16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTehnologia, duşmanul sexului

Tehnologia, duşmanul sexului

Toţi specialiştii sunt de acord: persoanele care au calculatorul sau smartphone-ul în dormitor au parte de o viaţă sexuală mai sărăcăcioasă, se menţionează într-un articol publicat de cotidianul italian La Reppublica.   

Laptopurile, telefoanele inteligente, Xbox-ul, gameboy-ul, acestea sunt doar câteva dintre tehnologiile care fac ca dormitorul nostru să semene cu o sală de control a Nasa. Dormitorul a devenit cea mai „tehnologizată“ cameră din casă şi asta nu doar din cauza plasmei cu 100 de canale, ci şi a tuturor celorlalte gadget-uri de la blackberry, iPhone, calculator portabil şi până la consolele de jocuri, calculatorul deschis până la miezul nopţii pentru a verifica e-mailul. Iar această invazie hi-tech nu afectează doar somnul, ci şi viaţa sexuală, fiind o armă letală, care ucide erosul şi multiplică stările de anxietate şi nevrozele. Acest mod de viaţă fără nici un fel de pauză departe de tehnologii nici măcar în dormitor, unde ne petrecem o treime din viaţă, ne face să fim tot mai insomniaci, mai agitaţi şi mai… abstinenţi. Specialiştii în medicina somnului, psihoterapeuţii, sexologii sunt toţi de acord: deconectaţi-vă, opriţi calculatoarele şi telefoanele mobile, lăsaţi dincolo de uşă orice instrument de tehnologie avansată care se poate dovedi un factor de stres. Gata cu Facebook, cu Twitter, cu chatul, cu e-mailul, cu ştirile! Toate acestea sunt adevăraţi „asasiuni ai pasiunii“. Nu mai puţin de 67 la sută dintre cetăţenii americani de sex masculin nu se urcă în pat fără telefonul mobil, la fel procedând şi 64 la sută dintre femei. În ediţia din ianuarie a revistei ştiinţifice „Fertility and Sterility“, o echipă de specialişti de la Cleveland Clinic a demonstrat că folosirea excesivă a telefonului pune în pericol calitatea spermei. Practic, spermatozoizii se împuţinează, sunt mai puţin „eficienţi“ şi îşi pierd din rapiditate. De asemenea, potrivit unui studiu comandat de Bayer şi publicat de Daily Telegraph, 28 de femei din Marea Britanie din 100 dau vina pe internet şi mai ales pe laptopurile folosite de parteneri pentru faptul că viaţa lor sexuală a fost distrusă.

Inamicul numărul unu

Un sondaj recent realizat în Italia a demonstrat că prezenţa televizorului în dormitor şi vizionarea programelor timp de cel puţin o oră reduc cu 50 de procente frecvenţa raporturilor sexuale. Potrivit aceluiaşi sondaj, cuplurile care nu au televizor în cameră sau pur şi simplu nu îl folosesc fac sex de cel puţin două ori pe săptămână, în timp ce în cazul celorlalte perechi media este de un raport sexual. În opinia sexologului italian Serenella Salomoni, care a coordonat studiul realizat pe un eşantion format din 523 de cupluri, „situaţia se înrăutăţeşte văzând cu ochii. Dacă televizorul în dormitor este duşmanul erosului, celelalte tehnologii au consecinţe şi mai grave. Din cauza calculatorului sau a smartphone-ului pornit, frecvenţa raporturilor sexuale a scăzut dramatic, chiar cu 70 la sută. E ca şi cum dormitorul ar fi plin de intruşi şi nu mai suntem obişnuiţi să stăm doar cu partenerul, să avem un raport direct, fără intruşi din exterior. Toate acestea duc la apariţia frustrărilor şi agresivităţii în sufletul partenerului neglijat, iar astfel relaţia se destramă“. Soluţia este simplă, crede Salomoni: „Când închidem uşa de la dormitor, tot restul lumii trebuie să rămână afară“. Lucrurile nu sunt însă atât de simple dacă ne gândim la numărul tot mai mare de persoane care au devenit practic dependente de calculator şi de telefonul mobil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS