20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBurlaci de „aur“

Burlaci de „aur“

Inspiraţi parcă de un celebru film din anii de aur ai Hollywoodului, „Cum să te măriţi cu un milionar?“, cu Marilyn Monroe, Lauren Bacall şi Betty Grable în rolurile principale, redactorii de la Forbes au venit în ajutorul domnişoarelor dornice să îşi găsească un soţ cu un cont consistent în bancă şi au realizat un clasament al celor mai bogaţi burlaci din lume. Din câte se pare, în lume ar exista 12 „burlaci de aur“. Vârsta lor medie este de 39 de ani, iar împreună au o avere estimată la 40 de miliarde şi jumătate de euro. Cel mai tânăr dintre aceştia este principele Albert von Thurn und Taxis, de 29 de ani, a cărui avere se ridică la 1,5 miliarde de euro. Marea pasiune a principelui german o constituie cursele de maşini. Prima lui apariţie în clasamentul Forbes a fost pe vremea când avea doar opt ani. Un pic mai „bătrânel“ este Scott Duncan, de 30 de ani, a cărui avere se ridică la 5,1 miliarde de euro, mare parte provenite din participarea tatălui său la compania Enterprise Products Partners. Cel mai bătrân dintre burlacii prezenţi în clasament este Nicolas Berggruen, de 51 de ani. Miliardarul este vegetarian convins, nu consumă alcool, iar la masă comandă întotdeauna doar apă Fiji. Fiu al unui colecţionar de artă, Berggruen a pus bazele unui imperiu care cuprinde de la un lanţ de magazine (Karstadt) şi până la un grup de presă (PRISA, care deţine El País).

Miliardari tehnologici

Cei mai mulţi dintre miliardari provin din domeniul tehnologiei. Jack Dorsey, de 36 de ani, a cărui avere se ridică la 1,1 miliarde de euro, a fondat Twitter şi Square, două dintre cele mai cunoscute societăţi din celebra Silicon Valley. De altfel, se spune că fotomodelul englez Lily Cole l-ar fi „agăţat“ cu un mesaj pe Twitter. Eduardo Saverin, de 30 de ani, a dat o mână de ajutor la lansarea reţelei de socializare Facebook, fiind primul director financiar al acesteia. După separarea de Mark Zuckerberg, a ieşit din cadrul companiei, fiind „recompensat“ cu cinci la sută din capital, care astăzi se ridică la 2,2 miliarde de euro. Pentru a plăti mai puţine taxe, a renunţat la cetăţenia americană şi a emigrat în Singapore. Yoshikazu Tanaka, de 36 de ani, din Japonia, al cărui patrimoniu este estimat la 1,8 miliarde de euro, a intrat în clubul miliardarilor datorită societăţii Gree, fondată în 2004 şi specializată în jocuri pe mobil.  La rândul său, Teddy Sagi, de 41 de ani, a pus bazele companei Playtech, specializată în softuri pentru site-urile on-line de jocuri de noroc, reuşind să agonisească peste 1,8 miliarde de euro. Din câte se pare, el este proprietarul celei mai scumpe case din Israel, pentru care a plătit 35 de milioane de dolari. Printre cuceririle sale se numără celebrul topmodel internaţional Bar Refaeli, iar în prezent ar avea o relaţie cu Miss Israel, Yael Nizri. Xavier Niel, de 45 de ani, şi cu o avere de 6,6 miliarde de euro, este cel mai mare acţionar privat al grupului francez de telecomunicaţii Iliad, companie mamă a societăţii Free, operator de telefonie mobilă şi provider de internet, fondată chiar de el.

Imperii de succes

„Vechea“ economie este reprezentată de Alejandro Santo Domingo Davila, de 36 de ani, şi cu o avere de 11,7 miliarde de euro, care este moştenitorul celui de-al doilea imperiu al berii la nivel mondial (SABMiller), pentru care lucrează de când a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul prestigioasei Universităţi Harvard. Printre proprietăţile sale se numără şi o insulă în Caraibe (Baru), în apropiere de Cartagena. Tor Peterson, de 48 de ani, şi cu o avere de 2,3 miliarde de euro, se ocupă, în schimb, de materii prime. El a părăsit California pentru a conduce din Elveţia colosul Glencore International. Cel mai sărac dintre burlacii „de aur“ se dovedeşte a fi grecul Stelios Haji-Iaonnou, de 46 de ani, şi cu o avere 1,05 miliarde de euro, acumulată graţie EasyGroup, care în afară de compania aeriană low cost EasyJet, fondată de el, are acţiuni la diverse companii din domeniul hotelier sau al internet caffè-urilor.
 În lista Forbes este inclus şi Richard Li, de 46 de ani, care are 1,9 miliarde de euro în cont, tatăl său, Li Ka Shing, fiind cel mai bogat om din Asia, cu un patrimoniu de 31 de miliarde de euro. În ‘91, după ce a împrumutat 125 de milioane de euro de la tatăl său,  Li a fondat postul de televiziune StarTV, pe care l-a vândut cinci ani mai târziu lui Rupert Murdoch, pentru 950 de milioane de dolari. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS