23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024

Colţul gospodinei

Bine de ştiut…

– Un amestec de unt şi zahăr este finalizat atunci când îşi dublează volumul şi cristalele de zahăr se dizolvă complet.
– Când preparaţi un aluat, nu exageraţi cu amestecatul, aluatul poate ieşi dur.
– Ouăle sunt cele mai importante ingrediente pentru blaturile de tort. Folosiţi numai ouă foarte proaspete.
– Pentru a extrage apa din vinete, dovlecei, castraveţi etc., pudraţi feliile cu sare grunjoasă (mai indicată decât cea fină). Clătiţi după 30 de minute şi ştergeţi-le cu hârtie absorbantă.
– Cartofii pentru salată, fierţi şi păstraţi la frigider, îşi recapătă aspectul şi gustul bun dacă îi opăriţi cu puţin lapte fierbinte.
– Un albuş de ou bătut spumă va da gust şi aspect deosebite piureului de cartofi.
– În grăsimea pentru topit se adaugă două-trei cepe şi nu va mai prinde gust de rânced.
– Cepele învelite în hârtie de ziar nu încolţesc, nu se înmoaie şi-şi păstrează mai mult prospeţimea.
– Omleta va ieşi numai dacă nu bateţi ouăle prea tare şi va fi moale şi afânată dacă îi adăugaţi şi câteva bucăţele de unt.
– Dacă pregătiţi curcan la cuptor, după ce aţi umplut pasărea, calculaţi câte 18 minute pentru fiecare 450 g de carne; obţineţi astfel timpul necesar de fript la cuptor.
– Bostanul şi dovleacul turcesc se folosesc la prepararea mâncărurilor puternic condimentate cu curry, pentru că absorb bine acest condiment. De asemenea, se folosesc în risotto şi la prepararea supelor.
– Dacă vreţi să obţineţi o aromă exotică, în apa în care fierbeţi orezul adăugaţi 1 baton de scorţişoară, 6 boabe de cardamom, 1/4 linguriţă turmeric şi câteva seminţe de chimen.
– Condimentaţi şi deserturile. Folosiţi cuişoare, cardamom, anason, nucşoară şi seminţe de vanilie în compoturi sau în budincile de fructe, precum şi în orezul cu lapte.
– Pentru a nu se zdrobi cartofii la o mâncare cu sos de roşii (de exemplu, ghiveci), se va turna sosul la zece minute după ce s-au pus cartofii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS