10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAtacul cerebral, a treia cauză principală de deces în rândul femeilor

Atacul cerebral, a treia cauză principală de deces în rândul femeilor

În rândul bărbaţilor, atacurile cerebrale se află pe locul cinci în topul cauzelor care provoacă decesele, în timp ce în rândul femeilor, acestea se află pe locul trei. Aşadar, este extrem de important pentru o femeie să fie cât mai informată în privinţa atacului cerebral, din moment ce riscurile sunt mult mai mari.

Atacurile cerebrale au loc în momentul în care sângele nu mai ajunge către creier. Acest lucru se poate întâmpla oricui, oricând, dar factorii de risc includ hipertensiunea, nivelul crescut de colesterol şi diabetul. Alţi factori de risc ţin şi de istoricul familiei, înaintarea în vârstă, prezenţa migrenelor, fumatul, predispoziţiile genetice la chegurile de sânge şi rasa.

Din nefericire, în cazul femeilor apare încă un set specific al factorilor de risc şi anume, administrarea pilulelor contraceptive şi sarcina, care este considerată un mare risc pentru că în acest caz corpul pompează mult sânge către fetus. Aşadar, mai mult sânge înseamnă un risc mai mare de apariţie a cheagurilor.

Înainte de semnele şi simptomele care apar este foarte important să ştim că atacul cerebral nu se manifestă diferit la femei şi bărbaţi, în ciuda zvonurilor. În general, semnele apar instant, iar specialiştii le descriu ca FAST (face, arm, speech, time). Mai exact, acestea fac referire la faţă, în momentul în care te priveşti în oglindă şi zâmbeşti, observi că zâmbetul este asimetric, iar o parte a gurii este căzută; braţe, atunci când apare dificultatea de a le ţine ridicate; vorbire, atunci când apar dificultăţile de vorbire şi în final timpul, care face referire la urgenţa cu care trebuie să fii tratat. Timpul, dintre toate cele patru elemente, este cel mai important şi eficient în tratarea atacurilor cerebrale. De asemenea, să nu uităm şi că o dietă echilibrată şi activitatea fizică pot reduce apariţia atacurilor cerebrale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS