10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinO balenă însărcinată, moartă pe plajele din Italia. Mamiferul avea în stomac 22 de kilograme de plastic

O balenă însărcinată, moartă pe plajele din Italia. Mamiferul avea în stomac 22 de kilograme de plastic

O balenă însărcinată a fost găsită moartă, săptămâna trecută, în Porto Cervo, punct turistic important din Sardinia, Italia, potrivit CNN. Animalul avea în burtă peste 22 de kilograme pe plastic, ceea ce a dus atât la moartea ei cât și a fetusului, afirmă Ministrul Mediului din Italia.

Luca Bittau, președintele grupului SeaMe, a declarat pentru CNN că în stomacul mamiferului, care avea o lungime de opt metri, au găsit saci de gunoi, plase de pescuit, tuburi, sacul unei mașini de spălat, lichid care poate fi încă identificat, cu marcaje și coduri de bare și alte obiecte neidentificabile.
Bittau a spus că vor afla cauza decesului după examinările histologice și toxicologice efectuate de medicii veterinari din Padova, nordul Italiei.
Sergio Costa, ministrul italian al mediului, a declarat într-un articol din Facebook: „Mai există oameni care spun că acestea nu sunt probleme importante? Pentru mine sunt și sunt priorități”.
Costa a făcut, de asemenea, referire la aprobarea recentă a Parlamentului European de către o lege care interzice până în 2021 o gamă largă de articole de plastic de unică folosință, cum ar fi farfurii, tacâmuri sau paie. Parlamentul a votat cu 560 de voturi pentru, 35 împotrivă și 28 de abțineri acordul convenit cu miniștrii UE, potrivit unui comunicat al Parlamentului European. Legat de această lege, Sergio Costa a spus: „Italia va fi una dintre primele țări care va implementa măsura.”
Potrivit Comisiei Europene, mai mult de 80% din deșeurile marine sunt din plastic. Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume. De exemplu, chiar luna trecută o balenă a fost găsită moartă pe o coastă din Filipine. În stomacul ei s-au găsit 40 de kilograme de pungi de plastic.

„Italia va fi una dintre primele țări care o vor implementa. Războiul împotriva plasticului de unică folosință a început și nu ne vom opri aici”, a promis Costa.
Luna trecută, o balenă tânără a fost găsită moartă în Filipine cu 40 de kilograme de saci de plastic în stomac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS