10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinDemolarea pereţilor inutili creează spaţiu

Demolarea pereţilor inutili creează spaţiu

Stilul de viaţă alert al cuplurilor moderne a influenţat vizibil şi modul de amenajare a apartamentelor, în sensul reducerii unor funcţiuni şi al accentuării altora.

Un apartament clasic, de două camere, situat într-un bloc construit înainte de ’89, a fost remodelat complet şi reconfigurat de arhitecţii Diana Stere şi Cristi Oprea. Problemele pe care le pun astfel de locuinţe sunt aproape întotdeauna lipsa spaţiului şi compartimentarea depăşită. În acest caz, s-a renunţat la mulţi dintre pereţii iniţiali, precum cei ai bucătăriei şi ai holului. De asemenea, au fost desfiinţate diverse spaţii de depozitare (proprietarii ne-au spus că, înainte de amenajare, aveau mai multe debarale decât camere) şi a fost închis balconul. Toate aceste demersuri au avut ca scop obţinerea unui spaţiu modern, deschis şi fluid. Din compartimentarea iniţială au mai rămas doar dormitorul şi baia. Dormitorul, suficient de spaţios, a fost amenajat într-un fel care s-a clasicizat deja: cu un dulap realizat la comandă (aproape cât un dressing spaţios) şi un pat generos chiar şi pentru un cuplu pretenţios. Proprietarii sunt încântaţi de confortul acestei camere, de salteaua perfectă şi de lumina caldă, filtrată delicat de perdelele simple şi draperiile bicolore, bej-maro.

Mobilier pe comandă

În zona de zi, bucătăria e separată doar printr-un perete de living şi dining. Pentru a facilita transportul mâncărurilor din bucătărie în dining, în peretele despărţitor a fost creată o fantă. Diningul se află acum pe locul fostului balcon. Din fericire, tinerele generaţii au renunţat la mesele amplasate nefericit în mijlocul vechii sufragerii şi au început să le aşeze în locuri speciale. Schimbările au apărut din nevoi fireşti, nu dintr-o modă efemeră, cum ar putea crede unii. Altfel spus, masa din sufragerie nu a fost mutată în dining pentru că aşa se poartă, ci pentru că avem alt stil de viaţă. În urma acestor modificări, în apartament a rămas spaţiu suficient pentru zona de relaxare din living, acel colţ din casă pe care simţim întotdeauna nevoia să-l favorizăm. Cât despre finisaje şi mobilier, vopseaua a fost achiziţionată de la Benjamin Moore. Tot această firmă le-a recomandat şi echipa de meşteri cu care au lucrat. Covorul alb, cu inserţii de blană, din living este de la Mobexpert, iar o mare parte din mobilă a fost făcută pe comandă, din MDF. Piesa de rezistenţă – cea cu care se mândresc cel mai mult – este masa din dining. Amenajarea a durat un an şi nu a fost lipsită de peripeţii, de altfel inerente unui astfel de proiect, dar proprietarii au învăţat să facă haz de necaz.

Suprafeţe transparente

Spaţiile mici ne dau dureri de cap atunci când vine vorba de amenajarea lor, atât din punct de vedere funcţional, cât şi estetic. Există însă câteva trucuri decorative care se pretează în astfel de interioare. Un truc de efect este folosirea suprafeţelor transparente, care nu încarcă vizual spaţiul şi, deci, nu îl aglomerează. Obiectele din sticlă sunt recomandate în spaţiile mici în detrimentul celor masive. O idee foarte bună este de a înlocui uşile clasice cu unele transparente, din sticlă. Asta, în cazul în care există încăperi pe care vreţi să le separaţi de celelalte funcţiuni ale casei (de exemplu, bucătăria).

Reflexii de oglindă

Este ştiut faptul că oglinzile amplifică spaţiul. Folosiţi-le cu încredere şi veţi vedea cum vor dubla la nivel vizual dimensiunea unei încăperi. Însă, pentru un efect total, trebuie să le amplasaţi pe suprafeţe mari. O soluţie practică şi des utilizată este placarea cu oglinzi a uşilor dressingului din dormitor sau living. De asemenea, pentru ca o încăpere să fie aerisită, lăsaţi centrul acesteia liber.
Bucătăriile deschise, de tip american, sunt foarte indicate în cazul apartamentelor mici. Corespondenţa care se creează între bucătărie şi living oferă amploare şi profunzime ambelor zone.
Chiar dacă spaţiul locuinţei nu vă permite să amenajaţi şi un dining, puteţi foarte uşor să creaţi o astfel de zonă într-una dintre încăperi.
Pentru a dispune de suficient spaţiu de depozitare, fără a încărca încăperea, vă sugerăm să apelaţi la mobilier dezvoltat pe verticală şi la corpuri suspendate. Acestea salvează spaţiul la nivelul pardoselii şi, dacă sunt alese într-o culoare similară cu cea a peretelui, nu aglomerează.

Sfatul designerului

Schimbaţi-vă locuinţa în aşa fel încât să vă reflecte stilul de viaţă! Faceţi astfel încât spaţiul să vă servească dumneavoastră. Altfel spus, nu vă lăsaţi dominat de el. Cu puţină ingeniozitate, puteţi găsi soluţii la tot felul de probleme! Apelaţi la specialişti, dacă nu vă descurcaţi de unul singur. S-ar putea să fiţi plăcut surprins de câte lucruri noi veţi descoperi despre casa dumneavoastră!

Laura ILICA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII