17.9 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024

Bine de ştiut…

– Budincile de orez sunt mai pufoase dacă în compoziţie se adaugă o lingură de griş. Tot pentru acelaşi motiv se recomandă ca atunci când orezul trebuie fiert în apă cu sare să se adauge şi una-două linguri de ulei.
– Budincile de griş, orez sau tăiţei nu se lipesc de forma în care se coc dacă aceasta a fost tapetată cu zahăr caramelizat; în acest caz, budincile se lasă să se răcească în vasul în care au fost coapte.
– Aluatul cu drojdie rămâne proaspăt aproximativ o săptămână dacă este frământat cu o lingură de brânză de vaci.
– Aluaturile de orice fel sunt mai pufoase dacă le puneţi la rece cel puţin o oră.
– Sufleurile şi prăjiturile cu albuş bătut puneţi-le în cuptorul fierbinte, la foc domol, cu 40-45 de minute înainte de a fi aduse la masă. Nu deschideţi sub nici o formă cuptorul în timpul coacerii, ca să nu se lase compoziţia.
– Preparatele din ciuperci vor fi apetisante dacă stropiţi ciupercile cu zeamă de lămâie, iar sarea o adăugaţi abia la masă.
– Untul care se freacă cu zahăr (pentru prăjituri) devine mai repede spumos dacă adăugaţi în vas una-două linguri de lapte în clocot.
– Fasolea boabe devine mai digestivă dacă o fierbeţi în modul următor: puneţi-o în apa care clocoteşte, lăsaţi-o să fiarbă 30 de secunde, apoi aruncaţi apa. Păstraţi boabele într-o strecurătoare. Umpleţi din nou oala cu apă, puneţi-o la fiert şi adăugaţi în ea două linguri de untdelemn. Când clocoteşte, turnaţi fasolea şi lăsaţi-o să fiarbă.
– Dacă în timp ce se prăjeşte carnea constataţi că s-a întărit, ungeţi-o cu o lingură-două de oţet.
– Dacă pregătiţi un pui întreg la cuptor, puneţi înăuntrul carcasei un măr ionatan, câteva frunze de mentă şi o linguriţă cu unt. Astfel, carnea se va pătrunde cu aceste arome şi va avea un gust deosebit.
– Pentru a da o culoare frumoasă supei, se procedează în felul următor: se ia o ceapă cu coajă cu tot şi se coace pe o tablă până când se pârleşte şi se îngălbenesc foile, apoi se pune ceapa întreagă în supă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS