17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSfaturi preţioase pentru turişti. Ce paşi trebuie să urmezi pentru vacanţe reuşite

Sfaturi preţioase pentru turişti. Ce paşi trebuie să urmezi pentru vacanţe reuşite

Dacă vrei să ai o vacanţă reuşită, fără neplăceri, trebuie să urmezi câţiva paşi care vor face din concediul tău unul excelent. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să fii cât se poate de relaxat în vacanţă.

1. Setează priorităţile
Descoperă colţuri de lume sau de ţară pe care nu le-ai mai văzut şi lasă-te surprins de noile perspective care îţi ies în cale.

2. Defineşte obstacolele, gândeşte-te o clipă la câţi bani ai nevoie pentru călătoria ta şi la cum poţi să-i obţii 
Dacă vrei mai mult timp pentru călătorii, ai nevoie este o planificare în profunzime. E mai simplu să-ţi organizezi vacanţele din timp, când programul tău este încă flexibil şi poţi jongla cu responsabilităţile, decât atunci când te afli în mijlocul lor. Ai copii? Călătoriile sunt incredibil de educaţionale şi nu vor face decât să îl lege şi mai mult de lumea înconjurătoare. Nu ai cu cine să călătoreşti? Nici n-ai idee cât de satisfăcătoare pot fi călătoriile de unul singur. Pe scurt: conturează până la capăt scenariul tău de călătorie şi începe să-ţi transformi provocările în subiecte pe care să le cercetezi în detaliu.

3. Alege unde vrei să călătoreşti
Fă o listă cu locuri după care îţi strigă sufletul şi permite-ţi să visezi la ele o vreme. După ce ţi-ai imaginat ce şi cum, vine şi timpul să le transformi în realitate. Alege una dintre destinaţii (sau mai multe), dar fii realist. Dacă îţi doreşti să călătoreşti pe cărări mai puţin bătătorite şi mai degrabă necunoscute, verifică lista celor mai bune destinaţii alternative pentru vacanţa de vară.

4. Economiseşte bani
Dincolo de inspiraţie, avem nevoie de buget pentru călătorii, dar dificultatea nu-i nici pe jumătate atât de mare pe cât îţi închipui. Trebuie doar să o iei pas cu pas. În primul rând, fă-ţi o idee despre cât te-ar putea costa călătoria visurilor tale. Include preţurile la avion şi la cazare, transportul de la faţa locului şi mâncarea. De asemenea, verifică costul mediu de viaţă în colţul respectiv de lume şi calculează-ţi banii de buzunar. După ce te-ai pus la punct cu numerele, începe să cântăreşti situaţia. Compară-ţi veniturile cu cheltuielile, fixează-ţi o limită lunară a bugetului şi dă-ţi seama cât ai putea să pui deoparte, o dată sau de două ori pe lună. N-ar fi rău nici să-ţi cumperi un clasic porcuşor roz şi să pui banii la puşculiţă. Şi, ca să ţii pasul cu realitatea, revizuieşte planul economic în mod constant şi vezi dacă are nevoie de ajustări.

5. Maximizează bugetul de care dispui
După ce ai învăţat cum să reduci din cheltuieli, vezi dacă ai putea accesa venituri suplimentare. Poate ai lucruri prin casă pe care se adună praful şi pe care le poţi vinde. Când îţi plănuieşti călătoria caută „lucruri gratuite de făcut în…”, alege o cazare care are acces la bucătărie şi descoperă pieţele locale. Caută abonamente de transport mai ieftine pentru turişti şi, înainte să porneşti să vizitezi obiectivele locului, cumpără de la supermarket gustări şi băuturi. În ceea ce priveşte biletul de avion, bagă de seamă că e întotdeauna mai ieftin să călătoreşti în timpul săptămânii şi încă şi mai ieftin după-amiaza.

6. Fă-ţi timp pentru călătorii
Ţi-ai ales destinaţia şi ai deja o listă de lucruri pe care trebuie să le vezi. Ai făcut nişte calcule rapide ca să-ţi dai seama de cât ai avea nevoie în materie de bani şi de timp. Şi apoi îţi revine gândul „la anu’ parcă sună mult mai fezabil”. Pentru a trăi experienţe incredibile, călătoriile nu au nevoie să fie nici lungi, nici scumpe.

7. Planifică din timp şi organizează weekenduri prelungite
Poţi începe să descoperi lumea chiar şi pentru trei zile petrecute în altă parte decât între graniţele oraşului. Important: nu încerca să vezi totul de prima dată. Alege câteva obiective pe care să le vizitezi şi lasă-ţi programul deschis pentru ce îţi pregăteşte hazardul. Tot secretul stă în aşteptările pe care le ai de la vacanţa ta şi în percepţia asupra timpului. Numai dacă stai şi numeri weekendurile îţi dai seama că dispui de 104 zile libere pe an. Mai adaugă trei săptămâni de concediu şi ajungi la trei luni pe care le poţi dedica acestor călătorii. Asta fără să mai luăm în calcul sărbătorile legale.

8. Scoate ce e mai bun din resursele pe care le ai
Aşadar, acum ai bani şi ai timp. Următoarea etapă ţine mai degrabă de finesse. Ia-o pe urmele oricărui călător cu experienţă şi cheltuieşte cu cap: fii cu ochii în patru după reduceri şi oferte pentru că asta e o cale sigură de a-ţi maximiza oportunităţile de călătorie.

9. Devorează tot ce-ţi pică în mână despre viitoarea ta destinaţie
Citeşte poveşti spuse de cei care au fost deja acolo, urmăreşte filme care vorbesc despre locul respectiv, răsfoieşte ghiduri şi articole şi pregăteşte lista locurilor pe care vrei să le vezi. Probabil cel mai important lucru, citeşte romane care zugrăvesc o istorie a locului şi închipuie-ţi cum este să te afli acolo.

10. Unde-s doi… puterea creşte!
Un prieten te-ar putea păstra bine pe linia de plutire – cineva cu care împarţi aceleaşi interese şi care ar fi fericit să-ţi monitorizeze progresele. Dacă te defineşti mai degrabă drept un lup singuratic, strategia e cam aceeaşi. Setează-ţi constant obiective pe termen scurt, fixează-ţi deadline-uri şi du-le la îndeplinire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS