Anual, în a 10-a zi a lunii mai este marcată ziua mondială a păsărilor migratoare. Ameninţate, habitatele acestor vieţuitoare au nevoie de conservare mai mult ca oricând.
Fenomenul migraţiei păsărilor, unul plin de ameninţări pentru acestea, are o importanţă deosebită, ele fiind indicatori ai ecosistemului, biodiversităţii şi schimbărilor climatice.
Ocrotirea păsărilor este crucială pentru viitorul omenirii.
Cele mai multe migrează din zonele de reproducere situate în nord spre zonele de iernare din sud.
Există şi unele păsări care cresc în părţile de sud ale Africii şi migrează în zonele de iernare nordice. Altele trăiesc în zonele joase în timpul lunilor de iarnă, urcând la altitudini mai mari pe perioada verii.
Distanţele lungi pe care acestea se deplasează implică traversarea mai multor ţări cu politici de mediu, legislaţii şi măsuri de conservare diferite. Cooperarea internaţională este, de aceea, necesară.

Mariana BUTNARIU
Face parte din echipa Gazeta de Sud din 1996. În prezent este redactor şi editor on-line, ceea ce înseamnă că este informată cu privire la tot ce se întâmplă important în ţară şi în lume. Este o fire veselă şi sociabilă, iubeşte oamenii şi îşi iubeşte meseria.