărbă-toare, ci ca pe o frustrare puternică, iar mintea nu are capacitatea de a fabrica gânduri pozitive câtă vreme stomacul flămânzește.



ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS