12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinUtopie în fizică?

Utopie în fizică?

Particula despre care se crede că ar fi jucat rolul esenţial în procesul de creare a universului ar putea să fie o simplă utopie, susţine un grup de experţi. Oamenii de ştiinţă anunţaseră luna trecută că sunt foarte aproape de a descoperi bosonul Higgs, numit şi „particula lui Dumnezeu“ – un element foarte mic, dar vital pentru existenţa vieţii aşa cum o ştim noi. Speranţele însă par să se destrame, după ce semnalele care ar fi putut duce la identificarea acestei particule au dispărut. Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă de către reprezentanţii Centrului European de Cercetări Nucleare CERN, care a organizat şi desfăşurat, prin intermediul acceleratorului de particule Large Hadron Collider (LHC), experimente în acest sens în subteranul munţilor situaţi la graniţa dintre Franţa şi Elveţia. Profesorul Guido Tonelli, care lucrează la unul dintre cele două detectoare ale LHC care „urmăresc“ bosonul Higgs, a declarat că, indiferent care va fi verdictul final cu privire la aşa-numita „particulă a lui Dumnezeu“, comunitatea ştiinţifică va avea de câştigat pe viitor datorită muncii depuse în procesul de descoperire a unei noi ordini în domeniul fizicii.
Reprezentanţii CERN au anunţat că noile rezultate, menite să actualizeze informaţiile care au generat foarte mult entuziasm în timpul unei întruniri ştiinţifice desfăşurate luna trecută la Grenoble, arată că, deşi semnalele au dispărut, „dacă evaziva particulă Higgs există cu adevărat, ea va fi descoperită curând“. Directorul de cercetare al CERN, Sergio Bertolucci, a declarat, la rândul său, că, dacă se va dovedi că bosonul Higgs nu există, această absenţă va fi primul indiciu care va duce la stabilirea unor noi principii ale fizicii.
În ceea ce este cunoscut drept modelul standard al fizicii, bosonul – botezat după numele fizicianului britanic Peter Higgs – este considerat a fi agentul care a conferit masă şi energie materiei imediat după producerea Big Bang-ul în urma căruia s-ar fi creat universul, în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII