12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAstenia de toamnă, duşmanul din umbră

Astenia de toamnă, duşmanul din umbră

Schimbările de anotimp pot afecta negativ stările de spirit, indiferent cât de bine am sta cu „moralul“. Şi pentru că toamna este plină de astfel de zile, cunoaşterea cauzelor şi a simptomelor poate ajuta la prevenirea aşa-numitei „astenii de toamnă“, relatează tgcom.it.

Scăderea zilei şi a luminii soarelui, dar mai ales cea a temperaturilor pot provoca aşa-numita astenie de toamnă. În opinia specialiştilor, este vorba de un sindrom de tranziţie care apare odată cu schimbarea anotimpului, fiind un răspuns al organismului la schimbările medio-ambientale care alterează bioritmul şi ciclul veghe-somn. Principalul responsabil al acestei alterări este melatonina, un hormon care, între altele, reglează somnul şi temperatura corporală. Producerea de melatonină creşte odată cu reducerea lumii solare, iar această creştere duce la o scădere a serotoninei, cunoscută ca hormon al fericirii. În consecinţă, apar simptome specifice, precum instalarea apatiei, a oboselii, somnolenţei sau a tristeţii. La toate acestea se adaugă schimbările climatice, dar şi integrarea în rutina muncii şi diminuarea contactelor cu prietenii sau familia. Această astenie poate fi însă învinsă, fiind suficient să urmăm câteva reguli simple.
 
Arme eficiente

Unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru prevenirea apariţiei depresiei este expunerea la lumină, cât de mult timp posibil. Plimbările în aer liber, chiar şi în zilele înnorate, ne asigură lumina naturală de care avem nevoie. De asemenea, în acest mod, creierul va primi oxigenul necesar pentru a contracara efectele vremii asupra stării psihice. În opinia specialiştilor, chiar şi zece minute la soare, de preferat la primele ore ale dimineţii, sunt suficiente pentru a depăşi aceste faze. Alt ajutor de nădejde sunt exerciţiile fizice, indiferent că este vorba de înot, jogging, sală, sau, mai simplu, mersul pe jos şi urcatul scărilor.
Acestea elimină stările negative prin eliberarea în organism a hormonilor care ne oferă o stare de bine. De asemenea, activitatea fizică ne ajută să scăpăm de stres şi să ne menţinem în formă. Nu în ultimul rând, depresia sezonieră poate fi preîntâmpinată printr-o alimentaţie adecvată, iar studiile recente au indicat că cea mai potrivită în acest sens este dieta mediteraneană. Cercetătorii spanioli de la Universităţile Las Palmas şi Navarra au studiat un grup de 10.094 de persoane pe parcursul a patru ani şi au descoperit că persoanele care urmau o dietă mediteraneană clasică erau cu 30% mai puţin predispuse la a dezvolta o formă de depresie. Prin urmare, ar fi indicat să consumaţi fructe şi legume proaspete, cereale integrale, peşte, seminţe, ulei de măsline şi cât mai puţină carne roşie, alimente procesate sau produse de panificaţie.

Alimentaţie şi… tv

De asemenea, specialiştii recomandă un consum cât mai mare de citrice sau cel puţin aromaterapie cu uleiuri esenţiale pe bază de citrice. Potrivit unui studiu efectuat în Japonia, aroma citricelor are un efect benefic asupra persoanelor stresate.  Cercetătorii susţin că citricele conţin linalool, o substanţă al cărei miros a reuşit să reducă nivelul stresului în cazul animalelor implicate în studiu.
Pentru a evita lipsa de energie care se instalează după prânz, în special în zilele mohorâte, este recomandat să nu apelaţi la dulciuri sau la băuturile energizante. Potrivit unui studiu publicat în The Journal of Nutrition, din Statele Unite, ceaiul negru sau cel verde ne ajută să eliminăm senzaţia de oboseală, fără efecte adverse. Acestea conţin mult mai puţină cofeină decât cafeaua, iar pe deasupra au un conţinut bogat de L-teanina, un aminoacid care îţi îmbunătăţeşte puterea de concentrare. Nu în ultimul rând, specialiştii ne recomandă să reducem timpul petrecut în faţa televizorului. Într-un studiu desfăşurat pe o perioadă de 34 de ani, cercetătorii de la Universitatea Maryland au ajuns la concluzia că persoanele care s-au declarat mai fericite erau cele care petreceau mai puţin timp uitându-se la televizor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS