18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024

Scurte ştiri


Bijuteriile timpului i-au fascinat pe craioveni
Sala „Ştefan Ciuceanu“ a Muzeului Olteniei Craiova a găzduit joi, 8 iulie, vernisajul expoziţiei „Bijuteriile timpului“. Exponatele reunite într-o colecţie impresionantă de ceasuri de epocă, surprinzătoare prin mărime şi formă, inedite prin mecanism: ceasuri de buzunar, de mână, de birou, de voiaj, pendule, ceasuri de gât sau de încheietură pentru doamne, ceasuri din secolele XVIII, XIX şi XX, ceasuri din Germania, Franţa, Elveţia şi, desigur, din România i-au atras încă de la deschidere pe craioveni. Alături de aceste bijuterii, vizitatorul va descoperi cu plăcere tablouri de epocă, cutii muzicale, o orgă de salon, un lyraphon cu discuri, cadrane solare, busole, ce aduc în prezent atmosfera specifică unui birou de la începutul secolului XX.  Expoziţia, care va putea fi vizitată până pe 22 august, este rodul colaborării cu muzee de prestigiu din ţară, printre care Muzeul de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul de Artă Craiova, dar şi cu colecţionari particulari. Biletul de intrare costă, 3,6 lei pentru adulţi, şi 1,8 lei pentru copii, iar programul de vizitare este de marţi până vineri, între orele 9.00-17.00.
Mirela MARINESCU

Cea mai scumpă vioară, scoasă la licitaţie
O vioară realizată de italianul Guarneri del Gesu în 1741 ar putea deveni cel mai scump instrument muzical de acest tip din lume dacă va fi vândută la preţul estimat de specialişti, 12 milioane de lire, potrivit The Telegraph. Vioara, cunoscută sub numele de Vieuxtemps Guarneri, va fi scoasă la licitaţie în Chicago de liderul vânzărilor de instrumente rare, firma Bein & Fushi. Vioara a fost numită după muzicianul din secolul al XIX-lea Henri Vieuxtemps şi a fost folosită de unii dintre cei mai importanţi virtuozi din lume. În ultimele decenii, vioara a trecut prin mâinile lui Yehudi Menuhin, Itzhak Perlman şi Pinchas Zukerman.
Supranumit „Mona Lisa viorilor“, instrumentul este deţinut de un fost bancher britanic, Ian Stoutzker, care a cumpărat-o de la Sir Isaac Wolfson, fondator al colegiului care îi poartă numele din Oxford.
NewsIn

„E 13, ce noroc!“, o comedie spumoasă
Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ va găzdui duminică, 11 iulie, de la ora 18.30, comedia într-un singur act „E 13, ce noroc!“ în regia lui Beatrice Rancea.
Spectacolul este o comedie spumoasă cu scene fireşti de viaţă, după un scenariu de Lia Bugnar. 13 tineri boemi, care şi-au dorit să devină actori, îl conduc pe spectator printr-un şir de experienţe surprinzătoare care trezesc audienţei, pentru o oră şi jumătate, surâsuri, hohote de râs şi chiar lacrimi, pentru că totul este ca în viaţă.
După ce piesa a avut premiera în Bucureşti, spectacolul a fost în turneu în mai multe oraşe din România: Constanţa, Braşov, Iaşi, Oradea, Timişoara şi Ploieşti.
Mirela MARINESCU

Universitaria, o revistă a ideilor
Un nou număr al revistei de gândire şi atitudine studenţească, „Universitaria“,  a văzut lumina tiparului. Născută din dorinţa de a oglindi gândurile profunde a personalităţilor celor care îşi înşiruie ideile, convingerile în paginile acestei publicaţii, din dorinţa de a face cunoscute preocupările şi năzuinţele studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii Craiova, „Universitaria“ încearcă să redefinească ziua de mâine. În paginile publicaţiei, numărul mai-iulie, îl veţi putea descoperi pe Ilie Gheorghe, actorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, într-un interviu despre vocaţia omului, la fel cum vă puteţi delecta cu gândurile adunate în versuri sau într-un eseu, dar şi afla opiniile unui student la filosofie. Sunt câteva subiecte pe care colectivul publicaţiei le propune celor care vor să dialogheze despre lume, „cercetând diversitatea lucrurilor cu care ne intersectăm“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS