10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinMărirea sânilor, o dilemă

Mărirea sânilor, o dilemă

Intervenţiile chirurgicale de mărire a sânilor devin din ce în ce mai populare şi în ţara noastră, femeile apelând la acestea din motive estetice, din considerente medicale sau din motivaţii de ordin psihologic. Iată ce trebuie să ştiţi înainte de a vă hotărî să recurgeţi la implanturi mamare pentru a vă simţi mai bine în propria piele.

Conform definiţiei de manual, operaţia de mărire a sânilor reprezintă o intervenţie chirurgicală estetică sau reconstructivă menită să crească circumferinţa şi volumul bustului. Operaţia se efectuează sub anestezie locală sau generală şi presupune implantarea sub muşchii pectorali a unei proteze umplute cu gel de silicon, ser fiziologic sau soluţie salină. Implanturile mamare pot creşte dimensiunea bustului cu cel puţin o măsură, iar durata lor de viaţă este de minimum zece ani, perioadă după care protezele mamare trebuie schimbate.  

Motivaţii pentru mărirea sânilor

În general, dacă nu există probleme grave de ordin psihologic, operaţia de mărire a sânilor poate fi făcută de orice femeie care consideră acest pas necesar. Totuşi, există o limită de vârstă pentru această intervenţie chirurgicală. Întrucât pot apărea anumite riscuri legate de anestezie, femeilor care au depăşit vârsta de 50 de ani nu le este recomandat să îşi pună implanturi mamare.
Motivele pentru care doamne şi domnişoare din întreaga lume aleg să recurgă la chirurgia estetică pentru a-şi remodela bustul sunt diverse şi variază de la caz la caz.
Atunci când motivaţiile sunt de ordin estetic, în general, femeile recurg la intervenţiile de mărire a sânilor pentru a corecta un defect al acestora sau o diferenţă vizibilă de dimensiune ori pentru a reface echilibrul siluetei atunci când Mama Natură nu le-a înzestrat cu un bust generos. Pe de altă parte, intervenţia chirurgicală la nivelul bustului nu presupune numai mărirea acestuia, ci şi micşorarea lui. Multe dintre pacientele care apelează la chirurgia estetică pentru a-şi micşora sânii sunt femei care s-au îngrăşat foarte mult după sarcină sau care au slăbit foarte multe kilograme în urma unei diete drastice. În acest caz, motivaţia este pur estetică, pentru că în aceste două situaţii sânii sunt afectaţi de fluctuaţia greutăţii.
Intervenţia de mărire a sânilor este însă nu doar estetică, ci şi reconstructivă. Există situaţii în care remodelarea bustului este „dictată“ de motivaţii de ordin medical. Este vorba de pacientele de la oncologie: multe dintre femeile bolnave de cancer mamar în cazul cărora a fost nevoie de extirparea unuia sau a ambilor sâni aleg să se supună unei intervenţii chirurgicale de acest tip, pentru a se putea simţi din nou bine în pielea lor.

Când nu este recomandată intervenţia

Remodelarea bustului nu este o alegere simplă, lipsită de efecte pe termen lung, pentru că orice transformare a aspectului fizic are consecinţe psihologice asupra persoanei care face respectiva modificare. Potrivit unui studiu realizat de o revistă americană de epidemiologie, femeile care şi-au făcut implanturi mamare din considerente estetice sunt de trei ori mai supuse riscului de a se lăsa pradă depresiei şi de a se sinucide.
Prin urmare, în anumite situaţii, această intervenţie chirurgicală este contraindicată. Astfel, femeile care sunt fragile din punct de vedere psihologic sau emoţional, cele care suferă de depresii grave, de dismorfofobie ori cele care prezintă diverse tulburări comportamentale (manifestate uneori prin automutilare) nu ar trebui să se gândească să îşi mărească sânii pentru a se simţi bine. A căuta să îşi refacă respectul faţă de sine transformându-şi aspectul fizic este inutil pentru acestea. În aceste cazuri, problemele sunt în primul rând de ordin psihologic, deci singura soluţie ar fi terapia, în nici un caz bisturiul.
Mai există un motiv pentru care multe femei aleg să recurgă la operaţia de mărire a sânilor: presiunile din exterior. Atunci când privirile critice ale bărbaţilor reprezintă o sursă de complexe sau când partenerul şi-a exprimat deschis dorinţa ca iubita lui să aibă un bust mai generos, orice femeie se gândeşte la soluţia implanturilor mamare. Este însă important ca fiecare doamnă sau domnişoară să diferenţieze foarte bine dorinţele celor din jur de dorinţele proprii, pentru că, odată făcută intervenţia, este prea târziu să mai aibă îndoieli.

Înainte de a face acest pas…

Un lucru foarte important în demersul de a face o intervenţie chirurgicală de acest gen este alegerea medicului care se va ocupa de cazul dumneavoastră. Controlul iniţial este foarte important, pentru că medicul chirurg specialist este în măsură să aprobe (sau nu) decizia dumneavoastră. Specialistul este singurul care vă poate răspunde la posibilele întrebări pe care le aveţi formulate şi vă poate oferi informaţii preţioase cu privire la derularea propriu-zisă a intervenţiei chirurgicale, la tipul de anestezie pentru care să optaţi, la perioada de convalescenţă şi la riscurile postoperatorii. În plus, chirurgul vă va ajuta să vă faceţi o idee cu privire la rezultatele la care să vă aşteptaţi, în funcţie de morfologia şi elasticitatea pielii dumneavoastră.
Dacă hotărârea este deja luată, este indicat să vă pregătiţi sufleteşte pentru intervenţia chirurgicală. Trebuie să fiţi foarte decisă şi să intraţi în sala de operaţii fără cea mai mică urmă de ezitare, pentru că stresul sau nervozitatea pot genera complicaţii în timpul intervenţiei.

Starea psihică dinainte de operaţie
Este foarte important ca pacientele chirurgiei estetice să aibă o foarte bună stare de sănătate fizică şi psihologică. În plus, femeile care aleg această intervenţie trebuie să fie realiste şi conştiente de faptul că intervenţia nu le va schimba radical aspectul, dar le va ajuta să scape de complexe şi să îşi poată etala cu încredere feminitatea.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII