16.7 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Laika, eroină sau victimă?

În urmă cu 54 de ani, mai exact, pe 3 noiembrie 1957, celebra căţeluşă Laika a intrat în istoria astronauticii, devenind prima fiinţă vie care efectua o călătorie în afara spaţiului terestru, relatează www.ditadifulmine.com. Povestea căţelușei devenite peste noapte eroină naţională în Rusia a fost cât se poate de controversată şi a fost dezvăluită abia în 2002, când Dimitry Malachenkov, unul dintre oamenii de ştiință care au lucrat la proiectul Sputnik 2, a acceptat să spună adevărul. Din câte se pare, animalul în jurul căruia s-a scris istoria călătoriilor în spaţiu nu a fost nicidecum crescut special pentru o astfel de misiune şi nici măcar un exemplar care să fi impresionat prin inteligenţă sau alte calităţi. Pur şi simplu, Laika a fost descoperită de angajaţii Institutului Biomedical din Moscova, alături de alte două două exemplare canine, Albina şi Mushka, într-unul dintre adăposturile pentru animale părăsite.

Antrenament pentru marea aventură

Sub îndrumarea cercetătorului Oleg Gazenko, cele trei patrupede au fost supuse unui antrenament intens şi extrem de dur, care presupunea, printre altele, izolarea timp de 20 de zile în cuşti de dimensiuni reduse, care să imite interiorul capsulei spaţiale, plasarea lor în maşini centrifuge şi camere amenajate special, care reconstituiau zgomotul puternic produs de nava spaţială în timpul decolării şi vibraţiile acesteia de până la ieşirea din atmosferă. În plus, în tot acest timp, patrupedele fuseseră obişnuite să mănânce exclusiv hrană sub formă de gel, aceasta urmând să le asigure supravieţuirea şi în spaţiu. Din cauza condiţiilor de stres la care au fost supuse, toate cele trei patrupede au suferit blocaje renale şi digestive, precum şi o creştere a presiunii sângelui. Cu toate acestea, oamenii de ştiință ruşi au stabilit că Laika este cea care a răspuns cel mai bine programelor de pregătire de la Cosmodromul din Baikonur, astfel că au considerat că este pregătită să pornească la drum. Lansarea care a avut loc pe 3 noiembrie 1957 s-a dovedit un succes total, cercetătorii ruşi mândrindu-se cu faptul că au dovedit că un mamifer poate supravieţui în afara atmosferei terestre şi s-au declarat pregătiţi de lansarea primei fiinţe umane în afara spaţiului terestru.

Experiment eşuat

În ceea ce o priveşte pe eroina patrupedă, cercetătorii au afirmat că animalul fusese eutanasiat cu o puternică doză de otravă, dat fiind faptul că misiunea nu includea şi un program de recuperare a echipajului. 45 ani de ani mai târziu, Dimitry Malachenkov a povestit însă adevărul despre această misiune. Acesta a povestit că din cauza timpului scurt pe care savanţii ruși l-au avut la dispoziţie, a fost practic imposibil să reuşească să creeze un sistem viabil de menţinere a vieţii. De asemenea, nu trebuie omisă nici pregătirea insuficientă a câinilor. În realitate, la scurt timp după decolare, sistemul care asigura menţinerea temperaturii în interiorul capsulei s-a defectat, fapt ce a dus la moartea aproape instantanee a singurului pasager. Astfel că odiseea spațială a căţeluşei Laika nu a durat în realitate decât cinci ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU