Secretul unei relaţii de cuplu fericite

Autori


Principalul sfat oferit cuplurilor în ultimele câteva decenii indică existenţa unui ingredient-cheie pentru o relaţie sănătoasă: comunicarea. Acum, un studiu recent arată că şi alte abilităţi sunt aproape la fel de importante pentru o relaţie fericită, conform www.descopera.ro.

Deşi exprimarea nevoilor şi sentimentelor către partenerul de cuplu într-un mod pozitiv reprezintă o fundaţie bună pentru rezolvarea conflictelor şi pentru construirea unei relaţii sănătoase, este posibil ca aceste abilităţi să nu reprezinte un element cu putere de predicţie a nivelului de fericire a cuplurilor, aşa cum credeau odinioară experţii.

Oamenii de ştiinţă au hotărât să testeze, în cadrul unui studiu realizat pe internet pe 2.201 participanţi, şapte „competenţe de cuplu“ identificate de cercetători şi de terapeuţii de cuplu drept elemente esenţiale în stimularea fericirii în relaţiile romantice. Cei 2.201 de participanţi la studiu s-au înscris în urma recomandării consilierilor de cuplu.

Cercetătorii au dorit să clasifice „competenţele de cuplu“ în ordinea importanţei, pentru a putea acumula date despre cele mai importante elemente ale unei relaţii în ceea ce priveşte menţinerea nivelului de fericire. Pe lângă comunicare şi rezolvarea conflictelor, cercetătorii au mai testat sexul şi romantismul, gestionarea stresului, abilităţile de viaţă, cunoaşterea partenerilor şi autogestionarea pentru a vedea care dintre aceste abilităţi are cea mai mare putere de predicţie a nivelului de satisfacţie dintr-un cuplu. În cadrul cercetării, membrii cuplurilor au răspuns la întrebări care le testau competenţa în toate aceste abilităţi, iar apoi erau întrebaţi cât de satisfăcuţi erau de relaţia lor. Oamenii de ştiinţă realizau o corelare între zonele puternice şi cele slabe ale fiecărui partener cu nivelul satisfacţiei de cuplu.

Comunicarea eficientă

Primul rezultat nu era surprinzător: persoanele care raportau o comunicare eficientă prezentau totodată cel mai mare nivel de satisfacţie de cuplu. Comunicarea nu era, însă, singura abilitate care prezenta o legătură solidă cu fericirea în relaţiile de cuplu. Cercetătorii au identificat alţi doi factori importanţi: cunoaşterea partenerului (abilitate ce include tot, de la cunoaşterea topping-ului de pizza preferat până la cunoaşterea viselor şi dorinţelor acestora) şi abilităţile de viaţă (capacitatea de a rămâne angajat, de a gestiona banii etc.).

Cu toate acestea, consilierii de cuplu tratează arareori aceste două zone, iar eforturile lor de a consolida relaţiile se concentrează mai ales asupra îmbunătăţirii comunicării pentru a reduce comportamentul distructiv şi pentru a oferi susţinere şi confort partenerului de cuplu. „În ultimii 25 de ani, atitudinea predominantă a fost că relaţiile trebuie să ne îndeplinească nevoile emoţionale“, a spus Tom Bradbury, un cercetător specializat în studiile asupra cuplurilor de la Universitatea California. Totuşi, pentru a avea o relaţie reuşită, cercetătorul spune că este nevoie ca acestea să funcţioneze şi la un nivel practic.

Cunoaşterea partenerului


Robert Epstein, profesor de psihologie la University of the South Pacific din Fiji şi autorul acestui studiu, afirmă că o mai bună cunoaştere a partenerului poate fi obţinută relativ uşor dacă oamenii (şi mai ales bărbaţii, căci ei au obţinut un scor mai mic în această privinţă) ar depune efortul de a afla, de a ţine minte şi de a aplica informaţii relativ simple, cum ar fi numele rudelor partenerului, zilele de naştere şi aniversările. Chiar mai important, afirmă Epstein, este cunoaşterea unor aspecte esenţiale, cum ar fi dacă partenerul îşi doreşte copii. Deşi studiul său nu deosebea informaţiile banale de cele profunde, precum dorinţa de a avea copii, cercetătorul afirmă că cele două prezintă o legătură puternică.

Deşi alţi cercetători asupra relaţiilor de cuplu sunt de acord că uitarea zilelor de naştere şi a preferinţelor alimentare pot fi dăunătoare într-o relaţie, aceştia cred că importanţa abilităţilor de viaţă identificată de acest studiu este foarte importantă.

„Este o idee veche, de fapt. În 1900, o femeie sau un bărbat se gândea «partenerul meu trebuie să mă poată întreţine» sau «soţia mea trebuie să mă ajute să sap şi să plantez»“, afirmă Bradbury. Dacă membrii unui cuplu beneficiau de această fundaţie, ei se considerau norocoşi dacă îşi aveau şi nevoile emoţionale satisfăcute. Istoricul Stephanie Coontz descrie în cartea „History: How Love Conquered Marriage“ cum această idee s-a erodat în ultimii 200 de ani în societatea occidentală, pe măsură ce aşteptările culturale referitoare la căsătorie s-au schimbat de la aşteptări bazate pe înrudire, proprietate şi utilitate la situaţia de astăzi, în care oamenii se aşteaptă ca aproape toate nevoile lor emoţionale să le fie satisfăcute de o persoană.

Ajutor de specialitate

Pentru cuplurile din ziua de astăzi interesate să-şi îmbunătăţească relaţiile, autorii studiului afirmă că consilierii de cuplu ar trebui să ia în calcul şi elemente de bază şi să includă şi abilităţi sociale practice în discuţiile cu membrii unui cuplu. Cercetătorii spun că terapeuţii ar trebui să le recomande persoanelor ce nu au aceste abilităţi să apeleze la un manager financiar sau la un „antrenor de carieră“. Lisa Neff, un cercetător specializat în studierea cuplurilor la Universitatea Texas, afirmă că „abilităţile de comunicare sunt necesare, dar nu sunt suficiente atunci când cuplurile sunt supuse stresului“.

Este important ca membrii unui cuplu să ştie cum va fi afectată relaţia lor de lumea exterioară – dacă pot obţine o slujbă, dacă copiii lor se pot juca în siguranţă afară sau pot urma cursurile unei şcoli bune – chiar dacă au abilităţi de viaţă şi competenţe de comunicare. Bradbury afirmă că relaţiile puternice recunosc modul în care presiunile externe pot influenţa şi chiar afecta în mod serios comunicarea din cuplu.

„În afara cuplului există o lume reală care ne afectează“, spune Bradbury. Pentru a o gestiona nu este suficient să avem doar comunicare, ci şi să înţelegem că faptul că până şi cele mai solide reţele de comunicare dintre parteneri pot eşua atunci când există presiuni externe intense. Strategia pe care Bradbury o recomandă cuplurilor pe care le consiliază este să îşi unească forţele în loc să se îndepărteze unul de celălalt. „Nu eşti tu împotriva partenerului, ci sunteţi voi împreună împotriva lumii“, concluzionează Bradbury.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 5 noiembrie 2013

Actualitate

» Misiunea internaţională înfiinţată pentru distrugerea arsenalului chimic sirian nu are fonduri suficiente
» Mai multe zboruri în interes de serviciu pentru parlamentari
» Expropriaţii nu depun cereri de angajare la Minprest
» Goana după alimentele UE
» UE deschide un nou capitol în negocierile de aderare cu Turcia
» Ciurel aşteaptă cumpărători din SUA pentru acţiunile CEO
» Grecia va lansa anul viitor o reţea Wi-Fi naţională gratuită
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Bucureşti: Cazare gratuită pentru nouă studenţi în cel mai mare campus privat din ţară

Local

» Procurorii vor închisoare pentru Şereş şi Nagy
» Autorităţile franceze din Nantes oferă sprijin pentru reintegrarea romilor din Mehedinţi
» Judecat pentru dare de mită
» Detector de metale, depistat în vama Porţile de Fier I
» Înşelaţi prin metoda „apometrul“
» Unde au dispărut chinezii Olguţei?
» Trupa de dans sportiv a Şcolii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu“, campioni la „Cup of România“
» Localităţile Giurgiu şi Ruse cooperează pentru construirea unui drum cu fonduri europene
» Studenţii anunţă că intră de mâine în grevă japoneză, în semn de solidaritate faţă de protestele profesorilor
» Spectacol de gală la Teatrul „Colibri“
» Peste 50 de tone de gunoi strânse în două zile de pe străzile din Râmnicu Vâlcea

Dolj

» Drama copiilor abandonaţi, apoi reintegraţi cu forţa

Gorj

» Comisarii-şefi de la Gardă au picat concursul
» Preot amendat de poliţie, după un scandal cu fostul interlop Coco Păun
» Târgul meşterilor populari gorjeni

Sport

» Fotbal – Germanul Ewald Lienen va fi noul antrenor al FC Oţelul Galaţi
» Fotbal – Suporterii FCU Craiova au protestat în faţa Primăriei şi Teatrului “Marin Sorescu”
» Un bulgar a câştigat concursul de snooker din Bănie
» Spectacol, suspans şi… un nou eşec dramatic
» Liga Campionilor
» Campionatul Naţional de Juniori, seria 5
» Niculescu se teme de CS Universitatea
» ACSVM Craiova s-a despărţit de trei jucători
» Trebuie să câştigăm la Reşiţa
» Fotbal – CS Universitatea Craiova are exclusivitate pentru “Cântec pentru Oltenia”

Bani & Afaceri

» Companiile olandeze, invitate la discuţii pe tema privatizării Oltchim Râmnicu Vâlcea
» Italienii construiesc şoseaua de centură
» Cinci milioane de lei, investite în canalizarea din Târgu Jiu
» Popeci angajează oameni din Balş
» Ministrul Fondurilor Europene, întâlnire cu primari din judeţul Dolj
» Curtea de Conturi a UE a depistat nereguli privind achiziţiile publice şi dezvoltarea rurală din România în 2012

Sanatate

» Olt: Lucrările de reabilitare a UPU din cadrul Spitalului Slatina încep săptămâna viitoare
» Medicii de la Institutul Fundeni au descoperit genele care duc la apariţia cancerului de ficat

Educatie

» Senatul UCB acordă burse de excelenţă
» Elevii au început simulările examenelor naţionale

Magazin

» De ce bat inimile persoanelor îndrăgostite în acelaşi ritm
» Secretul unei relaţii de cuplu fericite
» Sfaturi pentru a vă feri de durerea de spate
» Tusea, provocată de răceală sau de alergii?
» Horoscop

Top