14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎn căutarea Apocalipsei

În căutarea Apocalipsei

În cazul în care credeaţi că, după ce am scăpat de profeţia mayaşilor despre sfârşitul lumii,
putem răsufla uşuraţi, ar trebui să vă schimbaţi atitudinea, atrage atenţia repubblica.it

După ce am scăpat cu bine de profeţia mayaşă legată de sfârşitul lumii, mulţi dintre noi aveam impresia că putem în sfârşit răsufla uşuraţi. Însă, din câte se pare, lucrurile nu stau chiar aşa. Raportul anual al World Economic Forum enumeră în peste 100 de pagini toate fenomenele naturale care ne-ar putea distruge planeta. Este vorba despre acele fenome naturale care au influenţat istoria Terrei încă din cele mai vechi timpuri: megaerupţii, furtuni solare, explozii de raze gama în univers, epidemii sau, bineînţeles, asteroizi, tsunami şi întâlniri extraterestre: evenimente imposibil de prevăzut, fantasmagorice, apocaliptice, de care nimeni şi nimic nu ne poate salva. Aşadar, mai bine relaxaţi-vă şi bucuraţi-vă de spectacol, cum par să sugereze autorii raportului  „Global Risks 2013“: un raport stufos, întocmit anual de  World Economic Forum, în care sunt prezentate toate nenorocirile pe care şi le poate imagina mintea umană. Dintre acestea, căderea reţelei de internet, o pandemie de ciuperci patogene capabilă să distrugă culturile agricole sau topirea a jumătate din cantitatea de gheaţă din zona antarctică reprezintă doar cele mai blânde dintre catastrofe.

Previziuni sumbre

În plus, „având în vedere ritmul în care se desfăşoară explorarea spaţială, posibilitatea descoperirii vieţii extraterestre devine din ce în ce mai plauzibilă“, se mai menţionează în raport. Bineînţeles, rezultatul s-ar putea să nu fie distrugerea imediată a speciei umane. „Însă, categoric, ar trebui revizuite în întregime bazele religiei şi filosofiei“, spun specialiştii.
Şi dacă încălzirea climatică şi ridicarea nivelului mărilor ne sperie, ce să mai spunem despre posibilitatea unei erupţii solare gigantice? Având în vedere că ciclul de activitate al astrului nostru este pe cale să atingă valoarea sa maximă, această posibilitate nu este chiar atât de îndepărtată. Specialiştii de la revista Nature, care au acordat un amplu spaţiu catastrofelor naturale, amintesc că în anul 774 s-a produs o explozie care a trimis spre Terra un val puternic de energie şi de particule. Explozia a fost atât de intensă încât, dacă s-ar repeta azi, ar putea să ardă toţi sateliţii, ar putea ucide sute de milioane de oameni şi ne-ar putea arunca în urmă cu 150 de ani în istorie. Au existat mai multe ipoteze cu privire la sursa exploziei. Unii cercetători au sugerat că ar fi vorba de o supernovă, dar ipoteza a fost rapid înlăturată pentru că, în acest caz, resturile exploziei ar trebui să fie încă vizibile. O altă echipă de specialişti a publicat o lucrare în care susţinea că sursa radiaţiilor ar putea fi o erupţie solară de proporţii. Totuşi, unii membri ai comunităţii ştiinţifice au contestat faptul că energia produsă în urma unui astfel de eveniment nu ar coincide cu nivelurile de carbon 14 şi beriliu 10. Dincolo de toate acestea, orice previziune în acest domeniu pare imposibilă. Ne-am putea da seama de o eventuală fuziune cosmică doar după ce zarurile au fost aruncate. În plus, aceasta nu ar putea fi prevenită în nici un fel.

Factorul X

Însă aşa-numiţii „Factori X“ – cum le spun specialiştii de la Nature – acei factori necunoscuţi şi imprevizibili, îşi pot face simţită prezenţa şi mai aproape de noi, de fapt chiar sub picioarele noastre. În ciuda progreselor înregistrate în materie de previziuni ale erupţiilor, există încă vulcani care ne pot lua complet prin surprindere. În afară de  Yellowstone, din nord-estul Statelor Unite, şi de Taupo, din Noua Zeelandă, o atenţie specială trebuie acordată vulcanului Campi Flegrei. Localizat în apropierea oraşului Napoli, acesta este un vulcan activ aflat în mare parte sub apă. Deşi nu există un vârf vizibil, în spatele peisajului liniştit doarme un vulcan extraordinar de puternic.
O erupţie are mari şanse să dea naştere unui nou con asemănător Vezuviului şi, în cel mai rău caz, Campi Flegrei ar putea şterge o mare parte din formele de viaţă aflate pe continentul european.
O echipă internaţională vrea să foreze în zonă pentru a încerca să afle mai multe despre evoluţia vulcanului.
„Am putea avea de-a face cu ceva extrem de periculos. Şi dacă aşa stau lucrurile, atunci ne putem aştepta la încă 60 de ani de nelinişte, posibile cutremure şi erupţii vulcanice. În aceste condiţii, trebuie să aflăm cât mai multe detalii despre acest vulcan“, a declarat britanicul Chris Kilburn, unul dintre membrii echipei.
Cercetările ar putea fi cruciale pentru populaţia din Napoli, dar şi pentru restul Europei. Totodată, munca acesteia ar putea fi importantă pentru evitarea unui nou dezastru, precum cel din Pompei. Erupţiile supervulcanilor au loc destul de rar, aşa că cercetătorii nu pot să spună cât timp trebuie să treacă de la primele indicii până la erupţie. Erupţia unor vulcani de o asemenea forţă poate atrage după sine aşa-numita iarnă vulcanică. Gazele de sulf şi cenuşă pot ajunge în atmosferă şi acoperi globul pământesc. Razele solare nu vor putea să pătrundă printr-un strat atât de dens, iar gazele transformate în acid sulfuric se vor năpusti asupra suprafeţei planetei sub formă de precipitaţii toxice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS