3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimentaţia bebeluşului, o chestiune delicată

Alimentaţia bebeluşului, o chestiune delicată

Alimentaţia copilului până la vârsta de un an trebuie să fie o prioritate pentru părinţi, pentru a evita eventualele indigestii, intoleranţe sau alergii

Părinţii trebuie să fie vigilenţi cu privire la alimentele pe care copilul le consumă întrucât o clipă de neatenţie sau de superficialitate poate avea urmări grave. Indigestiile, intoleranţele, alergiile pe care nu le ştiaţi pot fi cauzate de un aliment introdus necorespunzător. Cei care se grăbesc să le dea micuților o alună, de exemplu, convinşi fiind că cel mic pofteşte, deşi nu poate fi vorba de aşa ceva de vreme ce copilul nu cunoaşte gustul, se pot trezi într-o situaţie cu totul neplăcută. O alergie sau, şi mai grav, obstrucţionarea căilor respiratorii, pentru că alimentul nu a fost mestecat cum trebuie, sunt situaţii ce pot fi evitate.
„Sistemul digestiv al copiilor până la un an este insuficient dezvoltat, de aceea introducerea alimentelor trebuie făcută treptat. Începerea diversificării se face de la şase luni pentru copiii alimentaţi exclusiv la sân, şi de la patru luni şi jumătate, cinci pentru cei hrăniţi cu lapte formulă“, a precizat medicul pediatru Oana Hortopan.

Sfaturi demne de luat în seamă

Aşadar, orice părinte trebuie să aibă foarte clară în minte şi notată în bucătărie lista alimentelor permise celui mic şi modul lor de introducere, în funcţie de vârstă.
„Îi puteţi servi celui mic carne de pasăre, de preferat de ţară, piept de curcan, dar numai după vârsta de şase luni. Tot după această vârstă puteţi alege şi făinoasele cu gluten. Când cel mic a împlinit şapte luni îi puteţi pune în farfurie gălbenuşul de ou, iaurtul făcut în casă, carnea de vită, peştele alb, proaspăt. Nu au ce căuta în alimentaţia lui sarea şi zahărul. Chiar dacă mai pregătiţi ceva dulce, indicat ar fi să folosiţi zahăr brun, nicidecum zahăr obişnuit. De asemenea, nu vă aventuraţi pregătindu-i un desert cu cremă, pentru că acestea nu au ce căuta în alimentaţia unui copil până la un an“, a precizat medicul pediatru Oana Hortopan.
De asemenea, ca părinte, trebuie să aveţi grijă ce fructe îi daţi micuţului dumneavoastră. Zmeura, căpşunele, fructele de pădure, kiwi nu au ce căuta în farfuria copilului până la vârsta de un an, pentru că pot provoca alergii. Introducerea lor în alimentaţie trebuie făcută treptat. „Pediatrii şi-au mai schimbat atitudinea, în sensul că recunosc faptul că, indiferent cât amâni introducerea în alimentaţia copilului a produselor alergene, probabil că alergiile se vor dezvolta oricum la un copil predispus la această problemă. Cu toate acestea, este înţelept ca părinţii să introducă orice aliment nou în mod gradat şi în cantităţi mici, câte unul pe săptămână, ca să aibă timp să observe orice potenţială reacţie a copilului la acel aliment, dacă are alergie la el, dacă îl tolerează bine din punct de vedere gastric“, a mai precizat medicul pediatru.
De asemenea, deşi la un moment dat, fiind în pană de idei culinare, aţi fi tentat să-i serviţi puţin pateu sau un crenvurşt, trebuie să ştiţi că pediatrii nu îmbrăţişează aceste idei. Dacă pateul făcut în casă poate fi servit cu încredere micuţului după împlinirea vârstei de şapte-opt luni, odată cu introducerea ficatului de pasăre, când vine vorba de mezeluri, răspunsul este categoric, nu.
Puteţi alege cu încredere pentru mesele celui mic, după vârsta de opt luni, fasolea, lintea, mazărea, bucăţele de pâine prăjită, biscuiţi, carne tocată, pişcoturi, morcovi (bucăţele crude), cartofi copţi, ciorbă acrită cu borş sau cu lămâie.
Nu ezitaţi nici în faţa clasicei mămăliguţe cu brânză de vaci şi unt, papanaşilor, aluaturilor coapte în casă, sosului alb, sufleurilor, pastelor, orezului, dacă micuţul dumneavoastră a împlinit nouă luni.

De evitat, între 4 şi 12 luni

Mierea, untul de arahide, laptele de vacă nu au ce să caute în alimentaţia copilului până la un an. De exemplu, mierea poate conţine spori de Clostridium botulinum, care provoacă boala numită botulism. Pe de altă parte, consistenţa lipicioasă a untului de arahide şi a oricărui tip de cremă de nuci îl face dificil de înghiţit de către copil. În ceea ce priveşte laptele de vacă, acesta nu are toţi nutrienţii necesari şi conţine minerale în cantitate prea mare, care îi pot afecta rinichii celui mic.
Nici ciocolata, produsele cu cafeină, alimentele grase, cele prea condimentate şi prăjelile, băuturile răcoritoare din comerţ nu trebuie consumte de copil până la un an.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS