20.5 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinLa masă, pe plajă

La masă, pe plajă

Vara s-a instalat în toată puterea cuvântului, iar cei mai mulţi dintre noi nu ştim cum să ne refugiem mai repede într-o staţiune la malul mării, cât mai departe de căldura sufocantă din oraş. Şi, odată ajunşi pe plajă, vrem să savurăm în tihnă o mâncare uşoară şi nepretenţioasă.

Este bine ştiut faptul că atunci când ne aflăm la mare suntem tentaţi de fel de fel de „delicatese“ vândute pe plajă sau ne dăm în vânt după picnicurile şi mesele organizate în aer liber. Indiferent că este vorba de acadele frumos ambalate, băuturi, fructe sau alte „ispite“, toţi suntem atraşi de alimentele „mediatizate“ de vânzătorii ambulanţi sau vândute pe tarabe amenajate în apropiere de plajă. Însă, aceste alimente chiar sunt bine conservate? Potrivit site-ului www.humanitasalute.it, în perioada verii creşte riscul de intoxicaţii alimentare, cele mai multe dintre acestea provocate de conservarea şi pregătirea în mod eronat. „Riscul de a contracta o boală infecţioasă transmisă prin intermediul alimentelor este mult mai ridicat în timpul verii, mai ales în această perioadă, în care avem ocazia să organizăm mese în aer liber sau picnicuri pe plajă. Aşadar, este mult mai important în astfel de ocazii să respectăm normele igienice corecte de conservare şi preparare a alimentelor“, a atras atenţia Stefania Setti, medic nutriţionist la Spitalul Humanitas Gavazzeni, din Bergamo.

Răsfăţ pe plajă

Dacă totuşi sunteţi dispuşi să renunţaţi la multitudinea de tentaţii prezente la tot pasul şi vreţi să fiţi în formă şi după vacanţă, vă puteţi pregăti singuri regimul pentru plajă. Acesta trebuie să includă, pe lângă micul dejun, şi o serie de gustări. În primul rând, nu trebuie să vă lipsească din alimentaţie fructele şi legumele. Acestea sunt răcoroase, au un conţinut bogat de apă şi vitamine, au puţine calorii şi zero colesterol. La tarabele din apropierea plajei puteţi găsi cu siguranţă caise, piersici, nectarine, banane, mere sau pepeni. Atenţie însă, acestea trebuie să fie proaspete şi păstrate în condiţii optime, altfel îşi pierd din valoarea nutritivă. De asemenea, dacă vi se face foame, puteţi ronţăi un morcov sau un castravete. Betacarotenul din morcovi ajută pielea să lupte împotriva efectelor nocive ale razelor solare, iar castravetele ajută la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, alte alimente de bază în această perioadă trebuie să fie lactatele, de preferinţă degresate, care ajută la menţinerea sănătăţii sistemului osos. Renunţaţi la produsele lactate cu adaos de zahăr, precum iaurturile cu fructe, orezul cu lapte sau brânzeturile dulci.

Hidratare şi alimentaţie

Din pacheţelul pentru plajă nu trebuie să lipsească nici carnea, ouăle şi pâinea. De exemplu, un sandviş cu pâine de secară, piept de pui fript, cu puţin ulei de măsline, ou fiert şi brânză tofu, ar fi perfect pentru o gustare săţioasă şi sănătoasă. Evitaţi pe cât posibil prăjelile, care favorizează creşterea colesterolului şi luarea în greutate. În cazul în care nu puteţi renunţa la desert, alegeţi produse care nu conţin creme grele, consistente, sau o cantitate mare de zahăr. Puteţi opta pentru spumă de fructe, tartă de fructe cu faină integrală, îngheţată degresată, pe bază de iaurt. Deşi este bine ştiut faptul că plaja este un adevărat paradis al băuturilor, unde berea, sucurile şi cocteilurile sunt prezente la tot pasul, ar fi bine ca, pe cât posibil, să le evitaţi şi să optaţi, în schimb, pentru fresh-urile din fructe proaspete, ceaiul rece, fără zahăr, şi apă.

Atenţie la cumpărături!

Pentru a evita pe cât posibil eventualele probleme, trebuie să vă luaţi câteva măsuri de precauţie. În primul rând, aveţi grijă la vânzătorii improvizaţi de la mare, dar şi de la munte. Originea şi modul de pregătire al alimentelor vândute pot să nu garanteze siguranţa produsului. Mare atenţie la ambalaje! Verificaţi dacă alimentele care trebuie conservate la temperaturi de refrigerare/congelare sunt expuse în spaţii adecvate şi analizaţi starea ambalajului. Evitaţi produsele cu ambalaje rupte sau care sunt deteriorate, ouăle sparte sau produsele cu culori alterate. Verificaţi ca sticlele de apă minerală sau cu alte băuturi să nu fie expuse unor surse de căldură. Atunci când faceţi cumpărăturile aveţi grijă să luaţi alimentele congelate la sfârşit, pentru a evita variaţiile nocive de temperatură. De asemenea, achiziţionaţi specialităţile calde sau semipreparate doar la sfârşitul cumpărăturilor, înainte de a părăsi magazinul. Alimentele congelate trebuie transportate în pungi termice speciale şi să fie aşezate unul lângă celălalt, în plasa de cumpărături. Acordaţi o atenţie specială cremelor, smântânii sau maionezei, precum şi tuturor produselor care conţin aceste ingrediente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS