22.3 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFrumuseţea poate fi o problemă la angajare

Frumuseţea poate fi o problemă la angajare

Frumuseţea unei femei poate avea o parte urâtă când vine vorba de căutarea unui loc de muncă. Potrivit unui studiu recent, femeile atractive sunt deseori trecute cu vederea atunci când ar putea fi angajate în anumite funcţii.

Rezultatele unui studiu publicat în revista Journal of Social Psychology au arătat că femeile frumoase au foarte puţine şanse să fie angajate atunci când candidează pentru un post considerat ca fiind „dedicat“ bărbaţilor – ca de exemplu diriginte sau şef de şantier, paznic în penitenciar, vânzător de maşini sau şofer de camion. Studiul arată că, în schimb – şi, de altfel, cum era de aşteptat – atunci când vine vorba de ocuparea unui post „feminin“, doamnele şi domnişoarele frumoase au un oarecare avantaj faţă de semenele lor mai puţin atrăgătoare. Pe de altă parte, în lumea bărbaţilor nu există astfel de „bariere“ ridicate de aspectul fizic. Bărbaţii chipeşi au întotdeauna prioritate la angajare în faţa domnilor mai puţin arătoşi, indiferent dacă jobul pe care îl vânează este considerat masculin sau feminin.

Desfăşurarea studiului

Echipa de cercetători condusă de Stefanie Johnson, profesor de management la Facultatea de Studii Economice din cadrul Universităţii Denver din Colorado, a pus la dispoziţia participanţilor seturi de fotografii ale unor persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi o listă cu diverse ocupaţii – de la vânzător de lenjerie intimă până la şofer de camion de remorcare. Participanţii au fost rugaţi să asocieze fiecare dintre ocupaţi cu un candidat pe care ei îl considerau potrivit pentru job-ul respectiv.
Fotografiile înfăţişând femei frumoase nici măcar nu au fost luate în considerare în cazul ocupaţiilor precum director de securitate, vânzător în magazin de feronerie, paznic în penitenciar şi şofer de camion de remorcare, cu toate că aspectul fizic nu este considerat un criteriu de selecţie pentru aceste joburi. Însă, femeile frumoase au fost ignorate complet chiar şi în cazul ocupaţiilor pentru care înfăţişarea contează – ca de exemplu vânzător de maşini. În schimb, fotografiile care înfăţişau doamne şi domnişoare frumoase au fost asociate cu joburi precum recepţioner sau secretară.
Într-o a doua etapă a studiului, participanţii au primit şi CV-urile candidaţilor, însă nici acestea nu au schimbat situaţia: femeile frumoase au fost în continuare considerate nepotrivite pentru ocupaţiile masculine

Concluzii

După procesarea datelor, autorii studiului au concluzionat că rezultatele reprezintă o tendinţă generală în mediul profesional. De aceea, cercetătorii au ţinut să atragă atenţia asupra faptului că mulţi angajatori lasă stereotipurile şi aspectul fizic al candidaţilor să le influenţeze deciziile, deşi ar trebui ca toate angajările să fie făcute în funcţie de calificare, aptitudini şi merite.
Stefanie Johnson a ţinut totuşi să precizeze că, deşi există acest risc minor ca femeile frumoase să fie neglijate în unele situaţii, aspectul fizic este important în viaţa profesională. Când primesc o slujbă, femeile frumoase şi îngrijite au toate şansele să fie evaluate mai bine decât femeile care nu au grijă de propria imagine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS